Millennium Háza a Városligetben

Közel két évi munkával újult meg a Városliget 130 éves látnivalója a Millennium Háza. Az egykori Olof Palme Ház teljes körű felújításával nemcsak a romos állapotú épület állagmegóvása történt, hanem új funciót kapott az épület és megszépült a környezete is. Az épületben egy, a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat. Előtte pedig 1500 rózsatő elültetésével és egy Zsolnay szökőkúttal alakították ki a Rózsakertet.

Millennium Háza a Városligetben

Millennium Háza a Városligetben

A napokban bakancslistára tettem a Városligetben 2019 őszén átadott, felújított, gyönyörű Millenium házát. Ma sikerült is megnézni, egyúttal megismerni a Liget projekt látványterveit, építésének jelenlegi fázisait. Sok mindent másképp ítélek meg most, mint korábban. Sajnálnám, ha politikai csatározások áldozatává válna Budapest legnagyobb és legszebb közparkja. – ajánlotta figyelmünkbe a Városliget megújult látnivalóját Sutusné Gréber Irén.

A Városliget egyik legrégebbi épülete eredetileg művészeti kiállítócsarnoknak épült, az 1885-ös Országos Általános Kiállításra. A tervezésére és felépítésére kiírt pályázatot a vasútállomások tervezőjeként ismert Pfaff Ferenc nyerte. A neoreneszánsz stílusú épületet Zsolnay-kerámiákkal díszítették, a kiállítás egyik legszebb épülete lett.

„Városliget Olof Palme sétány (Stefánia út), Magyar Alkotóművészek Háza. Az 1885-ös Országos Általános Kiállításra Műcsarnoknak épült. A felvétel 1896-ban készült.”

Fortepan / Fodor István

Főbejárata a Hermina út felé néző oldalon volt. Műcsarnokként kicsinek bizonyult, ezért az 1896-os millenniumi ünnepségeken egészségügyi csarnokként funkcionált, ahol egyebek mellett kórházi felszereléseket, sebészeti eszközöket állítottak ki. Később Budapest Főváros Tanácsa döntése alapján Fővárosi Múzeum néven helytörténeti gyűjtemény és kiállítás volt benne. A kiállítótermek zsúfoltak voltak, így 1936-ban ezt a kiállítást is bezárták.

A második világháború alatt az épületben hadikórház működött. A bombázásokban súlyosan megrongálódott, a beltéri stukkódíszítések megsemmisültek. A háború utáni helyreállításkor az épületet többször átalakították, a munkákat sokszor érthetetlenül végezték, például a Zsolnay-kerámiadíszeket ereszcsatornákkal takarták el.

1954-ben a frissen alakult Művészeti Alap kapta meg, és szobrászok műhelye, illetve a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye lett. 1958–1961 között Bardon Alfréd tervei alapján teljesen átalakították. Az épület bejáratát a mai Olof Palme sétány felőli oldalra helyezték át, a régi bejárat helyén rámpát és gazdasági bejáratot alakítottak ki.

A Liget Projekt keretében a felújítást 2017 decemberében kezdték el. A rekonstrukció célja az eredeti épületkontúr (tetősík, párkányszint) visszaállítása és a homlokzat helyreállítása mellett az eredeti belső térrendszer visszaállítása volt. A megmaradt eredeti elemeket (külső falak, a homlokzat téglaburkolata, Zsolnay-kerámiák) megtartották, helyreállították, illetve pótolták.

Az épület főbejáratát visszahelyezték a Hermina út felőli oldalra. A Zsolnay-kerámiákat restaurálták, a helyszínen közel 2000 elemet mentettek meg, a műhelyekben pedig további 2500 kerámiarészletet renováltak. Az elpusztult elemeket archív felvételek, illetve a Zsolnay Vilmos mintakönyveiben megtalálható, korhű gyártási technológiával alkották újra.

A felújítás 2019 őszén fejeződött be. Innentől viseli a Millennium háza nevet.

Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újult meg. A Városliget történetének jeles eseményeire fókuszáló kiállítás mellett az épületben helyet kapott egy, a századforduló hangulatát megidéző, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház is.

Az 1500 tő rózsa alkotta Rózsakert központi része egy új Zsolnay-díszkút, mellette változatos színű és virágformájú bevezető és szegélyező ágyásokkal.

Nagyon köszönöm a fotókat Sutusné Gréber Irénnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük