Mimóza Fesztivál a „mimóza fővárosában”, a francia Riviérán

Mandelieu-la-Napoule, a francia Riviéra festői fekvésű községe a mimóza fővárosa. 1931 óta különleges tavaszköszöntő fesztivállal ünneplik a települést körülölelő és sokaknak megélhetést biztosító sárga mimózák virágzását. A Mimóza Fesztivál, a La Fête du Mimosa felvonulásai, táncos rendezvényei minden év februárjában több ezer látogatót vonzanak. Igen népszerű a Mimóza útvonal bejárása is, ahol a színek, az illatok és a melengető napsugarak a hamarosan beköszöntő tavaszról árulkodnak.

Mimóza Fesztivál

Mimóza Fesztivál a francia Riviérán

Délkelet-Franciaország mediterrán partja mentén fekvő francia Riviéra Európa egyik legszebb és leglátogatottabb turisztikai célpontja. Általában a Toulonból a Franciaország keleti határáig terjedő szakaszt nevezik a Riviérának. A partvonalnak egy része a Monacói Hercegséghez tartozik, amely a régión belüli félszigeten fekszik.

A francia Riviérát a 18. században gazdag britek téli turisztikai központként használták és fejlesztették. A 19. század közepéig Európa számos részéből származó arisztokraták nyaralóhelyévé vált. A 20. század elején az írók és a művészek kedvenc helyévé vált. A második világháború után a francia riviéra lett a legnépszerűbb turisztikai célpont és kongresszusi helyszín. A települések szinte mindegyike rendez kulturális fesztivált. A leghíresebbek közé tartozik a Cannes-i Filmfesztivál és a Nizzai Karnevál.

Mimóza ünneplése

Madelieu-La-Napoule látványos Mimóza Fesztivállal ünnepli a tavasz beköszöntét. A fesztivál központi eleme a bájos sárga mimóza virág. A mimóza a régió kultúrájának és gazdaságának szerves része, a tavasz érkezését szimbolizálja. Côte d’Azur egyik nagyon kedvelt, népszerű éves eseménye.

Az első mimóza fesztivált 1931-ben rendezték. Azóta minden év februárjában megtartják a mimóza ünnepet, felvonulásokkal, táncos rendezvényekkel, melyekre tízezrek kíváncsiak.

A sárga mimóza nem őshonos a vidéken. Cook kapitány az 1800-as évek közepén, ausztráliai útjáról hozta be a parfümök alapanyagaként hasznosított növényt. 1929-ben a szokatlanul hideg tél miatt, amikor a hőmérséklet -9 °C-ra süllyedt, a fák elfagytak.

Két évvel később a fák újra virágba borultak, ennek ünneplésére Mandelieu-le-Napoule városa mimózafesztivált szervezett.

Mandelieu-la-Napoule, a mimóza fővárosa

A Franciaországban nevelt 18 millió mimózából 11 milliót az Alpes-Maritimes régióban, 6 milliót pedig Mandelieu La Napoule és Pégomas településeken termelnek. Ez „Európa legnagyobb mimóza-erdője”.

Az ünnepségek 10 napig tartanak. Első este megválasztják a Mimóza királynőt, mimózával feldísztett kocsik és zenekarok vonulnak a városközpont utcái. Szombat esténként meseműsorok állnak az ünnepség középpontjában, amiket művészcsapatok mutatnak be.

mimóta fesztiválra beöltözött alak

Az Idegenforgalmi Iroda kirándulásokat szervez a látogatóknak, hogy minél többet megtudjanak a mimózáról. Ellátogathatnak például Grasse-ba, Franciaország parfümvárosába, és megtudhatják, hogyan használják a gyártók az illatot isteni parfümök készítésére.

A Mimóze fesztivál ingyenesen látogatható.

Mimóza útvonal a farncia Riviérán

Mimóza útvonal – videó

A több mint 130 kilométerre nyúló Mimóza út Bormes-Les-Mimosastól Grasse-ig terjed. A januártól márciusig ajánlott turistaút kanyargós útvonal igen látványos, belengi a mimóza illata.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük