Négy év után újra megkondult a Big Ben

Befejeződött a brit parlament ikonikus óratornyában lévő több mint 150 éves harang felújítása. Négy évnyi csönd után 2022 első percében megkondult a Big Ben Londonban.

megkondult a Big Ben

Négy év után újra megkondult a Big Ben

A brit főváros legtöbbet fotózott épülete a Westminster-palota Erzsébet-tornya, amit mindenki csak Big Bennek hív. A Westminster-palota az Egyesült Királyság parlamentjének épülete. A harang több mint 13 és fél tonnás, az épület keleti szárnyának végén lévő óratoronyban található.

A Big Ben (a nagy Béni) becenevet eredetileg csak a 13 tonnás nagy harang kapta Benjamin Hallra, a közmunkálatok 1840 és 1857 közötti főfelügyelőjére utalva. Később az egész toronyra is használták a Big Ben nevet. A torony 2012-ben kapta az Erzsébet-torony nevet Erzsébet királynő gyémántjubileumának tiszteletére.

A Big Ben mai kinézetét tűzvészek és a háborús rombolások miatt átépítések, renoválások után érte el.

A 2017-ben kezdett felújítások kezdetén a Big Ben gyakorlatilag elnémult, csak a fontos eseményeken, utoljára például november 11.-én, az Emlékezés napján szólalt meg.

néma a Big Ben

A munkálatok során a négy óra számlapjának vasművét átfestették, és az órákat körbevevő bonyolult kőfaragványokat megtisztították, javították. Innentől az eddig feketére festett számok újra kék színben tündökölnek. A kék színt eredetileg még 1859-ben kapta, de a szmog és az időjárási viszonyok miatt befeketedtet, majd emiatt az 1980-as években direkt feketére festették. Most viszont újra eredeti színében pompázik.

A Westminster-palota és vele együtt az óratorony 1987 óta az UNESCO világörökség része.

Megszólal a felújított Erzsébet-torony órája – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük