Mától újra látogatható a Vácrátóti Botanikus kert

Régen várt jó hír érkezett a vácrátóti botanikus kertből, (hivatalos nevén a Nemzeti Botanikus Kert): 2021. április 14-től újra látogatható hazánk legnagyobb növénygyűjteményes kertje. Épp most van a a korai tulipánok, nárciszok, magnóliafák, juharfák, egyes korai díszcseresznyék virágzása, így egy kellemes sétával, gyönyörű virágok közt kapcsolódhatunk ki. Videón mutatom, milyen csodálatos látvány várható.

Vácrátóti Botanikus kert

Újra látogatható a Vácrátóti Botanikus kert

Nézzük is rögtön, hogy szól a közlemény az ismét látogatható Vácrátóti Botanikus Kert Facebook oldalán:

Április 14. szerda 8.00 órától újra látogathatóak botanikus kertünk szabadtéri gyűjteményei. Jelenleg kiemelt látnivalók: a korai tulipánok, nárciszok, magnóliafák, juharfák, egyes korai díszcseresznyék virágzása.

Az üvegházak és a zárt kiállítóterek egyelőre még zárva tartanak, csoportvezetést jelenleg nem tudunk biztosítani.

TECHNIKAI INFORMÁCIÓK: az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a bejárat előtt is és a kert teljes területén kötelező a távolságtartás és a maszk viselése, a jegypénztárnál kérjük, szíveskedjenek kézfertőtlenítést végezni.

Köszönjük, hogy a higiéniai odafigyelésükkel segítik egymást és bennünket is!

A kertlátogatás saját felelősségre történik, a jegyváltással Látogatóink elfogadják az előírásokat. Egyidejűleg legfeljebb 2000 fő tartózkodhat a Kert területén.

OTP SZÉP kártyával (szabadidő zseb) is tudnak belépőjegyet váltani.

Várjuk Önöket szeretettel!

Botanikus kerttel kapcsolatban egy szomorú hírt is meg kell említeni, amit szintén a Facebook oldalukon olvastam a hónap elején.

Kósa Géza, a Nemzeti Botanikus Kert nyugalmazott vezetője, a dendrológiai gyűjtemény kurátora 71 éves korában, 2021. április 3-án, váratlanul elhunyt. Rendkívül nagy tudásával több mint négy évtizeden keresztül vezette az intézményt.

A botanikus kertbe számtalan különleges növényt telepített, amelyek jelentős részét többnyire saját kezűleg gyűjtötte távol-keleti és közép-ázsiai expedíciókon. A hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő jelentőségű kelet-ázsiai fásszárú gyűjtemény létrehozásáért 2017-ben az államelnök a Magyar Érdemrend polgári tagozat lovagkeresztjét adományozta számára.

Külföldi példát követve, az Ő kezdeményezésére vehették fel a legjelentősebb gyűjteményeket illető Nemzeti Botanikus Kert megnevezést 2013-ban. Irányítása alatt a kert 2016-ban elnyerte a Magyar Örökség Díjat.

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) alapító tagja, 2002-től főtitkára, 2008-tól elnöke volt. Az oktatás területén is kiemelkedő munkáját a Corvinus Egyetem 2012-ben címzetes egyetemi docensi kinevezéssel ismerte el.

Távozásával az egész hazai gyűjteményes kerti szakma is egyik vezető alakját veszítette el.

Tulipánvirágzás a Vácrátóti Botanikus kertben

A videó 2017-ben épp így április közepén készült, így az idén is hasonló látványban lehet része annak, aki ellátogat hazánk legnagyobb gyűjteményes kertjébe. Azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy az idén kicsit hátrébb jár a természet, ezért a videóban szereplő tulipánözön csak április végére várható.

https://youtu.be/IKQxrKEH2Uw

Itt találsz még olvasnivalót a kertről és hazánk többi botanikus kertjéről:

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük