Milánó villamosai 90 év után is megbízhatóan zötyögnek

Milánó közel 100 éves villamosai is megérnek egy misét, akarom mondani egy bejegyzést. Milánó, a divat fellegvára igen megosztó vaáros. Sokan semmi szépet nem találnak benne, míg mások imádják szélsőségei miatt. A drágaság, a pompa, a modern építészet jövőt idéző házai épp úgy fellelhetők itt, mint a múlt század elején gyártott villamosok, vagy a középkori történelem ikonokus épületei. Számomra pont ezek adják Milánó vonzerejét és báját. 

Milánó 90 éves villamosai

Milánó villamosai

Milánóban a villamosok igen fontos szerepet játszanak a tömegközlekedésben. A városban több villamosvonal is működik, amelyek a város különböző részeit kötik össze egymással és a központtal.

A milánói villamosokat általában megbízhatónak és kényelmesnek tartják a helyiek és a turisták egyaránt. Sokan a város jellegzetes közlekedési eszközeként tekintenek rájuk. A villamosokkal való utazás kiváló módja annak, hogy felfedezzük a város különböző részeit, és lehetővé teszik a könnyű közlekedést a fontos látnivalók és attrakciók között.

Milánóban a villamosok mellett más tömegközlekedési lehetőségek is rendelkezésre állnak, például metró, buszok és távolsági vonatok, így az utazás egyszerű és hatékony a városban.

Olaszország második legnagyobb városában 17 városi és 2 városközi villamosvonal található. Köztük vannak múzeális értékű, közel száz éves villamoszerelvények is. Ezek a régi, nosztalgikus járművek máig a városban szolgálnak, mintegy emlékeztetve az embereket a múlt idők közlekedési eszközeire és stílusára.

A város nevezetességei közé tartoznak az 1928 és 1935 között gyártott szerelvények, amikből közel 100 rója az utakat. Félreértés ne essék, ezek nem a turistacsalogatóként bevetett nosztalgiajáratok, szerves részei a város tömegközlekedésének.

Milánó 90 éves villamosai
Milánó 90 éves villamosai

Az egyoldali faajtós, egy vezetőfülkés villamosokat az első világháború után Clevelandben tervezték, Torontóban és az USA számos városában használták. Milónóba 1928 és 1935 kerültek és napi rendszeres karbantartásuknak köszönhető, hogy a mai napig üzemképesek.

Milánó 90 éves villamosai

A tervezőjükről Peter Wittnek hívott járgányokon egymással szemben helyezkednek el a borítás nélküli faülések. A fürge és viszonylag csendes szerelvények igen kedveltek, annak ellenére is, hogy nem alacsony-padlósak és az ajtónyílások közepén lévő függőleges kapaszkodók lehetetlenné teszik a babakocsival való felszállást.

Milánó 90 éves villamosai
Milánó 90 éves villamosai

A városban ettől modernebb villamosokkal is találkozhatunk, de a matuzsálemeken való utazás kihagyhatatlan. A régi villamosokkal szinte az egész várost bejárhatjuk, a modern városrészek felkeresésével lesz teljes az időutazás.

Milánó 90 éves villamosai
Milánó 90 éves villamosai

Köszönöm a csodás fotókat Arnhoffer Klárának!

Itt olvashatsz még Milánó látnivalóiról

Olaszország második legnagyobb városát, Milánót már nemcsak a Dóm, a híres operaház, az Utolsó vacsora és a divatházak miatt érdemes felkeresni. A modern építészet, a futurisztikus helyek kedvelőinek kihagyhatatlan az új üzleti negyed, a Piazza Gae Aulenti környékének felfedezése. A modern városrész lenyűgöző felhőkarcolói környezetbarát megoldásaikkal már a jövőt idézik. Olvass tovább és tudd meg, milyenek a zöld tornyok Milánóban!

Bár már kétszer is jártam Milánóban még nem volt szerencsém a milánói dóm tetején sétálva megcsodálni a csipkecsodát és a vízköpőket. Most olvasói fotóknak köszönhetően legalább képernyőről rácsodálkozhatok a rejtett világra. Mondanom sem kell engem meggyőztek, hogy még legalább egyszer vissza kell térnem a divat olasz fővárosába.

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora című freskója az egyik legismertebb és legtöbb találgatásra okot adó műalkotás a virágon. A milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumának (kolostori ebédlő) falán található 422 cm magas és 904 cm széles freskó szigorú rendben, előre váltott belépőjeggyel látogatható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük