Modernista temető Lloret de Marban

Egy szép nyári napon, egy nyüzsgő tengerparti városban a spanyolországi Costa Braván ugyan kinek jutna eszébe egy temető látogatni? Hát nekem! A Modernista temető Lloret de Marban igazi különlegesség, ami a Gaudi stílusú építészet szerelmeseinek kötelező látnivaló. Sok érdekességet rejt, olvass tovább és győződj meg róla!

Modernista temető Lloret de Marban

Amikor a spanyol utazásra készültem, alaposan feltérképeztem a nevezetességeket és listát készítettem a meglátogatandó helyekről. Meglepődve tapasztaltam, hogy több helyen is Lloret de Mar top 5 látnivalója között említették a 20. század elején épült sírkertet. Az én listámon nem szerepelt ilyen előkelő helyen, de azért ott várakozott. Úgy voltam vele, hogyha belefér az időbe, akkor örülök majd, ha pedig nem, az sem tragédia. Most utólag már azt mondom, nagy szerencse, hogy eljutottam ide is.

Modernista temető Lloret de Marban

A temetőt 1896-ban kezdték el építeni és 1901-ben nyílt meg. A síremlékeket a legjelentősebb katalán művészek készítették a kor stílusának megfelelően. A Gaudi ihletésű kripták, szobrok, sírkövek igazi műalkotások.

A gazdag nemesi- és kereskedőcsaládok számára épült sírhelyek igazi építészeti ékkövei a városnak. A temető egy csendes, nyugodt hely a nyüzsgő nyaralóhelyen, ahol az építészet és a történelem érdekes keverékével találkozhatunk.

A különálló sírboltok mellett egymás mellé épített kriptákat is találunk. Ezek kis házacskák, melyeknek ajtaján keresztül beláthatunk a temetkezési helyre.

A kriptákban előre kialakították a koporsók helyét. Ha valakit eltemettek, azt a szintet befalazták. Itt a baloldali szintek várnak még a „lakójukra”.

Most már kicsit helytakarékosabban temetkeznek. Ezek nem urnahelyek, mindegyik „kis ablak” egy vagy több koporsót rejt.

Még mielőtt megkérdeznéd, mutatom, hogy tudnak a magasan fekvő szeretteikhez közelebb kerülni egy gyertyagyújtásra vagy virágok elhelyezésére.

Itt pedig az a szerkezet látható, amivel a koporsókat felemelik a megfelelő magasságra.

A temető nagyon rendezett, tiszta. A bejáratánál egy szintén tiszta toalett is találunk, ahonnan a wc papír és a kézmosó sem hiányzik.

A temető ingyenesen látogatható.

Látnivalók Lloret de Mar közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük