Martonyi Háromhegyi Pálos Kolostor

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, Martonyi település közelében található hazánk egyik legjobb állapotban megmaradt pálos emléke a martonyi pálos kolostor romja. A háromhegyi kolostor néven is ismert építmény a 14. században épült, templomát a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelték fel. Az Aggteleki Nemzeti Park területén lévő romokat kellemes erdei sétával érhetjük el.

Martonyi Háromhegyi Pálos Kolostor

Martonyi Háromhegyi Pálos Kolostor

A Martonyi Háromhegyi Pálos Kolostorrom ⛪Ez hazánk legjobb állapotban fennmaradt pálos emléke. 1996 óta az Aggteleki Nemzeti Park tulajdonában van. A templom belsejében 2 db 140 éves bükkfa állt, amiket az oromfalak védelme érdekében kivágtak. 💔A pálos rend egyébként az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, amelyet Özséb (egykori esztergomi kanonokból lett remete) alapított 1250 körül. – írta Mészáros Henriett a csodálatos fotói mellé.

Martonyi község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi járásban található. A 400 fős zsáktelepülés Szendrőtől 10, Miskolctól mintegy 50 kilométerre északra található. Közúton csak a 2613-as útból Szalonna külterületén kiágazó 26 123-as úton érhető el.

Martonyi fölött a Szalonnai–hegységben a Hármas–hegy északi oldalán, a Só völgy előtt állnak Magyarország egyik legjelentősebb pálos monostorának romja.

pálos rendet (hivatalos neve: Szent Pál első remete szerzeteseinek rendje, latinul: Ordo Fratrum Sancti Pauli Primi Eremitae) Boldog Özséb, lemondott esztergomi kanonok alapította 1250-ben, amikor lemondott javadalmairól és a Pilisbe vonult vissza. Ez az egyetlen magyar alapítású férfi remete szerzetesrend. A pálosok első kolostorát a 13. században a mai Pilisszántó közelében építették fel.

A martonyi pálos kolostort Martonyi nemesek, Tekes fiai alapították 1341-ben. A gótikus stílusú épület 1347-ben készült el. Az egyhajós, 26,5 m hosszú, 12,5 m széles, a Boldogságos Szűz tiszteletére emelt templom szentélyének három oltárát 1411-ben János egri segédpüspök szentelte fel.

Martonyi Háromhegyi Pálos Kolostor

A kolostor 1550 körül, a törökökkel vívott háborúk idején vált lakhatatlanná.

2001-ben megkezdődött a templomhajó teljes újjáépítése, megtörtént a befedése is.

A régészeti feltárás számos eredeti kőfaragványt hozott a felszínre, így a rekonstrukció során lehetőség nyílt az eredeti állapot helyreállítására. A tetőszerkezetet zsindellyel fedték be, az oromfalakat stabilizálták, a támpilléreket ismét fölépítették.

A következő rekonstrukciós szakaszban a szentély és a templom belső részének helyreállítása a cél.

Martonyi Pálos kolostor megközelítése

Martonyiból erdőgazdasági úton érhető el a kolostor, ahova sem autóval, sem motorral nem lehet behajtani. A zöld turista út jelzéseit követve, kellemes sétával juthatunk el a romokhoz.

A hely koordinátái:

Szélesség N 48° 29,192′
Hosszúság E 20° 44,105′
Magasság: 414 m
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén, (Cserehát)

Nagyon köszönjük a szuper fotókat Mészáros Henriettnek!

További olvasnivalók pálos rendi emlékekről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük