Nílus és a Nílus völgye Egyiptomban

Az ókori egyiptomiak úgy vélték, hogy minden élet a Nílusból ered. Földünk leghosszabb folyója mellékfolyóival 11 országon folyik keresztül, köztük a Hérodotosz görög történetíró által a Nílus ajándékának nevezett Egyiptomon. A Nílus völgye a Királyok völgyének, a világhírű piramisoknak, az őrt álló szfinxnek és a lélegzetelállító luxori és karnaki templomnak az otthona.

Nílus és a Nílus völgye Egyiptomban

Nílus és a Nílus völgye Egyiptomban

Blogbejegyzéseimnek általában van apropója. Vagy épp aktuális az adott helyszín vagy valamiért az érdeklődésem középpontjába kerül. Idén januárban még úgy gondoltam, hogy 20 év után az idén ősszel visszatérek Egyiptomba egy nílusi hajóútra. Most már biztos, hogy ezt egyelőre el kell halasztanom… Még szerencse, hogy olvasónk fotói biztonságosan elrepítenek a Nílus csodálatos völgyébe.

„Egyiptomról mindenki a fáraók építményeire gondol, utazása során elsősorban ezeket szeretné látni. A képek viszont azt mutatják meg, miért is nevezik az országot a Nílus ajándékának már évezredek óta.

Kairóból Luxorig repültünk, onnan meg hajóval Asszuánig, busszal meg Abu Szimbelig. Érdekes és szokatlan volt, hogy Abu Sinbelbe csak karavánnal lehetett menni (kb. 40-50 különböző kocsi), rendőri kísérettel. Közben meg sok helyen kiszálltunk az útba eső műemlékeknél. Csodálatos út volt.”

Nílus és a Nílus völgye Egyiptomban

Az afrikai földrészen folyó Nílus (arabul: النيل – an-Nīl) 6695 és 6853 km közötti hosszával a Föld leghosszabb folyója. A tudósok szerint a Nílus mintegy 30 millió éves. Útja során a forrástól a torkolatig fő mellékfolyóival tizenegy ország (Burundi, Kenya, Ruanda, Kongói Demokratikus Köztársaság, Tanzánia, Uganda, Eritrea, Etiópia, Dél-Szudán, Szudán, Egyiptom) területén halad keresztül.

Neve az ókori Egyiptomban Hápi volt. Éves áradását Hápi isten személyesítette meg, a termékenység és a megújhodás istene. A Nílus név a görög Neliosz-ból ered, ami folyóvölgyet jelent.

Eredetétől szinte kizárólag sivatagi területeken halad át, majd Egyiptomban 24 000 km² területű deltatorkolatot alkotva ömlik a Földközi-tengerbe.

A Nílus völgyében alakult ki a civilizáció egyik bölcsője. Az ókori Egyiptom mintegy négyezer évig állt fenn. Fővárosa, Kairó, a Nílus és egész Afrika legnagyobb metropolisza ma is az arab világ központja.

Nílus és a Nílus völgye Egyiptomban

A Nílusban több, mint 120 halfaj él, legjelentősebb a nílusi sügér (Lates niloticus), a harcsafélék és a pontyfélék előfordulása. Több állatfajnak is nevet adott, például  nílusi krokodil (Crocodylus niloticus), nílusi lúd, a nílusi repülőkutya és a nílusi víziló.

A Níluson található a világ egyik legnagyobb vízerőműve, az Asszuáni-gát. 1950-es években létrehozott gát és a mögé épített hatalmas víztározó, a Nasszer-tó (a világ legnagyobb ember alkotta mesterséges tava) miatt hatalmas területet kellett elárasztani. Az UNESCO 1960-ban a világ valamennyi nemzetének támogatását kérte a műemlékek megmentésére. Abu Szimbel két templomának áthelyezésében 50 ország, köztük Magyarország működött közre.

Jól példázza a terület jelentőségét, hogy itt találhatók az ókori világ hét csodájának egyetlen, mai napig fennálló építményei, a gizai piramisok. De a Nílus torkolatában, Alexandria városában állt a szintén az ókori hét csoda közé sorolt pharoszi világítótorony is.

A nílusi hajóút során az ókori Egyiptom olyan csodálatos helyszínei csodálhatók meg, mint Luxor, Edfu és Karnak templomai.

Nagyon köszönjük a szuper fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük