Ócsai templom: premontreiek titkos hagyatéka

Az Ócsai templom a Pest megyei település egyedülálló román stílusú bazilikája, amit a XIII. században a francia premontrei szerzetesrend tagjai építettek. Felújítása után, 1995-ben Európa Nostra-díjjal elismerték el az Európában is kiemelkedő jelentőségű örökségünket.  Az egyik legszebb Árpád-kori templomunk ma református templomként működik, nyaranta különleges zenei programoknak ad helyet.

A 13. században épült háromhajós, kereszthajós, romás stílusú bazilikát Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelték a francia premontrei szerzetesrend tagjai. A premontreiek másik fontos hagyatéka a zsámbéki romtemplom.

Az ócsai templom alapításának pontos ideje nem ismert, az 1234-ből származó első írásos emlék már a templom létezését bizonyítja.

Az építőkövek nagy része mészkő, homokkő, mészfőtufa és más vulkanikus eredetű mészkőfajta, melyeket a Budai Hegységből, többek közt Sóskútról szállítottak ide, hatalmas méretű blokkokban.

Ócsai templom

Ócsai templom

A tatárjárás alatt mind a templomot, mind a falut felégették. 1242 után a a francia premontrei szerzetesrend tagjai építették újjá. A török hódoltság idején a törökök a falut katonai központként, a templomot mecsetként használták.

A déli bejárat melletti köveken található mélyedések, vájatok eredete ismeretlen. Egyes források szerint a tatárok itt élesítették a kardjukat, míg más vélekedés szerint a török szablyák nyomai láthatók itt.

1560-ban az időközben leégett a tetőzetű templomot a református lakosság és egyház vette birtokába. 1776-ban a templomot teljesen felújították. 1965-ben Komornyik József barokk orgonát készített a templom számára. Mai arculatát az 1986-ban megkezdett teljes régészeti feltárás és restaurálás után nyerte el.

Ócsai templom

Ócsai templom

Ócsai templom

A főszentély a 13. századi falfestészetünk egyik legjelentősebb alkotása. Középen Mária megkoronázását, mellette a 6-6 apostolt ábrázolja. A két belső tartóoszlopon Szent Miklós és Szent György képe látható. A szentélynégyzet két oldalán az utolsó ítélet és Szent László lengenda maradványait fedezhetjük fel.

Ócsai templom

Ócsai templom

Ócsai templom

A hely kiváló akusztikai adottságait kihasználva 1972-tól rendszeresen tartanak komolyzenei koncerteket. A református műemlék-bazilika mai napig működő templom. A református istentiszteletek idejét kivéve kísérővel látogatható.

Az Europa Nostra-díjas műemlék templomban több filmet is forgattak. A katedrális című kalandfilmsorozat jelentős részét Magyarországon forgatták, és nemcsak a Fóti filmstúdióban. A kingsbridge-i kolostorban játszódó eseményeket az ócsai református templomban rögzítették.

2001-ben pedig a Bánk Bán című opera filmet vették fel itt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Králik Mária szerint:

    Jó pár éve voltunk a templomban, egy nagyon kedves hölgy vitt be minket a parókiáról. Nagyon sok érdekességet tudtunk meg, amelyeket még sehol nem olvastam.Például hogy hajón hozták a köveket Sóskútról, mert itt valamikor Duna ág volt.Hogy miért nincs homlokzata a templomnak,miért nem egyformák az oszlopok. hogy fallal volt elválasztva a szerzetesek,és a falu lakosai.miért van oldalt a szentségtartó fülke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük