Öskü kerektemplom: zsindelyes tetejű körtemplom a Bakony lábánál

A Bakony lábánál, egy karsztos fennsíkon ékeskedik hazánk jelentős középkori műemléke az ösküi kerektemplom. Az Öskü körtemplom (rotunda) eredetéről mai napig sok a találgatás, vélték már törökmecset, vártorony, sőt római kori erőd maradványának is.

Öskü kerektemplom

Öskü kerektemplom – Ösküi körtemplom (rotunda)

A 8-as út mellett Veszprémtől 15, Várpalotától 8 km-re található Öskü település kerektemploma. A templom történetéről és építéséről sem maradt fent adat. Az utóbbi évtizedek kutatásai középkori eredetre engednek következtetni, az Árpád-kori körtemplomok (rotundák) közé sorolják és 11. századi keletkezést feltételeznek, az 1975-1976-ban végzett műemléki helyreállítás is ezt bizonyította.

Öskü kerektemplom, körtemplom (rotunda)

A község eredeti neve Őskő, a terület a Szalók nemzetség birtokában volt. A 15. század közepén az Újlakiak birtoka lett, akik várkastélyt is építettek a faluban. Székesfehérvár 1543-as eleste után a települést elpusztították a törökök. Az új birtokos Zichyek az 1710-es évektől felvidéki szlovákokkal telepítették be a környéket.1725-ben katolikus templomként újjáépülő templom ekkor kapta a jelenlegi tetőszerkezetet is. Amikor a falu kinőtte a rotundát, megépítették a jelenlegi plébániatemplomot (1843-1847). Azóta a kerek templomot kápolnaként használják.

Öskü körtemplom

Öskü kerektemplom, körtemplom (rotunda)

Az ösküi kerektemplom 15. századi kulcsát 1909 óta a Veszprémi múzeumban őrzik. Az egyetlen fellelhető feljegyzés így ír róla: „Maga a templom kerek alaprajzú, íves szentéllyel és kőből épült. Kupola formájú tetején kis fatorony ült, abban harang függött. Belsejének nyugati oldalán lábakon álló fakarzat helyezkedett el, azon pedig kis orgona. A diadalív nyílásának északi oldalán szószék volt. Három oltár állt benne: A Szt. Kereszt főoltár, valamint a diadalív két oldalán a Szt. Anna és Szt. Péter mellékoltárok. A templom körül még 1754-ben működő temető volt, és 1846-ban állt a tetőn a kis torony, benne a haranggal.”

Öskü templom

A templomot 1975-1976-ban restaurálták, ami során kiderült, hogy a templom hajója nem szabályos kör, hanem ovális alakú, teteje pedig kúp lehetett. Bejárata régebben is a jelenlegi helyén volt, de az ajtónyílás eredeti formája nem rekonstruálható. A félkör alakú szentélynek hasonló ablakai lehettek.

A kerektemplomot kívülről bármikor meg lehet tekinteni, belsejét egy hetes előzetes bejelentkezéssel csoportok is látogathatják. Bejelentkezéssel kapcsolatos információk Öskü település honlapján találhatók.

Ha imádod a kerektemplomokat, akkor a Dél-Alföldön járva ne hagyd ki a Kiszombori rotundát sem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük