Nemzetközi zöldkártya a külföldi autós utazásokhoz

Külföldi autós utazás előtt nem elég a célország eltérő közlekedési szabályairól és az útdíjakról tájékozódnunk. Be kell szereznünk a nemzetközi zöldkártyát is, amely a kötelező gépkocsi felelősség biztosítás nemzetközi megfelelője. Baleset estén a zöldkártya igazolja, hogy van kötelező biztosításunk és az általunk okozott kárt a biztosítónk rendezi majd. Összegyűjtöttem, hogy hol, milyen esetekben és hogyan használható a zöldkártya, hova kötelező magunkkal vinni, valamint hol szerezhető be.

autós utazás

Mi a nemzetközi zöldkártya és mire jó?

Ha autóval vágunk neki a nagyvilágnak, akkor az úti céltól függően kötelező vagy javasolt a nemzetközi zöldkártya kiváltása és magunkkal vitele is.

A zöldkártya nem más, mint a Magyarországon megkötött felelősség biztosításról (KGFB-ről) szóló nemzetközi igazolólap. A zöldkártya nevet a színéről kapta. 2020. október elseje óta már fekete-fehér színű, de a neve megmaradt. Tartalmazza a biztosító nevét, címét, és a kötelező biztosítás kötvényszámát is.

Az Európai Gazdasági Térség és a Zöldkártya Rendszer tagországai kölcsönösen elfogadják egymás kötelező biztosítását. Ha ezen országok valamelyikében okozunk balesetet, a biztosítónk megtéríti a vétlen sofőr kárait. Bár európai szervezetről van szó, de többek között Irán, Izrael és Tunézia is csatlakozott a rendszerhez.

A rendszer legtöbb tagországában a rendszámegyezmény értelmében elfogadják az országjelzéssel ellátott rendszámot a kötelező biztosítás igazolására. Más országok esetén pedig a zöldkártya megléte elengedhetetlen a határátlépéshez.

Autós belépéshez kötelező a zöldkártya:

 • Azerbajdzsán,
 • Belarusz Köztársaság (Fehéroroszország),
 • Irán,
 • Izrael,
 • Marokkó,
 • Moldova,
 • Montenegró,
 • Oroszország,
 • Törökország,
 • Tunézia,
 • Ukrajna.

Ha nincs zöldkártyánk, akkor a határnál speciális kötelező biztosítást kell kötnünk az utazás időtartamára, enélkül nem lehet beutazni.

Akkor is ajánlott magunkkal vinni a kártyát, ha olyan országba utazunk, ahol ez nem kötelező. A kártya ugyanis megkönnyíti a külföldi kárrendezést.

Hol váltható ki a zöldkártya?

A kötelező biztosítás éves díjának befizetése után a biztosítók egy része automatikusan kiküldi a nemzetközi kártyát. Ha nem érkezett meg, akkor ezt külön kell kérnünk az utazás előtt írásban – sok helyen ez online is megtehetjük – attól a biztosítótól, ahol a kötelező biztosításunk van.

A nemzetközi zöldkártya elkészítése és a kiállítása teljesen ingyenes, semmilyen külön díjat nem kell fizetnünk érte. A kártya általában a kötelező biztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig, de legalább 15 napig érvényes.

Ha az autózáshoz szükséges kártya megvan, akkor se felejtsünk el utazási biztosítást kötni. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya autós károkra nem terjed ki és az egészségügyi ellátásokra is csak korlátozottan vehetők igénybe vele. Az utas- és poggyászbiztosítás ezezl ellentéteben személyi sérülések, váratlan betegség vagy poggyászaink elvesztése esetén is hatalmas támogatást nyújt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük