Ócsai templom: premontreiek titkos hagyatéka

Az Ócsai templom a Pest megyei település egyedülálló román stílusú bazilikája, amit a XIII. században a francia premontrei szerzetesrend tagjai építettek. Felújítása után, 1995-ben Európa Nostra-díjjal elismerték el az Európában is kiemelkedő jelentőségű műemlék templomunkat.  Az egyik legszebb Árpád-kori templomunk ma református templomként működik, nyaranta különleges zenei programoknak ad helyet.

Ócsa Budapesttől délre 25 km-re található. Már ősidők óta lakott település, bizonyítják ezt a Nemzeti Múzeumban lévő tárgyi emlékek.

Legnevezetesebb épülete a 13. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika, a premontrei szerzetesek számára épült. A falu az Árpádházi uralkodók idején királyi birtok volt. Lendületes fejlődését a török megszállás 150 éve állította meg. A lakosság a 17. század elején református hitre tért át. A templom 1560-tól az Ócsai Református Egyházközség tulajdonában és használatában van.

Ócsai templom rövid története

A 13. században épült háromhajós, kereszthajós, romás stílusú bazilikát Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelték a francia premontrei szerzetesrend tagjai. A premontreiek másik fontos hagyatéka a zsámbéki romtemplom.

Az ócsai templom alapításának pontos ideje nem ismert, az 1234-ből származó első írásos emlék már a templom létezését bizonyítja.

Az építőkövek nagy része mészkő, homokkő, mészkőtufa és más vulkanikus eredetű mészkőfajta, melyeket a Budai Hegységből, többek közt Sóskútról szállítottak ide, hatalmas méretű blokkokban.

Ócsai templom

Ócsai templom

A tatárjárás alatt mind a templomot, mind a falut felégették. 1242 után a a francia premontrei szerzetesrend tagjai építették újjá. A török hódoltság idején a törökök a falut katonai központként, a templomot mecsetként használták.

A déli bejárat melletti köveken található mélyedések, vájatok eredete ismeretlen. Egyes források szerint a tatárok itt élesítették a kardjukat, míg más vélekedés szerint a török szablyák nyomai láthatók itt.

1560-ban az időközben leégett a tetőzetű templomot a református lakosság és egyház vette birtokába.

Az egyház legnevesebb patrónusa gróf Teleki József (1738-1796) volt, aki az 1770-es évek elején birtokot vásárolt Ócsán. A gróf, hogy a templom további pusztulását megállítsa, 1774 és 1777 között restauráltatta az épületet. 1777. május 4-én szentelték fel az elkészült templomot.

1865-ben Komornyik József barokk orgonát készített a templom számára. Mai arculatát az 1986-ban megkezdett teljes régészeti feltárás és restaurálás után nyerte el.

Ócsai templom

1986-tól 1994-ig a templom zárva volt. Ezalatt folyt a régészeti feltárás, az alapos és szakszerű restaurálás és renoválás. Az épület új tetőszerkezetet kapott, helyreállították eredeti térkapcsolatait, kijavították összes faragott kődíszeit, a szentély freskóit és padozatát. Rendezték a templom környezetét, megépítették az épületet körülölelő várfalat és kialakították a belső parkot is.

Ócsai templom

1990-ben hozták létre az Ócsai Református Templom Alapítványt, elsősorban a XIII. századi, román stílusú műemléktemplom helyreállításának támogatásáért.

Ócsai templom

Ócsai templom belseje

A főszentély a 13. századi falfestészetünk egyik legjelentősebb alkotása. Középen Mária megkoronázását, mellette a 6-6 apostolt ábrázolja. A két belső tartóoszlopon Szent Miklós és Szent György képe látható. A szentélynégyzet két oldalán az utolsó ítélet és Szent László lengenda maradványait fedezhetjük fel.

Ócsai templom

Ócsai templom

Ócsai templom

Érdekességek az ócsai templomról

A hely kiváló akusztikai adottságait kihasználva 1972-tól rendszeresen tartanak komolyzenei koncerteket. A református műemlék-bazilika mai napig működő templom. A református istentiszteletek idejét kivéve kísérővel látogatható.

Az Europa Nostra-díjas műemlék templomban több filmet is forgattak. A katedrális című kalandfilmsorozat jelentős részét Magyarországon forgatták, és nemcsak a Fóti filmstúdióban. A kingsbridge-i kolostorban játszódó eseményeket az ócsai református templomban rögzítették.

2001-ben pedig a Bánk Bán című opera filmet vették fel itt.

Ócsai Református templom látogatása

Az ócsai templom belépőjegy megváltása után látogatható nyitvatartási időben. A belépőjegyeket a templom mellett található tájházban lehet megvásárolni. Lehetőség van kombinált jegy váltására is, amivel kedvezményesen látogatható a műemlék templom és a tájház.

A templom látogatására váltott belépőjegy tartalmazza a tájház mosdójának használati díját is.

Nyitvatartási és egyéb információkat a templom hivatalos oldalán találsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Králik Mária szerint:

    Jó pár éve voltunk a templomban, egy nagyon kedves hölgy vitt be minket a parókiáról. Nagyon sok érdekességet tudtunk meg, amelyeket még sehol nem olvastam.Például hogy hajón hozták a köveket Sóskútról, mert itt valamikor Duna ág volt.Hogy miért nincs homlokzata a templomnak,miért nem egyformák az oszlopok. hogy fallal volt elválasztva a szerzetesek,és a falu lakosai.miért van oldalt a szentségtartó fülke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük