Örvény-tó és Tapolcafői Forrás Tanösvény – Pápa-Tapolcafő

Az egyik legszebb barokk városunk, Pápa a természetkedvelőknek is rejt érdekességeket. A csodás bakonyi vidék már önmagában is megér egy kiruccanást, de van itt egy igazi természeti csoda. Az Örvény-tó annyira különleges, hogy ehhez hasonló csupán Franciaországban található egész Európában.

Örvény-tó és Tapolca forrás tanösvény

Örvény-tó és Tapolcafői Forrás Tanösvény

„Különleges tavacska alján méterenként törnek fel a források. Rövid tanösvény vezet a patak partján. Források a közeli várost látják el ivóvízzel.” – csupán ezeket az információkat adta a képek mellé fejtörőként Kozma Andrea. Szégyen ide, szégeny oda, sajnos nem tudtam a választ. Pedig az Örvény-tó és története igazán érdekes.

A csodálatos Esterházy-kastélyáról és kékfestőműhelyeiről is híres Pápa egyik városrésze Tapolcafő. Itt található a természeti ritkaságnak számító Örvény-tó és a Tapolca-patak mellett kialakított Tapolca forrás tanösvény.

Az Örvény-tó különlegességét a tófenéken méterenként előtörő források adják. A feláramló víz magával hozza a tó fenekét borító tiszta, finom szemű homokot a vízfelszínre. Az apró szemcsék bugyogva és látványos hullámgyűrűket alkotva terülnek szét a vízfelszínén mielőtt újra a mélybe merülnének. Európában csak két ilyen örvénytó található: egy Franciaországban és egy Tapolcafőn.

Az Örvény-tó a templomtól induló Tapolcafői Forrás Tanösvény mellett található. Az ösvény mindössze 600 méter hosszú, így kényelmes és kellemes sétával végig járható.

A tanösvény létrejötte a helyi Kertbarát Kör lelkes tagjainak köszönhető. 2010-ben – amikor a bányák bezárásával több mint 40 év után ismét felszínre tört a forrásvíz – kitisztíották a medret és környékét. A tanösvényt 2011. március 22-én, a víz világnapján adták át.

A tanösvényen található többek között ivókút, ahol akár a kulancsunkat is megtölthetjük friss forrásvízzel, pihenőhely szalonnasütővel és malomkerék is. Az Örvény-tónál még egy csónak is ringatózik. Több helyen is tábla figyelmeztet, hogy a négylábú kedvencek nem fürödhetnek sem a tóban, sem a Tapolca-patakban.

Nagyon köszönöm a fotókat Kozma Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük