Ilyen volt a Néprajzi Múzeum régi épülete

A budapesti Kossuth téren, az Országházzal szemben álló csodálatos épület volt Néprajzi Múzeum régi épülete. 2017 decemberében bezárt, hogy pár év múlva gazdag gyűjteményével a városligeti Ötvenhatosok terén épülő új és modern épületben nyíljon meg újra a látogatók előtt. Nosztalgiáztam egy kicsit a gyönyörű régi épületben.

Néprajzi Múzeum régi épülete

Néprajzi Múzeum régi épülete

Többször is megfordultam az épületben, sok feledhetetlen kiállítást láttam és tartalmas programon vettem részt. Pár évvel ezelőtt még itt rendezték a virágkötők adventi kiállításait is, aminek rendszeres látogatója voltam. Mindig elbűvölt a csodálatos épület. Azt nagyon sajnálom, hogy a belső térről nincs jó fotóm. Az épület monumentalitása és a kedvezőtlen fényviszonyok miatt sosem sikerült jó fotót készítenem.

Néprajzi Múzeum régi épülete

A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi, 1872 óta működő etnográfiai intézménye. Alapítása és első kiállítása Xántus János nevéhez fűződik.

A múzeum 1973-ban költözött az Országházzal átellenben, az egykori Magyar Királyi Kúria számára 1896-ban elkészült igazságügyi palotába, pontosabban annak egy részébe. Az épület másik részében a Politikatörténeti Intézet működik.

Az épületet 1893 és 1896 között eklektikus stílusban Hauszmann Alajos tervei alapján húzták fel. 1949-ig a Magyar Királyi Kúriának adott helyet.

Az épület eredeti funkciójára utal a belső kialakítás, elrendezés. Justitiának, az Igazság istennőjének szobra Senyei Károly, a Törvényt adó és a Törvényt látó ülő szobra Fadrusz János alkotása. A timpanon szoborcsoportja Zala György nevéhez fűződik.

Néprajzi Múzeum régi épülete

A főkapun és az előtéren át jutunk a hatalmas előcsarnokba, amelyből kétoldalt lépcsők vezetnek az emeletre. A mennyezeti freskó Justitia diadalát ábrázolja, mely Lotz Károly alkotása.  

A múzeum a városligeti új épületbe költözik majd, a Liget Budapest Projekt részeként. Az eredeti tervek szerint 2019-ben kellett volna átadni az új Néprajzi Múzeum épületét, de az már biztos, hogy ez 2020-ban sem történik meg. Az Ötvenhatosok terén, az emlékműtől nem messze helyezkedik majd el, a régen parkolóként használt területen.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük