Montgomery vára, A walesi bárdok helyszíne

Montgomery vára az Egyesült Királyságban, azon belül pedig Walesben található. A magyarok számára Arany János költeménye, A walesi bárdok című ballada tette ismertté a középkori várat. A legendás várnak ma már csak romjai láthatók, 2022. május közepe óta azonban háromnyelvű – köztük magyar – emléktábla emlékezik meg a bárdok tragikus történetének megörökítőjéről. 2017-ben pedig Arany Jánost Montgomary Szabad Polgárának választották.

Montgomery vára
Montgomery vára Fotó: https://www.facebook.com/montgomerypowys/

Montgomery vára és Arany János

Nem túlzást az mondani, hogy a walesi bárdok legendáját mi magyarok jobban ismerjük, mint a walesiek. Arany János A walai bárdok című balladája évtizedek óta általános iskolás tananyag, így szinte minden magyar találkozik a művel.

A walesi bárdok Arany János 1857 júniusában elkezdett és valószínűleg 1861 körül befejezett, majd 1863-ban publikált történelmi balladája. A költőt a Magyarországra látogató Ferenc József köszöntésére kérték fel, ő azonban a betegségére hivatkozva elhárította a lehetőséget, de később megírta A walesi bárdokat. Arany az alkotás középpontjába a bűn és a bűnhődés gondolatát állította. A költemény burkolt, allegorikus jelentést tartalmaz: a költőknek sohasem szabad megalkudniuk a kegyetlen, gőgös zsarnoksággal, el kell azt ítélniük, és helytállásukkal mindenkor példát kell mutatniuk….

A ballada valós eseményeket dolgoz fel. I. Eduárd angol király 1277-ben valóban meghódította a korábban önálló, a kelták által irányított Walest. A legenda szerint az uralkodó 500 énekmondót végeztetett ki, mert nem voltak hajlandók az általuk gyűlölt zsarnokot éltetni. Egyértelmű a hasonlóság a XIII. századi események és az 1850-es évek magyarországi viszonyai között: Edward maga Ferenc József, a walesi bárdok pedig a magyar költők. – olvasható a wikipédiában.

A walesi bárdok története és Arany balladája a walesiek körében 2017-ben vált igazán ismertté, Arany János születésének 200. évfordulója alkalmával. Ekkor a brit közszolgálati adó, a BBC is méltatta a magyar költőt, Cardiff központjában pedig egy templomra vetített mozgóképes installáció keltette életre a bárdok legendáját.

A többféle angol fordítás mellett a vers már walesi nyelven is olvasható, Twm Morys modernkori walesi bárd fordításának köszönhetően.

A híres walesi zeneszerző, Sir Karl Jenkins, 2011-ben komponált szimfonikus balladát Arany műve alapján.

Montgomery vára Fotó: https://www.facebook.com/montgomerypowys/

22017. március 2-án, Arany János születésének 200. évfordulóján Eric Fairbrother, a walesi Montgomery polgármestere a Freeman of Montgomery címet adományozta A walesi bárdok szerzőjének.

Montgomery vára
Montgomery vára Fotó: https://www.facebook.com/montgomerypowys/

2022. május 14-én emléktáblát avattak Montgomery városában, a tábla magyarul, angolul és walesi nyelven méltatja Arany Jánost és költeményét.

Arany János emléktábla Montgomary várában

Montgomary – Magyarország videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük