Mayerlingi tragédia helyszíne, Rudolf trónörökös egykori vadászkastélya

Mayerling és Rudolf trónörökös neve örökre összeforrt. 135 éve, 1889. január 30-án, a Habsburg-család mayerlingi vadászkastélyában hunyt el Rudolf, Sisi és Ferenc József egyetlen fia. A fiatalon, máig tisztázatlan körülmények között eltávozott Rudolt „öngyilkosságának” helyszíne ma kermelita kolostor, melyben egy kápolna és egy három helyiségből álló múzeum emlékezik meg a liberális gondolkodású Rudolf tragádiáról.

Mayerling vadászkastélya, ma karmelita kolostor

A gyermek Rudolf trónörökös hányatott élete

Ferenc József és Erzsébet királyné (Sisi) fia, a hatalmas Habsburg .vagyon és a rá váró trón ellenére sem mondhatta magát boldognak éelte hermincegy éve alatt.

Rudolf tónörökös, az alsó-ausztriai Mödling mellett található laxenburgi kastélyban született 1858. augusztus 21-én, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint Erzsébet bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként. A császári pár első fiú gyermeke négy keresztnevet is kapott: születési nevén Rudolf Ferenc Károly Józsefnek hívták. A Rudolf nevet a Habsburg-ház alapítójának emlékére kapta.

Az egész ország ünnepelte a trónörökös érkezését. Josef Strauss a nagy esemény tiszteletére, a Kronprinzenmarsch Op.59-et Rudolfnak ajánlva papírra vetette.

Rudolfot szinte azonnal elszakították az édesanyjától, neveltetését a rideg nagymama, Zsófia főhercegnő irányította. Kis korától szigorú katonai neveltetést kapott, például pisztolylövésekkel riasztották fel éjszakánként, vagy például esőben való álldogálásra kényszerítették az amúgy is gyenge idegzetű kisfiút.

Végül Sisi ultimátumot intézett Ferenc Józsefhez és „saját kezébe” vette a fia nevelését 1865-ben.

Rudolf már gyermekkorában is elutasította az apjaféle kormányzást, vele ellentétben liberális elveket vallott. Vonzódott az alkotmányossághoz és a demokráciához, a kisebbségek iránti toleranciát is fontosnak tartotta. Örök harcban állt apjával. Folyton hangoztatta, hogy a Monarchiát modernizálni kell. Még az is femerült benne, hogy inkább köztársasági elnök lesz, nem pedig császár.

Rudolf művelt fiatalemberré serdült. Angliában gazdasági ismeretekre tett szert, és kialakult saját felfogása a modern politikai rendszerek működéséről. Sokat uatzozz, közben gyakran találkozott a német és a magyar liberelizmus képviselővel.

Ferenc József soha nem került közel a fiához. A császár mindössze huszonnyolc éves volt Rudolf születésekor, a tehát a koronaherceg csak hosszú idő múlva számíthatott a trónra. Ferenc Jószef féltékenyen őrizte a hatalmát, ráadásul a konzervatív uralkodót taszította a fia szabad szelleme, amit az érzékeynségével és intelligenciájával együtt az édesanyjától örökölt.

Rudolfot apja parancsára folyamatosan figyelte a császári titkosrendőrség.

Rudolf és a nők

Már fiatalon rajongott a női nemért. 15 éves korából ránk maradt egy jegyzetfüzete, amiben verseket és el nem küldött leveleket fogalmazott különböző, nála idősebb hölgyeknek, többek között a saját nagynénjének is. Mindemellett pedig a nőket lenézte, és nem tartotta egyenlő lényeknek.

Távoli unokatestvérét, a pszichopata kongói népirtó, II. Lipót belga király leányát, Stefániát vette feleségül. Nem igazán illettek össze, Stefánia komoly, formákhoz mereven ragaszkodó, kevésbé intelligens, színtelenebb személyiség volt. Rudolf anyja, Sisi nem is kedvelte.

Rudolf még Brüsszelbe, a lánykérésre is magával vitte akkori szeretőjét. A házasságuk első évei állítólag boldogan teltek, az udvartól távol, Prágában éltek, Stefánia egy leánygyermeknek adott életet.

Rudolf trónörökös fotója Mayerlingben

Mindössze 28 éves volt Rudolf, amikor elkapott egy nemi betegséget, amit aztán a nejének is továbbadott. Stefánia meddővé vált, így a várva várt fiú gyermek születése is elmaradt, kapcsolatuk pedig végérvényesen tönkrement. Rudolf egyre többet italozott, morfiumozott, pofonok csattantak, kölcsönösen sértegették egymást.

A szertelen Rudolf nem tudott megbékélni a szerelem nélküli házassággal és mellőzöttséggel, megkezdődött tehát az ámokfutása. Szabadideje nagy részét lovaglással, vadászattal töltötte, és zengett a birodalom a nőügyeitől. Mindegy volt, hogy prostituált vagy „jobb” társaságból való hölgy, egyik szerető váltotta a másikat.

A viszonyaiból közel harminc törvénytelen gyermeke született. Az anyák hallgatását jelentős összegekkel vásárolta meg az udvar.

A várvavárt fiúgyermek születése elmaradt elmaradt, és a házasság annyira tönkrement, hogy Rudolf válni akart, a pápához akart fordulni, hogy a házassága felbontását kérje. Csakhogy ezt Ferenc József megtiltotta, és közölte fiával, hogy alkalmatlannak tartja a trónutódlásra.

A mayerlingi tragédia

A vesszőfutás utolsó állomása lett Mayerling. Rudolfot 1889. január 30-án a mayerlingi vadászkastélyban holtan találták aktuális szeretőjével, Vetsera Mária (Maria von Vetsera) bárónővel együtt, akinek az édesanyjával a trónörökös korábban ugyancsak összeszűrte a levet.

Január 29-én Rudolf és Mária hintóval hajtott a mayerlingi vadászkastélyba. Nincsenek döntő bizonyítékok, de valószínű, hogy Rudolf először a tizennyolc éves kedvesét lőtte agyon, aztán önmagát. Bár a golyó a trónörökös baloldalán hatolt be, holott jobbkezes volt…

Halálát szívrohamként „tálalták” a közvéleménynek. A dráma részleteit az uralkodó család – az államgépezet eltitkolta. A nyomokat eltűntették-összekusálták, rendőri vizsgálat nem folyt.

A mindössze 25 évesen özvegyen maradt Stefánia megismerkedett nagylónyai és vásárosnaményi Lónyay Elemér magyar gróffal (1863–1946). Egymásba szerettek. 1900. március 22-én összeházasodtak. A második világháború végén a Lónyay hercegi párnak menekülnie kellett a Magyarországot megszálló szovjet Vörös Hadsereg katonái elől.

A Pannonhalmi Bencés Főapátságban kaptak menedéket. Birtokaikat és műkincseiket az apátságra hagyományozták. Stefánia itt hunyt el, 1945. augusztus 23-án, 81 éves korában. Férje egy évvel később halt meg Budapesten. Mindkettőjüket a főapátsági templom kriptájában helyezték végső nyugalomra.

Mayerling vadászkastélya, a tragédia helyszíne

A mai Mayerling karmelita kolostora nem más, mint Rudolf trónörökös egykori vadászkastélya, az 1889. január 30-án bekövetkezett tragédia színhelye. A vadászkastélyban történtekről a valóságot ma sem lehet tudni.

Rudolf feltételezett, de 100 százalékosan sosem bizonyított öngyilkosságának bőven volt előzménye, ami akár indokolhatja is az életének saját kezű kioltását.

Kezdetben politikai gyilkosságra, balesetre is gyanakodtak, ám a bizonyítékok egyre inkább közös öngyilkosságra utalnak. Legvalószínűbbnek azt tartják, hogy Rudolf először végzett Vetsera Máriával, majd főbe lőtte magát egy tükör segítségével.

A fegyver nem Rudolfé volt, egyesek szerint a testén dulakodás nyomai voltak. Találgatásokra ad okot az is, hogy Rudolf előző nap apjával is heves vitába keveredett, aki figyeltette fiát. Ugyanakkor ott van a hiteles levél is, amelyben Stefániától köszön el Rudolf.

Mayerling, a gyilkos fegyver

A tragédia után a Vetsera családot, a kocsist, az inast, akik ott voltak, száműzték. A hálószobát, ahol Rudolf és szeretője halálát lelte, Ferenc József átépítette, kápolnát húzatott a helyére, a kastélyt pedig a karmeliták gondjaira bízta, akik kolostorrá alakíttatták át.

Bár halála után úgy tartották, hogy Rudolf önkezével vetett életének véget, ezt pillanatnyi elmezavarának tudták be, így kerülhetett sor a tisztes temetésére. A trónörököst hagyományos Habsburg szertartás szerint helyezték örök nyugalomra, Bécsben, a kapucinusok templomába, a Habsburg-panteonba.

Catherine Deneuve és Omar Sharif főszereplésével 1968-ban Mayerling címmel forgatták az első és legismertebb filmet a Habsburg trónörökös tragédiájáról. Jancsó Miklós filmjében Balázsovits Lajos alakította a főszereplőt.

Rudolf – Az utolsó csók címmel musical is készült Frank Wildhorn zenéjével. Az ősbemutatót 2006. május 26-án, a Budapesti Operettszínházban tartották Zöldi Gergely fordításában és Kerényi Miklós Gábor rendezésében.

Mayerling vadászkastélyénak látogatása

Mayerling a Bécstől 18, Badentől 12 kilométerre található, a 21-es „Wienerwald-Autobahn” autóúton közelíthető meg.

Az egykori vadászkastélyban a tragédia helyszínén épült kápolna és 3 szobából álló kiállítás tekinthető meg. Látható a gyilkos fegyver, Vetsera Mária első koporsója, sírjának kirablása után őt máshol temették el újra.

Ezen kívül használati tárgyak, eszközök, fényképek vannak kiállítva. Ott jártamkor, 2023 nyarán a felnőtt belépőjegy ára 7 euró volt.

Csoportos vezetés 15 főtől, előzetes bejelentkezés esetén bármikor lehetséges. Vezetés csak német nyelven van, de lehetőséget adnakk arra, hogy látogatók a vezetés során fordítsanak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük