Naplás-tó: Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize

Szégyen ide, szégyen oda, Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvizét nem ismertem egészen 2016-ig. Aztán amikor a fotós suliban itt tartottuk a természet fotós tanfolyamunkat, teljesen elbűvölt. Ideje, hogy mások is megismerjék, milyen szép a Naplás-tó!

Naplás-tó

Naplás-tó

A Naplás-tó (hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó) Budapest XVI. kerületében, Cinkota mellett található. A tó és közvetlen környezete 1997 óta tájvédelmi körzet. A közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban.

Naplás-tó

A Szilas-patak visszaduzzasztása révén alakult ki 1978-ban, amikor szabályozni akarták a patak áradását. Területe eredetileg a Szilas-patak árterületének széles, lapos völgyében elhelyezkedő, időszakosan vízzel borított láprét volt. A tó nyugati partja ki van betonozva, a többi partja természetes úton alakult ki. Létrehozása hozzájárult a patak menti láprétek fennmaradásához, amelyeket a 19. századtól kezdődő nagy folyószabályozások és mocsárlecsapolások következtében a kiszáradás fenyegetett.

Naplás-tó
Naplás-tó

A mintegy 150 hektáros Naplás-tó ökológiai szempontból a főváros egyik legértékesebb területe. A környező nádas valamint a lápréten kialakult gazdag növény- és állatvilág miatt védették nyilvánítottákKözép-Európában ez az egyetlen ilyen nagy kiterjedésű városi terület, amelyen a vízi és mocsári növényzet, illetve a hozzá csatlakozó sásréti és lápréti vegetáció viszonylag háborítatlan. Értékesek a nyílt vízi hínáros, nádas, a partvonalon csatlakozó magas sásos rét- és lápréttöredékek is.

Naplás-tó

Olyan védett növényfajok találhatók itt, mint a struccpáfrány, a szibériai nőszirom, borzas füzike és több orchideaféle, valamint a mocsári tisztesfű (Stachys palustris), keskenylevelű gyapjúsás (Eriophorum angustifolium) és zsombéksás (Carex elata).

A védett gerinctelenek közül említésre érdemes az imádkozó sáska (Mantis religiosa), a nappali pávaszem (Aglais io), a kis balkáni futrinka (Carabus montivagus blandus) és a szentendrei változó futrinka (Carabus scheidleri distinguendus). A tó fontos élőhelye a barna ásóbékának (Pelobates fuscus) és a hazánkban őshonos egyetlen teknősfajnak, a mocsári teknősnek (Emys orbicularis).

A madártani megfigyelések során 150 madárfajt írtak le a Naplás-tó környékén. Ilyen a hegyi fakúsz (Certhia familiaris), az erdei fülesbagoly (Asio otus), fekete rigó (Turdus merula), zöldike (Chloris chloris) és az őszapó (Aegithalos caudatus).

Naplás-tó

Minden évszakban kedvelt szabadidős úti cél. A horgászat megengedett, de fürödni tilos benne és a korcsolyázás is veszélyes lehet.

Naplás-tó

Ezt láttad már?

Szafari Rákosmentén? Igen! Gondolnád, hogy Budapest nyüzsgő belvárosától alig néhány kilométerre szafarin érezheted magad? A Ferihegyi repülőtér közelében, a XVII. kerületben elterülő szántók, rétek, mezők olyan természeti értékeket rejtenek, amelyek országos szinten is ritkaságnak számítanak. Nézzük, milyen egy szafari Rákosmentén!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük