Népdalt játszik a második magyar zenélő út

A három éve elkészült első magyar zenélő út után most egy újabb útszakaszon autózhatunk ismerős dallamokra, ha megfelelő sebességgel haladunk. A Magyar Építők számolt be róla, hogy a Szerencsig négysávosodó 37-es főút egy szakasza is zenél. Az 513 méteres szakaszon az Érik a szőlő című örökzöld népdal csendül fel. A legjobb zenei élmény 80 km/órás sebességnél érhető el. Videón is mutatom, hogy zenél a különleges út.

Mi a zenélő út?

„Az úgynevezett zenélő út lényege, hogy az aszfalt felső rétegén rovátkolást alakítottak ki, így azon autóval áthaladva különböző magasságú hangok hallhatók, amelyek magassága a barázdák mélységétől és egymástól való távolságuktól függ.

Az első zenélő utat 1995-ben építették meg Dániában.

Számos országban található zenélő út, így az Egyesült Államokban, Dániában, Dél-Koreában, Hollandiában, Indonéziában, Iránban, Japánban, Kínában, San Marinóban, Tajvanon, Ukrajnában.

A technológiát Magyarországon a 2019-ben átadott R67-es gyorsforgalmi úton alkalmazták először.” – olvasható a wikipédiában.

A 67-es úton a Republic együttes fiatalon elhunyt énekesének, Bódi László Cipőnek az emlékére A 67 út című Republic szám dallamait élvezhetjük.

A zenélő 37-es út

Az Észak-Magyarországon haladó 37-es út felújítása és bővítése már egy ideje folyamatban van és a teljes útszakasz várhatóan csak jövő tavasszal kerül átadásra. A Duna Aszfalt által kivitelezett projektben a szakasz négysávosítása és a régi sávok bővítése mellett egy különleges elemet is beépítettek.

Az út egy szakasza 80 km/órás sebességű haladás mellett dalra fakad és az Érik a szőlő című örökzöld népdal dallamait játsza. A dal választás egyáltalán nem véletlen, Szerencs az UNESCO világörökségi táj, Tokaj-Hegyalja kapuja.

Az 513 méter hosszú zenélő szakaszról a Magyar Építők stábja készített videót.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük