Hétvégén megnyit a XVI. Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek

Ha június második fele, akkor ismét itt a Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek. Sokáig kérdéses volt, hogy a koronavírus árnyékában megtartható-e egyáltalán Tihany kedvelt rendezvénye. Kicsit szerényebb programokkal és nagyobb elővigyázatossággal, de nem marad el a Tihanyi Levendula Fesztivál. 2020. június 13-28 között programokkal és szedd magad akcióval várják a leveldula imádókat.

Tihanyi Levendula Hetek

Tihanyi Levendula Hetek

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a tihanyi Németh László Művelődési Ház szeretettel vár mindenkit a XVI. Levendula Hetekre és Levendula Fesztiválra. Szedd Magad akciót is terveznek a virágzás függvényében, ami a készlet erejéig tart.

A levendula és Tihany neve már 100 éve összeforrt. A francia levendula kiemelt szerepet játszik Tihany történetében, komoly hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. 

Pár éve magam is ellátogattam a fesztiválra, ami igazán csodálatos élmény volt. Az intenzív levendula illat belengte a félszigetet.

Jó döntésnek bizonyult, hogy a Tihanyi-félsziget és a levendula történetét bemutató, egész évben nyitva tartó Levendula Ház Látogatóközpontban kezdtük az ismerkedést a levendulával.

Tihanyi Levendula Ház

A Fesztivál több kulturális program mellett kirakodó vásárral, kézműves foglalkozásokkal, népi játszóházakkal, levendulás lekvárfőzéssel várta az érdeklődőket. Szedd magad mozgalom keretében bárki begyűjthette magának az egész évre szükséges levendula mennyiséget. Az előrelátók jókora mennyiséget arattak vagy vásároltak, hogy jusson belőle a szürke, téli esték feldobására, a nyár hangulatának visszaidézésére is.

Ami itt nem volt kapható levendula ízben, az nem is lézetik. Naná, hogy volt levendula szörp és fehércsokis levendula fagylalt is.

Tihanyt a fekvése, különleges atmoszférája és rengeteg látnivalója miatt a fesztiválon kívül is bármikor érdemes felkeresni. Gondoljunk csak az Apátságra, a híres visszahangra, a bazalttufába vájt barátlakásokraTúrázásra különösen a tavaszi időszak alkalmas, amikor rengeteg védett növényt is testközelből szemügyre vehetünk. A nyáron érkezők azért ne haggyák ki a balatoni csobbanást sem!

Persze nem tudtunk úgy eljönni Tihanyból, hogy ne vásároljunk egy kislevendula bokrot egy igazi őstermelőtől! Nem volt egyszerű a választás!

A Levendula Hetek hivatalos oldalán megtalálod a részletes programot.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük