Megnyílt a Madárbarátok Tanösvénye a Városligetben

Megnyílt a legújabb pihenőhely, a Madárbarátok Tanösvénye a Városligetben. A Mőcsényi Mihály botanikus kert szomszédságában kialakított tanösvény 10 állomáson keresztül, hasznos és érdekes információkat szolgáltatva mutatja be a Városliget változatos madárvilágát.

Madárbarátok tanösvénye a Városligetben

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Madárbarátok Tanösvénye a Városligetben

A Liget Budapest Projekt és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével készült a városligeti Madárbarátok Tanösvénye. Királydomb és Nagyjátszótér szomszédságában kialakított tanösvény célja, hogy megismertesse a park látogatóit a körülöttünk élő madarakkal, és felhívja a figyelmet az élővilág sokszínűségére és értékességére.

A10 állomásos utat végigjárva sok hasznos és érdekes információt tudhatunk meg a park szárnyasairól az élethű illusztrációkkal ellátott táblák segítségével. Kialakításának köszönhetően szabadtéri környezetismeret és biológiaórák helyszíne is lehet.

A korábban „Kis botanikus kert” néven ismert parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókert akkor gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. Volt itt egy esőkunyhó, csobogós vízrendszer és pergola két vízmedencével. Az évtizedek során a kert állapota teljesen leromlott.

A felújítással visszaállították az eredeti patak medrét, a vízi és mocsári élővilágot bemutató medencéket. A régi esőbeálló helyére modern épületet emeltek vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciókkal. Létrehoztak egy KNEIPP ösvényt is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra.

A 2020-ban felújított Mőcsényi Mihály Botanikus kertnek és környzetének lombos fái és a cserjéi egész évben kitűnő táplálékszerzési lehetőséget biztosítanak az ide érkező vonuló, fészkelő, vagy telelő fajok számára. A hazánkban vadon megtalálható, valamivel kevesebb, mint háromszáz madárfaj közül 123 faj talált buvóhelyet magának a Városligetben. 

A tanösvény az év bármely napján ingyenesen látogatható.

 Városligeti madarak hangjai – videó

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük