Máriagyűdi templom, Mária-kegyhely a Tenkes lábánál

A Máriagyűdi templom, a híres Mária-kegyhely a Baranyai megyei Siklós város településrészén található. A legenda szerint Szent István idejében bencés szerzetesek végeztek hittérítést a környéken és a Tenkes-hegy lábánál fakadó forrásnál, fából készült Szűz Mária-szobrot helyeztek el és kápolnát építettek.

Máriagyűdi templom

Máriagyűdi templom története

Máriagyűdöt 1977-ben csatolták Siklóshoz, neve 1934-ig Gyűd volt. A Tenkes-hegy alatti forrás a Római Birodalom idején természetes pihenőhelyként szolgált a Sopianae-t (a mai Pécset) és Mursát (a mai Eszéket) összekötő út mentén.

A falu a nevét a magyar honfoglalók közt érkező Győd vezérről kapta. Szent István király a Pécsváradra telepített bencés szerzetesekre bízta a vidéket, nekik tulajdonítják az első kápolnát. 1148-ban II. Géza király templomot építtetett itt. A 15. században gótikus stílusban újjáépítették.

A török megszállás idején mecsetet alakítottak ki, majd előbb a görögkeletiek, majd a kálvinisták vették birtokba, később került vissza a katolikusokhoz.

Az eredeti Mária-szobor ma a Horvátországhoz tartozó Eszéken látható, a Rákóczi-szabadságharc idején került oda, azért, hogy a várható harcok nehogy kárt tegyenek benne. A szatmári béke (1711) után a gyűdiek visszakérték, de nem jártak sikerrel. Jelenleg Rudnay Mátyás által állítatott kép látható a gyűdi oltáron.

A korabeli feljegyzések szerint Szűz Mária 1687-ben jelent meg fényözönben az akkor még apró templom ablakában egy Tamás nevű katolikus gazdának. Ekkor a templom még a kálvinisták tulajdonában volt. A következő jelenés Mátyás siklósi ispán előtt volt, a vele lévő Huppi János kálvinista gazda azonban nem látta, csak miután Mátyás azért imádkozott. Ezután a szigetvári Vecchi gróf generálishoz fordult, aki megparancsolta, hogy a templomot adják vissza a katolikusoknak.

A kereszt alaprajzú mai templom 1742-ben épült, Batthyány Kázmér gróf, horvát bán adományából barokk stílusban.

A Sarlós Boldogasszonynak szentelt barokk kegytemplomot VII. Pius pápa ismerte el zarándokhelynek 1805-ben. A kegyhelyhez kötődnek Mária következő népnyelvi nevei: Harsányhegy fehér asszonya, Forrásközi Boldogasszony.

Máriagyűdi templom

1995-1996-ban nagyarányú külső és belső műemléki felújításokat végeztek, ekkor készültek a templom belső falfestményei, melyek Szilágyi András és testvére Szilágyi Domokos művei.

2008. szeptember 14-én bazilika címet adományozott a kegytemplomnak XVI. Benedek pápa.

A kegytemplomtól keletre található a Szentkút, melynek vizét a „gyűdi korsókban” vitték haza az idelátogató zarándokok.

A mai kegytemplomhoz csatlakozó Szent Mihály kápolna jobb oldalán található csúcsíves bemélyedés a hagyomány szerint az eredeti kápolna beépített maradványa.

A kegytemplomi dombon Kálváriát építettek. A stációk domborművei a pécsi Zsolnay porcelángyárban készült kerámia kegyképek. A piéta Szitányi Gábor alkotása.

Máriagyűdön minden Mária-napkor és jelesebb katolikus ünnep alkalmával búcsút tartanak, évente 25-27 alkalommal. Az évente idelátogató zarándokok számát ötszázezerre becsülik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük