Martonvásári kastély, ami Beethovent is elbűvölte

Hét ágra sütő nap, lábunk alatt zizegő puha avar, gyönyörű környezet, kellemes társaság. Mi mást kívánhat egy természetbarát ősszel? Az már csak hab a torán, ha mindezt egy kis kulturálódással is egybe tudjuk kötni. Budapesttől mindössze 30 km-re, Martonvásáron található a Brunszvik család ősi, Beethoven nevével is összeforrt kastélya.  A 70 hektáros park rengeteg természeti értéket tartogat, bármely évszakban kitűnő választás a Martonvásári kastély.

Martonvásári kastély - Brunszvik-kastély

Martonvásári kastély – a Brunszvik család ősi kastélya

Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogót stílusú átépítéskor alakult ki. A szabálytalan alaprajzú épület romantikus báját a csúcsíves, nagy ablakai,  karcsú tornyai adják.

Martonvásári kastély

Martonvásár

Brunszvik Antal és később fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett. A kastély köré varázsolt földi paradicsomba rengeteg növényritkaságot telepítettek. A park fái között találunk mocsári ciprust, fekete égert, páfrány fenyőt, juhart, platánt, amerikai szivarfát és balkáni vadgesztenyét is.

Martonvásár

Martonvásár

A 19. század első évtizedében többször megfordult itt a Beethoven. A hallhatatlan zeneszerzőt a környezet szépsége mellett a Brunszvik családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátság vonzotta ide. Több remekművet, többek közt az Appassionata-szonátát alkotta varázslatos miliőben.

Martonvásár

A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.

Martonvásár

Martonvásár

A 70 hektáros parkon átfolyó Szent László-patak vize kis tavat és  egy szigetet alkot. A sziget hatalmas, árnyas fái rejtik a zene óriás szobrát és a szabadtéri színpadot, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái.

Martonvásári kastély parkja

A parkban található hazánk egyetlen óvoda történeti kiállítása, az Óvoda Múzeum, tisztelegve az első magyar kisdedóvó alapítója Brunszvik Teréz előtt.

Martonvásár

A főépületen az 1920-as években kisebb átalakítások történtek. 1945-ben hadi kórházat rendeztek be. 1953-tól a Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik. A háborús károk után, az 1970-es években Budai Aurél tervei szerint állították helyre. Ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont, ahol mezőgazdasági és biológiai kutatómunka folyik.

Martonvásár

A kastélypark belépőjeggyel látogatható. Az Óvoda Múzeumba és a Beethoven Emlékmúzeumba külön belépő váltása szükséges.

Itt pedig még több fotót találsz Martonvásári Brunszvik kastélyról

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a fotókat!

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.348888891938777.1073741844.148604088633926&type=1&l=bb23c502ec

 

Köszönöm a megosztásokat!
  • 668
  • 13
  •  
  •  
  • 668
  •  
  • 13
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!