Martonvásári kastély, Brunszvik-kastély, ami Beethovent is elbűvölte

Budapesttől mindössze 30 km-re, Martonvásáron található a Brunszvik család ősi, Beethoven nevével is összeforrt kastélya. A nagy zeneszerző tiszteletére egy Beethoven Emlékmúzeumot is kialakítottak a kastélyban. A martonvásári kastély épületének csak kis része látogatható, a többi részen agrárkutatások folynak. A Brunszvik-kastély 70 hektáros parkja rengeteg természeti értéket tartogat, nyaranta komolyzenei koncerteket tartanak az árnyas fák alatt.  2019-ben adták át a parkban működő és interaktív kiállításokkal csábító Agroverzum Tudományos Élményközpontot.

Martonvásári kastély - Brunszvik-kastély

Martonvásári kastély – a Brunszvik család ősi kastélya

Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogót stílusú átépítéskor alakult ki. A szabálytalan alaprajzú épület romantikus báját a csúcsíves, nagy ablakai,  karcsú tornyai adják.

Martonvásári kastély

Martonvásár

Brunszvik Antal és később fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett. A kastély köré varázsolt földi paradicsomba rengeteg növényritkaságot telepítettek. A park fái között találunk mocsári ciprust, fekete égert, páfrány fenyőt, juhart, platánt, amerikai szivarfát és balkáni vadgesztenyét is.

Martonvásár

Brunszvik Ferenc csak 1822 után modernizálta a kastélyt, klasszicista stílusban átépíttette és egy emelettel megtoldotta. Angolos neogót külsejét 1875 táján kapta, amikor Ferenc fia, Géza átalakíttatta az épületet. 

Martonvásár

A 19. század végén a nehéz anyagi helyzetbe került Brunszvik család kénytelen volt eladni a birtokot. Előbb Habsburg József főherceg, majd Dreher Antal sörgyáros vásárolta meg. Az államosítás után a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete kapta meg.

Beethoven Emlékmúzeum

A 19. század első évtizedében többször megfordult itt a Beethoven. A hallhatatlan zeneszerzőt a környezet szépsége mellett a Brunszvik családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátság vonzotta ide. Több remekművet, többek közt az Appassionata-szonátát alkotta varázslatos miliőben.

Martonvásár

 

A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.

Martonvásár

2020-ban ünnepeltük Beethoven 250. születésnapját, ebben az évben megújult a kastély 30 éves kiállítása is.

Martonvásár

A kastélyépület többi részében irodák működnek, ezek nem látogathatók. A tulajdonos az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja (Agroverzum), a menzájuknak az egykori istálló ad otthont. Egy másik épületben működik a látogatóközpont, ahol egy izgalmas, interaktív tárlaton ismerkedhetünk meg az  agrárgazdaság mindennapjaival.

Brunszvik-kastély parkja

A 70 hektáros parkon átfolyó Szent László-patak vize kis tavat és  egy szigetet alkot. A sziget hatalmas, árnyas fái rejtik a zene óriás szobrát és a szabadtéri színpadot, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái.

Martonvásári kastély parkja

Régen a parkban volt látható hazánk egyetlen óvoda történeti kiállítása, az Óvoda Múzeum, tisztelegve az első magyar kisdedóvó alapítója Brunszvik Teréz előtt. Ezt most a parkon kívül, a kastéllyal szemben találjuk.

Martonvásár

A főépületen az 1920-as években kisebb átalakítások történtek. 1945-ben hadi kórházat rendeztek be. 1953-tól a Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik. A háborús károk után, az 1970-es években Budai Aurél tervei szerint állították helyre. Ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont, ahol mezőgazdasági és biológiai kutatómunka folyik.

Martonvásár

Agroverzum Tudományos Élményközpontot

2019-ben adták át az élményközpontot, ahonnan a park és a múzeumok is megközelíthetőek.

Miközben játszol, kísérletezel, érdekes tárgyakat és képeket nézel az Agroverzum kiállításain, vagy részt veszel a programjainkon, egy kutatói közösség mindennapjait ismerheted meg. Munkájuk eredménye befolyásolja, milyen lesz az életünk. Itt megismerheted az agrártudományokat és a jövőnket meghatározó, új eredményeket is. Bemutatjuk, hogyan veszi fel a harcot a tudomány a globális klímaváltozás okozta környezeti, társadalmi és gazdasági problémákkal, és te mit tehetsz azért, hogy csökkentsd ezt a veszélyt.
Az Agroverzum Tudományos Élményközpontot Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában találod, ahol a Beethoven Emlékmúzemot is.
Az Agroverzum, a Kastélypark és a Beethoven Emlékmúzeum jegypénztára az Élményközpontban van. A Kastélypark és a Beethoven Emlékmúzeum az Agroverzum épületén át közelíthető meg. Külön-külön és együtt is látogathatók. A Kastélyparkban tanösvény ismerteti a látnivalókat, ahol táblák jelzik az útvonalat. Letölthető applikációkkal, szórakoztató feladatokkal, rejtvényekkel járható végig az út. A Kastélyparkban babakocsival is sétálhatsz. – olvasható az élményközpont oldalán.

A kastélypark belépőjeggyel látogatható, a Beethoven Emlékmúzeumba külön belépőjegy váltása szükséges. 

Ha mindent megszeretnénk nézni, akkor érdemes egy fél napot szánni a martonvásári kastély felkeresésére.

Nyitvatartási és egyéb információk az Agroverzum oldalán olvashatók. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...