Mi a teendő, ha eltűnnek az irataink külföldön?

Egy külföldi utazás nem mindig csak feledhetetlenül boldog perceket tartogat. Sajnos időnként váratlan negatív élmények is érhetnek bennünket. Ilyen lehet egy nem várt betegség vagy irataink elvesztése. Betegség esetén jó esetben ott az utasbiztosítás. De mit tegyünk ha eltűnnek az irataink külföldön? Hogy tudunk hazajönni, ha ellopták, vagy elvesztettük a személyiség azonosításra alkalmas iratokat? Hogy tudjuk minimalizáni a kárt és az iratok visszaszerzésével járó tortúrát?

Cinque Terre, Olaszország

Mit tegyünk, ha eltűnnek az irataink külföldön?

Mindig hangsúlyozom, hogy utasbiztosítás nélkül felelőtlenség elindulni külföldre. Természetesen én magam sosem indulok el biztosítás nélkül, hiába váltottam ki az Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Másolat az iratokról

Baj esetén hasznos, ha van másolatunk az iratainkról. Elvesztésük, vagy rablás esetén ugyanis sokkal könnyebb úgy intézkedni, hogy az iratok sorszáma és az azon szereplő adatok pontosan megvannak.

A pakolási listámban a telefonom is ott van, amin pedig elérhető az utazási okmányaim másolata, arra az esetre, ha ezek valahogy eltűnnének. Mert ugyan a biztosítás sok mindenre jó, de az elveszett okmányok pótlásával járó teendőket nem úszhatjuk meg.

Mivel általában az irataim abban a táskában vannak, amiben a telefonom is, ezért van egy papír alapú másolatom is. Ez a másolatot az utazás során a bőröndben tartom. Aztán az eredeti okmányokat berakom a szálloda széfjébe és a táskámban csak a másolatokat viszem magammal. Így ha netán baleset érne be tudnak azonosítani, lopás esetére pedig biztonságban van az útlevél vagy a személyi igazolvány.

Bejelentés

Ha eltűntek az irataink, azonnal, de legkésőbb három napon belül be kell jelenteni a konzuli tisztviselőnél, lopás vagy rablás esetén pedig érdemes a rendőrségnél is bejelentést tenni. A konzuli bejelentés azért fontos, hogy megakadályozzuk, hogy visszaéljenek az iratainkkal. A Schengeni Információs Rendszerben ugyanis jelzik, ha egy irat lopott. ha időközben mégis megkerülnek az iratok, akkor azt szintén jelezni kell, hogy töröljék a nyilvántartásból.

Okmányok nélkül nem tudunk hazautazni. Ha semmilyen utazásra alkalmas okmánnyal nem rendelkezünk, kérelemre a konzul hazatérés céljából legfeljebb hat hónapig érvényes ideiglenes magánútlevelet állít ki. Az ideiglenes papírokat azonnal elkészítik, de ez díjköteles.

Ha olyan országban vesznek az iratok, ahol nincs magyar konzulátus, bármelyik másik uniós ország képviseletére be lehet menni.

A jogosítvány elvesztésével még nehezebb a helyzet, azt ugyanis nem lehet külföldön pótoltatni. Az semmiképp ne hagyjuk az autóban.

A jogosítvány elvesztését be kell jelenteni a konzuli tisztviselőnek és a helyi rendőrségen is. A konzulnál lehet igazolást kérni arról, hogy amúgy van jogosítványunk, csak elvesztettük azt, de ez nem pótolja a jogosítványt. Ha ilyenkor megállít a rendőr, csak a jóindulatában bízhatunk, ugyanis a papírokat nem köteles elfogadni, főleg, ha nem is hazafelé tartunk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük