Már látogatható a felújított Wenckheim-kastély Szabadkígyóson

2022. március 20-tól újra látogatható Békés megye egyik ékköve, a felújított Wenckheim-kastély Szabadkígyóson. 2019. tavasza óta tartó felújítás alatt nemcsak állagmegóvási munkákat végeztek, és nemcsak a kastély színe változott meg. Az Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz és eklektikus stílusban épült kastély új, változatos és interaktív tárlatokkal várja a látogatókat.

felújított Wenckheim-kastély Szabadkígyóson
Fotó: NÖF Facebook oldala

A szabadkígyósi kastély vagy ahogy a volt tulajdonosairól hívják, a Wenckheim-kastély az egyik legismertebbb Wenckheim-kastély a hazánkban található 31 közül. Még a 2019-es bezárás előtt jártam a mesekastélyban. Ekkor elmeséltem a kastély történetét és fotókon és videón is bemutattam a felújítás előtti állapotot.

Szabadkígyósi kastély: Wenckheim-kastély a felújítás előtt

Felújított Wenckheim-kastély ünnepélyes átadása

Megújult és március 20-án megnyitja kapuit a szabadkígyósi Wenckheim-kastély!
A páratlan szépségű műemléképületet ünnepélyes keretek között Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Herczeg Tamás a térség országgyűlési képviselője, házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Wenckheim csalàd részéről pedig gróf Wenckheim Frèdèric nyitotta meg. – olvasható a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztései Nonprofit Kft. (NÖF) Facebook oldalán.

A kastély felújításának projektelemei a NÖF honlapjáról

  • A felújítandó főépület földszintjén kialakításra kerül egy látogatási útvonal, ennek mentén egy interaktív, élményalapú életmódtörténeti kiállítás, valamint kávézó és ajándékbolt
  • A kiállítás „Vendégségben Wenckheiméknél” címmel a gróf Wenckheim család aktív társadalmi életére és híres vendégszeretetére helyezi a hangsúlyt. Az épületbe az eredeti bejáraton lép be a látogató, és rögtön beírja a nevét a vendégkönyvbe. A jegy mellé kap egy „vizit kártyát”, amely számos interaktív élményelemmel gazdagítja a látogatást
  • A hagyományos eszközök mellett lehetőség nyílik különböző élményelemek kipróbálására is
  • Felújításra kerül a torony, a félemelet és a pince egy része
  • Sor kerül a főépület teljes tetőcseréjére és homlokzat-felújítására, utólagos szigetelésére, gépészeti és közmű cseréjére
  • A történeti belső terek, burkolatok, festések restaurálásra kerülnek
  • Részlegesen felújításra kerül a kastélypark
  • Az egykori babaház helyén új babaház kerül felépítésre kicsinyített formában.
  • Szökőkút rekonstrukció készül, fény- és hangjátékokkal
  • Piknik kosár és „Telizsák” bérlés a parkban

Felújított Wenckheim-kastély kiállításai

A Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően a szabadkígyósi Wenckheim-kastély hamarosan újra a régi pompájával várja a látogatókat. Az egykor nagyon precízen vezetett kastélybeli vendégkönyv mintájára elkészül a modern vendégkönyvet rejtő regisztráló terminál. A látogatók számos interaktív játékban vehetnek részt a digitális vendégkártyával. A cél az, hogy mindenki úgy érezze, hogy részt vehet a kastély egykori mindennapjaiban és a saját élményeként élhesse meg a korra jellemző hangulatot.

A könyvtárban ma is látható a kazettás famennyezet, valamint a könyvespolcrendszer. A Kastélyprogram innovatív munkájának eredménye a „mesélő könyvszekrény”, amelynek köteteit érintőképernyőn lehet kiválasztani és az egyes könyvekről készített kisfilmeket vizitkártyával lehet aktiválni. De nemcsak mesélő könyvek, hanem mesélő festmények is lesznek a felújított kastélyban. Megelevenedik a színes litográfia is, amelyen a királyi párt fogadja az akkor nyolc éves Krisztina grófnő.

A gyerekek a kastélyban található, vagy az ahhoz köthető festmények bármelyikét kiszínezhetik a digitális rajztáblán, vagy éppen a személyzeti hívóval „hívhatják” a kisfilmekkel megszemélyesített személyzetet. A kápolnában fény- és hangjáték formájában bárki átélheti a Wenckheim család esküvőinek hangulatát. Aki pedig még több kalandra vágyik, az a repülés élményét is megtapasztalhatja különleges formában. -olvasható a NÖF oldalán.

Felújított szabadkígyósi kastély videón

Terveim szerint hamarosan személyesen is meglátogatom a felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt és természetesen mutatom majd a friss fotókat is. Addig is javaslom, nézd meg milyennek láttam a kastélyt a felújítás előtt.

Wenckheim- kastély 2018 nyarán

Megújult Wenckheim-kastély a Hazahúzó műsorban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük