Milánó villamosai 90 év után is megbízhatóan zötyögnek

Milánó 90 éves villamosai is megérnek egy misét, akarom mondani bejegyzést. Milánó, a divat fellegvára igen megosztó. Sokan semmi szépet nem találnak benne, míg mások imádják szélsőségei miatt. A drágaság, a pompa, a modern építészet jövőt idéző házai épp úgy fellelhetők itt, mint a múlt század elején gyártott villamosok. Számomra pont ez a kettősség adja a város báját. 

Milánó 90 éves villamosai

Milánó villamosai

Olaszország második legnagyobb városában 17 városi és 2 városközi villamosvonal található. A város nevezetességei közé tartoznak az 1928 és 1935 között gyártott szerelvények, amikből közel 100 rója az utakat. Félreértés ne essék, ezek nem a turistacsalogatóként bevetett nosztalgiajáratok, szerves részei a város tömegközlekedésének.

Milánó 90 éves villamosai

Milánó 90 éves villamosai

Az egyoldali faajtós, egy vezetőfülkés villamosokat az első világháború után Clevelandben tervezték, Torontóban és az USA számos városában használták. Milónóba 1928 és 1935 kerültek és napi rendszeres karbantartásuknak köszönhető, hogy a mai napig üzemképesek.

Milánó 90 éves villamosai

A tervezőjükről Peter Wittnek hívott járgányokon egymással szemben helyezkednek el a borítás nélküli faülések. A fürge és viszonylag csendes szerelvények igen kedveltek, annak ellenére is, hogy nem alacsony-padlósak és az ajtónyílások közepén lévő függőleges kapaszkodók lehetetlenné teszik a babakocsival való felszállást.

Milánó 90 éves villamosai

Milánó 90 éves villamosai

A városban ettől modernebb villamosokkal is találkozhatunk, de a matuzsálemeken való utazás kihagyhatatlan. A régi villamosokkal szinte az egész várost bejárhatjuk, a modern városrészek felkeresésével lesz teljes az időutazás.

Milánó 90 éves villamosai

Milánó 90 éves villamosai

Köszönöm a csodás fotókat Arnhoffer Klárának!

Itt olvashatsz még Milánóról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük