Online bejárható VI. Ramszesz sírkamrája

Az ókori egyiptomi sírok, piramisok és egyéb műemlékek évente több millió látogatót vonzanak Egyiptomba a világ minden tájáról. A Covid19 miatt 2020-ban és 2021-ben azonban elmaradtak a turisták. Az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium ezért egyedi 3D-s tartalmakkal próbálja fenntartani az ősi cizilizáció iránti érdeklődést. A projekt keretében a fotel kényelméből fedezhető fel a Királyok völgyének egyik legismertebb nyughelye, VI. Ramszesz sírkamrája.

Online bejárható VI. Ramszesz sírkamrája

VI. Ramszesz sírkamrája a Királyok völgyében

VI. Ramszesz sírhelye az egyik legszebb a Királyok völgyében nem messze a legismertebb fáraó, Tutankhamon sírjától. A Királyok völgy Egyiptom középső részén, a Nílus nyugati partján található. Körülbelül 500 éves időszak folyamán, az i. e. 16–11. század között (az ókori Egyiptom XVIII–XX. dinasztiája idején) királyok és nagy hatalmú nemesek számára épültek sírok.

VI. Ramszesz az ókori egyiptomi XX. dinasztia ötödik fáraója volt, a dinasztiája legnagyobb fáraójának, III. Ramszesznek a fia. Uralkodása nyolcadik évfordulója után két hónappal halt meg i. e. 1145-ben. Fia, VII. Ramszesz követte a trónon.

Ramszeszt a Királyok völgyében helyezték örök nyugalomra. Nem sokkal később sírrablók betörtek a sírba és teljesen kifosztották azt. A fáraó múmiáját megrongálták, leszedték róla az ékszereket. A múmiát 1898-ban megtalálták, a vizsgálat kimutatta, hogy fejét és törzsét baltával teljesen összetörték.

VI. Ramszesznek köszönhető, hogy Tutankhamon csodálatos kincseit a mai nap is megtekinthetjük. Ramszesz sírjának építésekor ugyanis a törmeléket Tutankhamon sírjának bejárata elé hordták. Ezzel teljesen eltakarták a sírt a sírrablók elől. Tutankhamon sírját 1922-ben nagyrészt érintetlenül találtak meg. 

Nagyon megörültem, amikor rátaláltam a hírre, hogy 3D-ben megtekinthető az egyik legszebb fáraósír. 1989-ben, amikor Egyiptomban jártam, ez volt az egyik sír, amit megtekintettünk a Királyok völgyében. Nagyon jó volt visszanézni a múltba és újra felfedezni a különleges szépséget.

A három szintes sírkamrát saját magunk által választott sorrendben és sebességgel is bejárhatjuk, de mód van arra is, hogy automatikus lejátszással fedezzük fel a csodálatosan díszített sírhelyet.

A VI. Rámszesz sírkamrájának megtekintéséért kattints ide.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük