Németóvár és Szent István alapította temploma

Az ausztriai Németóvár (németül: Bad Deutsch-Altenburg) csupán pár ezres lakosú település, nevezetességei azonban a magyarok számára is fontosak. A hagyomány szerint itt található a legnagyobb magyar fejedelem sírja és templomát Szent István alapította. Nézzük, melyek Németóvár látnivalói!

Németóvár látnivalói

Németóvár látnivalói

A mai Ausztria terültén, Alsó-Ausztria tartomány Bruck an der Leitha-i járásában található Németóvár (németül: Bad Deutsch-Altenburg).

Németóvár Carnuntum néven a római Felső-Pannonia fővárosa volt. A 2. században 8000 férőhelyes Amphiteatrummal rendelkezett. A 19. század második felétől zajlott régészeti ásatások leletei a hatlmas Carnuntum Archeológiai Parkban (Archäologischer Park Carnuntum) tekinthetők meg. Az 1904-ben alapított Carnuntumi Archeológiai Múzeumban közel 3300 tárgyat állítottak itt ki, s ezzel ez Európa legnagyobb római korral foglalkozó múzeuma.

Carnuntum

A település közelében zajlott a 907-es pozsonyi csata, ahol Árpád fejedelem serege sorsdöntő győzelmet aratott a Keleti Frank Királyság serege felett. A túlerővel felvonuló frankok veresége megszilárdotta Magyarország határait az Enns folyóig. Érdekesség, hogy vélhetően innen ered a népmesékben megjelenő túl az Óperencián kifejezés és Óperenciás-tenger neve. Az „Österreich ob der Enns”, vagyis az Enns folyó feletti Ausztria magyarosított változta a világvégét jelző Óperencia szó.

A legenda szerint a temető melletti templom-hegyen magasodó sírdomb a pozsonyi csatában elhunyt Árpád fejedelem sírját rejti.

Első templomát a területet birtokló Szent István király alapította 1028-ban. A templom alapításával kapcsolatos legendák mellett ezt a temetőben feltárt magyar sírok is alátámasztják. A gótikus székesegyház árnyékában áll a díszesen faragott ősi, Árpád-kori kerektemplom.

Hunyadi László erdélyi szobrász alkotását, a Szent István mellszobrát a bécsi Európa Club kezdeményezésére 2016-ban avattak fel osztrák, magyar, felvidéki vendégek és művészi csoportok közreműködésével.

Németóvár látnivalói

A Vízivár a 17. századból származik.

Sokan a kénes-jódos gyógyfürdő miatt keresik fel a települést.

Nagyon köszönöm a fotókat Kiss P. Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük