Nagyszabású Corvina kiállítás nyílt az Országos Széchenyi Könyvtárban

Ritkaságokat is felvonultató Corvina kiállítás várja az érdeklődőket 2018. november 6. és 2019. február 9. az Országos Széchényi Könyvtárban. A bemutatott corvinák, más díszkódexek és kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal lesz látható hazánkban.  Hazai gyűjteményeken túl többek közt New Yorkból, Párizsból, Bécsből és a Vatikánból is érkeznek könyvritkaságok.

Corvina kiállítás

Fotó: Országos Széchenyi Könyvtár

Mátyás király itáliai mintára megalkotott uralkodói könyvtára, a Corvina könyvtár megközelítőleg 2000 kötetet tartalmazott. A reneszánsz gyűjtemény jelentőségét mutatja, hogy méreteiben csak a pápa bibliotékája múlta felül.

Az itáliai kódexek megrendelése mellett a magyar királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok.  A világhírű könyvtárból csupán 216 corvina maradt fenn, azok is külföldön. Azok a kötetek élték túl az évszázadok viharait, amelyeket Mátyás halála (1490) után II. Ulászló és II. Lajos elajándékozott. A könyvtár 1541-es pusztulása után semmi nem maradt a csodálatos gyűjteményből.

Bécsből egy görög nyelvű kötet érkezik, amelyről csak 2010-ben derült ki, hogy Mátyás egyik corvinája. A Cassianus-corvina Párizsból,  Bíborbanszületett Konstantin (†959) bizánci császár az udvari szertartásrendről szóló műve Lipcséből látogat haza. Látható lesz a Vatikáni Apostoli Könyvtárból az úgynevezett „vatikáni misszálé”. A budai műhely legjelentősebb könyvfestőjének, a milánói Francesco da Castellónak több pompás kéziratát is megtekinthetjük, köztük egy torinói magángyűjtemény kincseit is. A hazánkban őrzött 53 corvina csaknem mindegyike megtekinthető.

A töredékeiben is számottevő gyűjtemény a nemzetközi humanizmus- és reneszánszkutatásnak is egyik állandó, jelentős forráscsoportja. A Bibliotheca Corvina 2005-ben felkerült az UNESCO Világemlékezet Listájára is.

A kiállítás megnyitásával egy időben megújult az Országos Széchenyi Könyvtár corvina-honlapja, a Bibliotheca Corvina Virtualist , amelyen digitális formában hatvannégy corvina (az összes magyarországi és a Wolfenbüttelben őrzött kilenc) teljes egészében megtekinthető.

A kiállítás megtekinthető 2018. november 6. és 2019. február 9. között.

A kiállítás helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár
1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.
Budavári Palota “F” épület
(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

Forrás és további információ: www.corvina.oszk.hu

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük