Művészettörténeti kisokos – így ismerd fel a festményeket

Ugye veled is előfordult már, hogy egy-egy híres festményről nem tudtad megmondani ki a festője? Ennek most vége! A művészettörténeti kisokos megtanít arra, hogy néhány jel alapján be tudd azonosítani a világ leghíresebb festőinek alkotásait. Készen állsz a művészettörténeti gyorstalpaló elvégzésére?

Művészettörténeti kisokos - Rembrandt Éjjeli őrjárat

Művészettörténeti kisokos

Most, hogy személyesen nem juthatunk be a múzeumokba, van idő bővíteni ismereteinket, hogy aztán felkészülten állhassunk a nagy képtárakban a képek előtt.

Az alább videó viccesen, ugyanakkor hitelesen mutatja be, milyen árulkodó jelek alapján azonosíthatjuk egy festő művét.

A videó humoros megjegyzésekkel mutatja be a remekműveket, amelyeket már önmagukban is jó egyben látni. A magyarázó szöveg pedig csak hab a tortán.

A találó és zseniális művészettörténeti megállapítások biztos sokáig megmaradnak bennünk. Az iskolában is biztosan több minden ragadt volna rám, ha valami hasonló módon igyekeztek volna a fejembe verni a tudást. De tanulni sosem késő!

Persze azt azért senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy pár perces videó megnézése elég arra, hogy kész művészettörténészek legyünk. De ha van némi ismeretünk, a képet el tudjuk helyezni időben és ismerünk művészeket és műveiket, akkor van remény az azonosításra.

Jobb el sem képzelni, a helyzetet, ahogy állunk a Rijksmuseumban az Éjjeli őrjárat előtt vagy a Szépművészti Múzeumban egy Raffaello, Leonardo, Dürer, Rembrandt, Goya vagy Monet mestermű előtt és felsejlik bennünk az itt olvasott ismertető.

Örömmel tölt el viszont a gondolat, hogy Rubensnek én is modellt ülhettem volna!

Gyorstalpaló a festmények felismeréséhez

Ha esetleg nem indul el a videó és hibaüzenetet kapsz, akkor kattints a “Videók a Facebookon” szövegre!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük