Március 28-ig látogatható az ingyenes Róma-Budapest kiállítás

2024. március 28-ig látogatható a Róma-Budapest Kiállítás, ahol a Virág Judit Galéria ingyenesen mutatja be a két európai főváros, Róma és Budapest közötti művészeti kapcsolatok gazdagságát és kölcsönhatásait. A kiállítás egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy bepillantást nyerjünk a magyar művészet két nagy ikonjának, Csontváry Kosztka Tivadarnak és Aba-Novák Vilmosnak az életművébe, valamint megismerjük Gulácsy Lajos, Vaszary János, Keserü Ilona és Reigl Judit munkáit is.

Róma-Budapest Kiállítás a Virág Judit Galériában

Róma-Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

A budapesti Virág Judit Galéria tematikus kiállítássorozat harmadik részeként mutatja be a két európai főváros, Róma és Budapest közötti művészeti kapcsolatok gazdagságát és kölcsönhatásait. A kiállítás mélyreható betekintést nyújt a modern magyar művészet kialakulásába és sokszínűségébe, amelyet festőink és szobrászaink hosszabb-rövidebb ideig tartó római tartózkodásai is formáltak.

Az örök város, Róma mindig is vonzotta az európai művészeket és írókat festői tájaival és gazdag kulturális örökségével. A kiállítás során felfedezhetjük, hogyan hatottak ezek a római tartózkodások a magyar művészeti életre, és hogyan vált meghatározóvá az olasz főváros a hazai művészek számára. Az átfogó tárlat új kutatásokra alapozva mutatja be Róma kiemelkedő szerepét a magyar festészet, szobrászat és építészet terén, és olyan remekműveket tár elénk, amelyek eddig ismeretlenek voltak a közönség számára.

A galéria több éven keresztül dolgozott a tárlat megnyitásán, amely száznál is több, életvidám, színes, olaszos hangulatú, látványos festményt és egyéb műtárgyat vonultat fel. Köztük Csontváry Kosztka Tivadar Holdtölte Taorminában című ikonikus festményét is kiállítják.

Csontváry Kosztka Tivadar Holdtölte Taorminában című ikonikus festményét is kiállítja

A tárlaton a klasszikus és kortárs művészek alkotásain keresztül egy kicsit valamennyien Itáliában érezhetjük magunkat, miközben megismerjük, hogyan hatott az alkotókra az olasz főváros a 19. és 20. században.

A galériában rendeztek már Berlin–Budapest és Párizs–Budapest kiállítást, a Rómába invitáló tárlat méltó és kihagyhatatlan elemr ennek a sorozatnak. Betekintést nyerhetünk abba, hogy hogyan vált Róma az egyik leginspirálóbb helyszínné a magyar művészeti élet számára.

A kiállításon bebarangolhatjuk az európai művészeti élet egyik legfontosabb és legizgalmasabb korszakát. A tárlat új megvilágításba helyezi a művészet történetét és inspirációt nyújt mindazoknak, akik érdeklődnek a művészet és kultúra iránt.

Az egyedülálló tárlaton több mint száz festményt és műtárgyat tekinthetünk meg, köztük olyan remekműveket, mint Csontváry Kosztka Tivadar Holdtölte Taorminában vagy Patkó Károly Szicíliai halászok. A kiállítás kiemelkedő alkotásai mellett betekintést nyerhetünk abba is, hogy ugyanazt a várost vagy témát hogyan festették meg különböző festők, és hogyan értelmezték újra a 20. század elején a különböző bibliai jeleneteket.

A Róma-Budapest kiállítás öt héten át, 2024. március 28-ig tekinthető meg a Virág Judit Galériában, és ráadásul ingyenesen. Ne hagyja ki ezt a különleges lehetőséget, hogy közelebbről megismerje és felfedezze a magyar művészet és az olasz főváros közötti különleges kapcsolatot.

A kiállításhoz regisztrációhoz kötött tárlatvezetéseket is hirdettek, de azok az óriási érdeklődésre való tekintettel már beteltek.

A kiállítás ingyenesen és a tárlatvezetéseken kívül is megtekinthető minden nap reggel 10 és este 6 óra között. A Róma-Budapest album megvásárolható a galériában.

További információért keresd a galéria hivatalos oldalát, ahonnan a fotó is származik.

A Róma-Budapest kiállítás virtuális túrája megtekinthető az alábbi linken: https://magicview.hu/virtua…/viragjuditgaleria2024-februar

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük