Megkezdődött a Mohácsi busójárás 2022

A Mohácsi busójárás Magyarország legnagyobb farsangi mulatsága, az egyik legnépszerűbb turisztikai eseménye és egyben folklór fesztiválja. A 2022. február 24. – március 1 között megrendezésre kerülő farsangi forgatag idén is rengeteg programmal és maszkos busóval várja a télűzés mellett voksolókat. 2021-ben a pandémia miatt elmaradt a rendezvény, az idén viszont védettségi igazolvány nélkül látogatható.

Mohácsi busójárás

Mohácsi busójárás 2022

A Mohácsi busójárás történetét és szokásait előző bejegyzésémben már ecseteltem, így arra most nem térnék ki. Hazai és nemzetközi jelentőségét mutatja, hogy nemcsak a Hungarikum, de 2009 óta az UNESCO „Az emberiség szellemi kulturális örökségének” reprezentatív listáján is szerepel. 

A programok sora farsangfarka (farsang vége) előtti csütörtökön megkezdődik és Húshagyó keddig tart.

2022-ben a tavaszváró programok napjai:

Február 24. (csütörtök) Kisfarsang – nyitó nap
Február 25. (péntek)
Február 26. (szombat)
Február 27.– Farsangvasárnap – csúcspont
Február 28. (hétfő)
Március 1. – Húshagyókedd – téltemetés

Mohácsi busójárás

Farsangvasárnap programja

A legtöbb programot a vasárnapi események nyújtják. Délután több mint 1000 maskarás alak kel át csónakkal a Dunán, hogy aztán lovas vagy motoros fantáziajárműveken és gyalogosan megérkezzen a főtérre. 

Este a főtéren egy hatalmas máglya körül járt koló tánc (sokacok tánca) és a tűz meggyújtása zárja a reggeltől estig tartó programot. A máglya lángjai elégetik a telet jelképező koporsót

A szimbolikus télűzés a húshagyókeddi zárónapon is megismétlődik: az éj közepén elhamvadó parázs egyúttal a farsangot is búcsúztatja.

Mohácsi busójárás

A Mohácsi busójárás 2022-es részletes programjait a hivatalos oldalon találod meg.

Programajánló Mohácsra és környékére

Mohács és környéke több napos tartózkodásra is változatos programokat kínál. Mohács kihagyhatatlan látnivalói mellett érdemes a közeli tepüléseket, a hajdani halászfalut, Kölkedet a Fehér Gólya Múzeummal, a természeti értékekben gazdag Erdőfűt és a hagyományőrző Hímesházát is felkeresni.

Ha a busókkal együtt szeretnénk átkelni a Dunán, akkor előtte a Duna bal partján érdemes megnézni a Habsburgok egykori vadászkastélyát, a Karapancsai Kastélyt is.

Aki ebben az időszakban nem tud eljutni a Duna parti városba, az az év bármely időszakában megismerkedhet a busójárás évszázados hagyományával. A városban egyre többen foglalkoznak maszkok faragásával is. Az egész évben nyitva tartó Busóudvarban átélhető, megismerhető a rituálé. A múzeumi rész mellett maszkfaragó iparművész műhelyébe és betekinthetünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük