Nizza, az Azúrpart fővárosa – látnivalók, nevezetességek

Nehéz elhinni, de igaz, hogy Nizza, az Azúrpart, a Francia Riviéra fővárosa alig kétszáz évvel ezelőtt csak egy sárfészek volt. Ekkor a téli hideg elől ide menekülő angol és orosz arisztokraták tették kedvelt téli üdülőhellyé. A városi előljáróknak komoly erőfeszítéseket kellett tenni ahhoz, hogy a szezont nyárra is kiterjesszék. A tengerparti plázsok sora – melyek közül több ingyenes – és az ide látogató turisták száma bizonyítja, hogy munkájuk nem volt hiábavaló. Nizza látnivaló és nevezetességei hamar bejárhatók, de érdemes akár órákat is sétálgatni az Óváros labirintusában. A fantasztikus fekvés és az életérzés miatt bármely évszakban feledhetetlen napokat tölthetünk el az Angyal-öböl városában.

Nizza, az Azúrternger fővárosa

Nizza rövid történelme

Nizza (franciául: Nice) Franciaország ötödik legnagyobb városa. Itt található Franciaország harmadik legnagyobb repülőtere, továbbá itt írták alá a nizzai szerződést, amely az Európai Unió egyik alapokmánya. 2021 óta az UNESCO világörökség része

Nizzát már az ókori rómaiak is felfedezték maguknak, ennek emlékei a Cimlez városrészben a mai napig láthatók. Az általuk biztosított békés korszak után viszontagságos évszázadok következtek.

Nizza hol a Savoya uralkodók birtoka lett, hol az Anjou-házé. Ostromolták a törörkök, de fellegvárából, amelynek ma már nyoma sincs, sikerült megvédeni a várost.

Később, mint egy sakktáblán, úgy tologatták: hol a szárd királysághoz tartozott, hol Franciaországhoz. Itt született a lgehíresebb olasz hős, Garibaldi. A lakosság viszont nem lett sem olasz, sem francia, megmaradt nizzainak. Aztán népszvazás döntött a franciák mellett, 1860-ban.

Ha megnézzük a névtáblákat a házak kapujában, ma is sok olasz nevet találhatunk. Ez a kétlakiság máig érződik a városban, a francia elegancia és fényűzés mellett mindig ott bujkál egy kis olaszos slendriánság is. A várerőd a sorozatos háborúskodások során megsemmisült, a város, ha lassan is, de egyre fejlődött.

Nizza, a kedvelt fürdőváros

A mai Nizza története nagyjából kétszáz éve kezdődött. Ekkortájt kezdték felfedezni a didergő angol arisztokraták, mennyire jót tesz egészségüknek és kedélyállapotuknak a sugárzó napfény és a Földközi-tenger végtelen kékje.

Az Angol sétány éppen azért viseli az ő nevüket, mert ők építtették a széles utat az akkori sártenger helyére. Aztán jöttek az orosz hercegek és grófok, és olykor maguk a cárok is kiruccantak ide. A tragikus sorsú II. Miklós cár, teljes nevén Nyikolaj Alekszandrovics Romanov, székesegyházat is építtetett honfitársainak az ezerkilencszázas éves elején.

Ekkoriban Nizzában télen volt a főszezon, ilyenkor utazott ide a legtöbb előkelő turista. A városi előljárók komoly erőfeszítéseket tettek, hogy a szezont nyárra is kiterjesszék.

Az arisztokraták mellett a művészek is szívesen vendégeskedtek itt. Gogol legalább egy évig élt itt, Csehov itt írta a Három nővért.

Jókai Mór élete utolsó hónapjaiban fél évet töltött az Angol sétány egyik házában. Mindig az ablak mellett ülve írt, hogy láthassa a tengert.

A fiatal Ady Endre Lédával járt itt többször, tudósított a tengerparti városból. Gyönyörű mondatban fogalmazta meg a lényeget: „Mióta vallom, hogy az életet csak a bolyongás teszi elviselhetővé, idevágytam mindig az azúrtenger sziklás, virágos, sugaras partjaira.”

A szabadban, nyílt terepen festő impresszionistákat, Cézanne-t, Matisse.t, Renoirt vagy később Picassót, Chagallt lenyűgözték az itteni különleges fények. Sokan ide is költöztek a térségbe, ha nem is városba, de följebb, a provance-i dombokra.

Nizza igyekezett megragadni a lehetőséget, és múzeumot ajánlott az akkor már világhírű Chagallnak, így ő lett az első festő, aki már életében megtudhatta, hol fogják őt csodálni a jövő nemzedékei.

Nizza látnivalói, nevezetességei

Nizza, „a Riviéra téli üdülője” 2021-ben az UNESCO világörökségi címet szerzett. Innentől a városfejlesztés szigorúan korlátozva lesz a Promendade des Anglais mentén és az óvárosban, a városkép megőrzését biztosítandó.

Angyal-öböl

A nizzai partszakasz neve Baie des Anges, az Angyalok öble, melynek teljes hosszában strandok és sétány fut végig.

Nizza kikötő

Óváros

A helyiek által csak Babazouk-ként hívott óváros olaszos hangulatú, keskeny sikátorok, és macskaköves utcácskák labirintusából áll.

Bellanda-torony

Az óvárosből érdemes felsétálni a Bellanda-toronyhoz, ahonnan a szépséges Angyal-öböl látványa tárul elénk.

Cours Saleya piac

A helyi piac sok érdekességet tartogat a turisták számára.

Promenade Anglais – Angol sétány

A sétány mentén gyönyörű villák és paloták állnak, végig pálmafák, kertek szegélyezik. Itt rendezik évente a város leghíresebb fesztiválját, a nizzai karnevált.

Nizza, a Francia Riviéra fővárosa

Kék szék – Le Chaise Bleue de SAB

A kék szép szobor a tengerparton, a Promenade Anglais mellett található. A betonplaccon álló döntött szék Sabine Géraudie alkotása.

Várhegy – Le Parc de la Colline du Château

A Várhegy egy meredek sziklán található, a nevét az egykori katonai erődnek köszönheti, amelyből a 11-18. században Nizza kikötőjét védeni. A fellegvárat még XVI. Lajos uralkodása idején szinte teljesen lerombolták.

Orosz ortodox székesegyház – Catédrale Orhodoxe Russe Saint-Nicolas

A lenyűgöző orosz ortodox székesegyház Oroszországon kívül a legfontosabb vallási épületek egyike. Miklós cár építtette 1912-ben, ma műemlékvédelem alatt áll. A belseje gazdagon díszített falfestményekkel, aranyozott ikonosztázzal, és ikonokkal.

Ortodox templom Nizzában

Garibaldi tér – La Place Garibaldi

A Garibaldi tér Nizza egyik legrégebbi és legnagyobb tere. A tér közepén található Garibaldi szobra, aki a város születte, és számtalan kávézó, étterem veszi körül.

Cimiez negyed – Quartier Cimiez

A Cimiez- hegyen ókori amfiteátrum és római fürdőmaradványok találhatók. Szintén itt van a gyönyörű Jardin du Monastére de Cimiez kert, amely egykor a bencés szerzetesi zöldséges és gyümölcsöskert volt.

Matisse Múzeum

A Matisse életművét bemutató válogatott kiállítás Cimiez negyedben található. A híres francia festő, Henri Matisse a 20. század egyik legkiemelkedőbb alakjaként életének egy részét ebben a lenyűgöző villában töltötte.

Marc Chagall Múzeum – Musée Marc Chagall

Chagall a mai Fehéroroszország területén született, párizsi útja után az avantgárd és a kubizmus felé fordult. A múzeum vezetett túrák keretében is látogatható.

Musée d’art

A múzeumban modern és kortárs művészek alkotásai tekinthetők meg.

André Masséna villája

A város híres szülötte André Masséna, Napóleon egyik leghíresebb tábornoka, róla kapta a nevét a város főtere. Masséna valamikori villája az Angol sétányon ma helytörténeti múzeum. A múzeum kertjében szomorú mementót, a 2016. július 14-i, 84 áldozatot követelő terrortámadásban elhunytak emlékére kialakított emlékművet találunk.

Nizzai karnevál

A francia városok közül Nizza a leghíresebb a karneváljáról, bár a fővárosban is évente megrendezik a Carneval de Paris-t. Legkorábbi feljegyzése Charles d’Anjou gróf 1294-es utazási jelentésében olvasható. A két hetig tartó nizzai karnevál csodálatosan színes és virágos forgatagára évente több mint egymillió ember kíváncsi.

A karnevál évente változó témát dolgoz fel és ezt mutatja be a 15-20 kocsiból és 150 óriás bábból álló menet. A díszítéshez használt számos virág közül a minoza, gerbera, liliom dominál, a mimóza már január végétől virágzik a környéken.

Megválasztják a Kék bolygó királyát, a karneváli király tradicionális elégetésével és tűzijátékkal ér véget az ünnepség sorozat.

Egy magyar vonatkozású érdekesség: a nizzai virágkarneválon játszódik Móra Ferenc Virágcsata az ismeretlen katonával című elbeszélése.

nizzai karnevál

Látnivalók Nizza közelében

A Francia Riviérán található Cannes a 19. század elején még szegény, földművelésből és halászatból élő kis falu volt, ma az egyik filmes főváros. Minden évben itt rendezik a filmvilág egyik legnagyobb seregszemléjét a Cannes-i Filmfesztivált, amikor az egész világ a vörös szőnyegen bevonuló hírességekre figyel. A 70.000 lakosú város legfőbb bevétele a turizmusból származik, a fesztivál idején a lakosok száma közel a háromszorosára nő.  

Mandelieu-la-Napoule, a francia Riviéra festői fekvésű községe a mimóza fővárosa. 1931 óta különleges tavaszköszöntő fesztivállal ünneplik a települést körülölelő és sokaknak megélhetést biztosító sárga mimózák virágzását. A Mimóza Fesztivál, a La Fête du Mimosa felvonulásai, táncos rendezvényei minden év februárjában több ezer látogatót vonzanak. Igen népszerű a Mimóza útvonal bejárása is, ahol a színek, az illatok és a melengető napsugarak a hamarosan beköszöntő tavaszról árulkodnak.

Éze botanikus kertje egy olyan hely, amit a francia Riviérán utazgatva vétek kihagyni. Éze, az alig kézezres lélekszámú falu Saint Jean Cap Ferrat félsziget fölé magasodik, minden pontjáról gyönyörű kilátás nyílik a tengerpartra és a közeli hegyekre is. Jó idő esetén még Korzikáig is el lehet látni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük