Neológ zsinagóga Nagyváradon

Bevallom én nem tudtam, hogy Nagyváradon több gyönyörű zsinagóga is van. Az első világháború küszöbén 15.155 zsidó élt a városban, ami az akkori lakosság 23.6%-át tette ki. Így már érthető, miért volt szükség 29 zsinagógára. Ezekből mindössze hat maradt fenn renoválható állapotban és azokat szépen helyre is állítják.  Ilyen most a Neológ zsinagóga Nagyváradon.

Neológ zsinagóga Nagyváradon

Neológ zsinagóga Nagyváradon

A 19. század végi, 20. század elejei Nagyváradon nagyon meghatározó volt a zsidó hitélet, rengeteg sok karitatív munkát is végeztek. Többek közt létrehozták a város első gyermekvédő egyesületét, a Gyermekek barátait és ingyen konyhát üzemeltettek a város szegényeinek. Tervezők, építészek, orvosok, ügyvédek, mérnökök, gyógyszerészek, újságírók váltották ki a váradiak elismerését. Zsidó személyiséghez fűződik az első Röntgen gép behozatala Nagyváradra (dr. Schieff), az első tuberkulózis megelőző rendelő (dr. Grosz), a vízgyár megalakítása (Berkovits), a nyomdaipar alapjainak lerakása (Sonnenfeld). Olyan európai hírű tervezőket és építészeket adtak a világnak, mint Komor, Jakab és a Vágó testvérek.

Neológ zsinagógát 1878-ban építették fel a Körös partján. A monumentális méretű, 1000 férőhelyes zsinagóga tervet Busch Dávid készítette, a kivitelező id. Rimanóczy Kálmán volt. A zsinagóga freskóit egy kassai Horovitz Mór készítette.

Az épületet az 1990-es évek elejéig használta a nagyváradi zsidó közösség, ezt követően elhanyagoltan állt és állapota nagyon megromlott. A műemlék épület helyreállítására a helyi önkormányzat a debreceni zsidó hitközséggel társulva nyerte el az Európai Unió támogatását, a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében.

A felújítási munkákat 2008-ban kezdték meg, majd a szépen restaurált az épületet 2015. november 27-én fel is avatták.

Neológ zsinagóga Nagyváradon

Neológ zsinagóga Nagyváradon

Neológ zsinagóga Nagyváradon

Neológ zsinagóga Nagyváradon

Nagyon köszönöm a fotókat Buják Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük