Nemzeti Parkok Magyarországon

Magyarország területének közel 10 %-a természtevédelmi oltalom alatt áll. A nemzeti parkok száma tíz, de ezenfelül 39 tájvédelmi körzet és számos természetvédelmi terület vár felfedezésre. A természeti területek igen változatosak, van köztük sűrű erdőkkel borított hegység, virágoktól színes vagy zöldellő dombság, vadregényes folyóvízi ártér, végtelen síkság és páratlan kincseket rejtő karsztvidék.

Magyar nemzeti parkok térképe
Forrás: MTI

Nemzeti Parkok Magyarországon

Magyarországon az 1850/1972. és 1851/1972. számú OTvH határozattal hozták létre az első Nemzeti Parkot, a Hortobágyi Nemzeti Parkot, melynek hivatalos alapítási időpont 1973. január 1. Ezután egymás után jöttek létre a nemzeti parkok. Utolsóként, azaz tizedikkén az Őrségi Nemzeti Park alakult meg 2002-ben.

A nemzeti parkokat igazgatóságok irányítják, melyek működési területét kormányrendelet határozza meg. Az egyes igazgatóságok a működési területükön ellátják a tájvédelmi körzetek és az országos jelentőségű természetvédelmi területek természetvédelmi kezelését is.

Mit nyújtanak a nemzeti parkok?

A nemzeti parkok területén, a fő belépési pontokon vagy köpzontjában természetvédelmi látogató központokat találunk. Itt tájékoztatást kaphatunk a védett természeti terület bejárásainak lehetőségeiről. A látványos és interaktív kiállításokon pedig az időjárástól függetlenül megismerhetünk a gazdag természeti és kulturélis örökséggel. Ezen túl lehetőséget biztosítanak helyi kiadványok és ajándéktárgyak megvásárlására is.

Az egyes helyek megismerését természetvédelmi bemutatóhelyek és ismertetőkkel ellátott, jól kitáblázott tanösvények segítik.

A szakvezetéses túrákon szakképzett túravezetők árulnak el titkokat és hívják fel figyelmünket a rejtett értékekre. Fokozottan védett területeken ez az egyetlen módja a természeti örökség megismerésének.

Nemzeti parkok alapítási éve és területe

Nemzeti parkAlapítvaTerülete (km²)Székhelye
Hortobágyi Nemzeti Park1973809,572Debrecen
Kiskunsági Nemzeti Park1975506,41Kecskemét
Bükki Nemzeti Park1977422,834Eger
Aggteleki Nemzeti Park1985201,837Jósvafő
Fertő–Hanság Nemzeti Park1991238,913Sarród
Duna–Dráva Nemzeti Park1996497,516Pécs
Körös–Maros Nemzeti Park1997512,465Szarvas
Balaton-felvidéki Nemzeti Park1997570,19Csopak
Duna–Ipoly Nemzeti Park1997606,76Budapest
Őrségi Nemzeti Park2002440,483Őriszentpéte

Nemzetközi jelentőségű természetvédelmi területek

Nemzeti parkjaink területén több nemzetközileg is elismert és különleges természeti helyet találunk.

UNESCO világörökségek kultúrtáj kategóriában

A nyolc magyar UNESCO világörökségi helyszín közül három a kultúrtáj kategóriában került fel a világörökségi listára:

Ramsari területek

Ramsari területeknek a nemzetközi jelentőségű vízes élőhelyek védelme alá helyezett területeket hívjuk. A jelenlegi 28 ilyen területet tartunk számon, többek között a ilyen a Fertő-tó és a Kis-Balaton is.

A Kis-Balaton csodálatos természeti környezete annyira elbűvölte Fekete Istvánt, hogy megírta a nagy sikerű Tüskevár című regényét, amit később meg is filmesítettek. A természetvédelmi terület egyre szépül, mind több mód is kínálkozik arra, hogy megismerkedjünk a Kis-Balaton történetével és gazdag madárvilágával. Ezek a Kis-Balaton látnivalói!

Bioszféra-rezervátumok

Az UNESCO 1971-ben indította útjára az „Ember és Bioszféra” programot, mely a természeti környezet megóvását, valamint az ember és környezete kapcsolatának javítását tűzte ki céljául. Magyarország a kezdetektől fogva aktívan részt vesz a programban. Így nem csoda, hogy bioszféra-rezervátumok Magyarországon is kijelölésre kerültek. A hat magyar bioszféra-rezervátum csodálatos természeti és kulturális értékeivel méltó képviselője az UNESCO által kijelölt Bioszféra Rezervátumok Világhálózatának.

Globlis geoparkok

Az UNESCO Földtudományi Tagozata kezdeményezésre 2000-ben jött létre az Európai Geopark Hálózat (European Geoparks Network, EGN) a geológiai változatosság (geodiverzitás) védelme, geológiai örökségünk népszerűsítése és bemutatása érdekében. UNESCO Globális Geoparkok Magyarországon csupán két helyszínen találhatók. Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott, 3244 négyzetkilométer kiterjedésű Bakony–Balaton UNESCO Geopark 2012 óta tagja a nemzetközi geopark hálózatnak. A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark egyike a világ jelenlegi négy, határon átnyúló UNESCO Globális Geoparkjának.

További információkat a magyar nemzeti parkok hivatalos oldalán találsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük