Mi lesz veled Földtani Intézet Lechner-épülete?

A Magyar Állami Földtani Intézet – az 1869-es megalakulásakor Magyar Királyi Földtani Intézet nevet viselve – Magyarországlegrégebbi tudományos kutatóintézete volt. A Budapest, Stefánia út 14. sz. alatt található, műemléki védelem alatt álló szecessziós székháza Lechner Ödön tervei szerint 1899-ben készült el. A több mint 150 éves intézményt most megszűntetik. Magam részéről a csodálatos épület sorsáért aggódom. Mi lesz veled Földtani Intézet Lechner-épülete, vagy ahogy újabban hívják Art Geo Palota?

Földtani Intézet Lechner-épülete

Földtani Intézet Lechner-épülete

A népszava írta meg a hírt az intézet megszüntetéséről.

153 év után megszünteti a kormány a Magyar Állami Földtani Intézetet, a bányászat pedig önálló hatósági felügyelet nélkül maradt. – írja a Népszava a cikkjében, ahol továbbiakat is elárulnak az intézmény megszüntetéséről és következményeiről.

A wikipédia így ír az intézet történetéről.

1869-ben létesült  néven. Alapító okiratát I. Ferenc József látta el kézjegyével. Munkatársainak száma 2007-ben 113 fő volt, köztük 72 fő kutató (geológus, bányamérnök, térképész, hidrogeológus, vegyész, geofizikus, geográfus). 2012. április 1-jével beolvadt a Magyar Állami Földtani Intézet és az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet összevonásával megalakult Magyar Földtani és Geofizikai Intézetbe (rövidítve MFGI). A Magyar Földtani és Geofizikai Intézetet az 1009/2017. (I. 11.) kormányhatározat valamint a 161/2017. (VI.28.) kormányrendelet alapján 2017. július 1-én összevonták a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal, és ezzel létrejött a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ). – olvasható a wikipédiában

földtani intézet

Lechner Ödön munkásságának nagy tisztelője és rajongójaként komolyan aggódok a jövőért. Az újabban Art Geo Palotának hívott szecessziós épületről és Lechner Ödön világörökségi várományos épületeiről is írtam már.

Vajon mi lesz az épület és a benne található rendkívüli jelentőségű kiállítások, dokumentumok további sorsa? Lesz-e még lehetőség meg a rejtett kincseket felfedezni az ódon falak között?

Az épületben található Magyarország legnagyobb földtani gyűjteménye. Ásványokat, kőzeteket, ősmaradványokat, valamint tudománytörténeti fényképeket és hagyatéki anyagokat őriznek. A 23 tematikus gyűjtemény egyedi leltározott állománya több mint 180 ezer tételből áll.

A kiállítás és a műemléképület megtekintésére eddig előzetes emailes bejelentkezés után munkanapokon volt lehetőség. A tárlatvezetést az intézet munkatársai saját munkájuk mellett „önszorgalomból” végezték. Legutóbb 2021 szeptemberében jártam körbe az épületet a Kulturális Örökség Napjai keretében szintén az intézet munkatársainak szakszerű vezetésével.

Gondolom az átalakulás egy ideig eltarthat. Csak javasolni tudom, hogy aki teheti, mielőbb látogassa meg az épületet, mert ki tudja, később lesz-e rá alkalom.

A látogatás munkanapokon, vezetéssel, előzetes (legalább egy héttel a tervezett látogatás előtti), emailen (muzeum@mbfsz.gov.hu) történő bejelentkezés után lehetséges.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük