Mezőkövesd, a Matyóföld szépséges szíve

Mezőkövesd, a Bükkalján elterülő kisváros természeti adottságai és a matyó hagyományok tisztelete és ápolása miatt igen népszerű az ide látogatók körében. A gyógyvizek szerelmesei és a kulturális programokra vágyók egyaránt találnak itt kikapcsolódási lehetőségeket. Mezőkövesd látnivalói és hagyományai megérnek egy látogatást.

Mezőkövesd

Mezőkövesd és a matyó hagyományok

Mezőkövesd 20.000 lakosú kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A település már a népvándorlás korában lakott volt, de a tatárjárás idején elpusztult. Később újra benépesült és Mátyás királytól mezővárosi rangot kapott1552-ben, az egri vár ostromának évében elpusztult, és a török idők végéig lakatlan maradt.

Mezőkövesdet a Matyóföld fővárosának is hívják. Valójában csak Mezőkövesd, Szentistván és Tard települések lakóit nevezik matyóknak a 18. századtól. Sokan úgy tartják, hogy a matyók épp szeretett királyuk, Mátyás nevének becézett alakjából kapták nevüket, bár ez nem bizonyított.

A matyók egyedi, színpompás népviselete 2012 decemberében az UNESCO szellemi örökség listájára is felkerült. A matyó népviseletnek komoly érdemei vannak abban, hogy a magyar kultúra és a népművészet világszerte ismertté vált. Sok híres magyar divattervező használja ezeket a motívumokat.

A matyó hímzésben a középen lévő rózsákat alul és felül kisebb motívumokkal egészítik ki.sárga a napot, a fekete a föld erejét, a piros az örömöt, a kék a bánatot, a zöld pedig a gyászt jelenti. Más a szentistváni és más a mezőkövesdi színvilág. A szentistvániban több a rózsaszín, a mezőkövesdiben a bordó és a piros dominál.

Mezőkövesd látnivalói

Tourinform iroda

Mezőkövesden érdemes a látogatásunkat a helyi Tourinform irodában kezdeni, ahol a bútorok, berendezési tárgyak is matyó mintával díszítettek és természetesen sok tippet, ötletet kapunk a kellemes időtöltéshez.

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Matyó Múzeum

Matyó Múzeumban bepillantást nyerhetünk a matyók életébe és népművészeti alkotások kiváló gyűjteményét tekinthetjük meg.

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Zsóry gyógy- és strandfürdő

A város gyógyvízét 1938-ban fedezték fel, amikor kőolajlelőhelyek után kutattak. A Zsóry gyógy- és strandfürdő vize elősegíti a reumás betegségek, a különböző kopások és ízületi gyulladások, a sérülések és ortopédiai beavatkozások kezelését, de alkalmas nőgyógyászati panaszok enyhítésére is.

Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum Európában egyedülálló kiállítás: mezőgazdasági eszközök a kézi erőtől a benzines lokomobilokig, száz éves működőképes gépmatuzsálemek, ólas kert, jéggyár, gazdaház, istálló, díszes kovácsmunkák, háborús relikviák.

Szent László-templom

A 18. századi barokk Szent László templomban Takács István freskóiban gyönyörködhetünk. A római katolikus templomhoz 14. századi gótikus kápolna is kapcsolódik.

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Hadas városrész nevezetességei – Mezőkövesd hagyományainak őrzője

Kihagyhatatlan a régi település szerkezetet megőrző, skanzen jellegű városrész, a Hadas. A régi házak ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. A házak többségében ajándék és emléktárgyak is vásárolhatók. Van pl. fazekas vagy mézeskalácsház.

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Kisjankó Bori Emlékház

Hadas leghíresebb épülete a Kisjankó Bori Emlékház. Kisjankó Borit százrózsás íróasszonynak is nevezték. Az íróasszonyok egyike volt, akik ezeket a szép matyómintákat kitalálták és megálmodták. Még életében megkapta a népművészet mestere címet, hírneve bejárta a világot.

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Mezőkövesd

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük