Makói betlehem az idei kedvenc

A makói betlehem nem vett részt a Legszebb adventi dekoráció 2020 versenyben, de úgy gondoltam, bemutatom. Makó és Makovecz Imre neve teljesen összeforrt, így nem csoda, hogy még a betlehem is a magyar organikus építészet atyjának stílusában készült. A Makovecz téren (hol máshol!) felállított betlehemről az RTL klub híradója készített egy videót. 

makói betlehem

Mi a betlehem?

Betlehemnek a Jézus születését bemutató életképet hívjuk. A betlehemi istállót, illetve barlangot a bibliai alakokkal (Jézus, Mária, József, pásztorok, három királyok, állatok) együtt kicsinyített alakban ábrázoló alkotás gyakran fából készül. Karácsonykor állították fel a templomokban, karácsony előtt a gyerekek kivilágított betlehemmel járták a házakat, ezt hívjuk betlehemezésnek. Az elnevezés a ma Palesztinához tartozó Betlehem város nevéből ered. Az egykori betlehemi barlang felett ma Születés temploma áll.

Európa legnagyobb betlehemét a Somony megyei Vörs településen már több mint 70 éve évente megépítik. 2020-ban a járványhelyzet miatt sajnos nem valósult meg.

Makói betlehem

A betlehem aMakovecz Imre által tervezett Hagymatikum előtt áll a Makovecz tervezésű épületben. Pont úgy néz ki, mintha egy kápolnában lenne a születést ábrázoló életkép. Bertus-Barcza Anikó, a helyi iskola művésztanára tervezte és alakította ki a betlehemet egy tavaly decemberben kiírt pályázat nyerteseként. A kiírás szerint a terveknek helyi kulturális vagy néprajzi jegyeket kellett megjeleníteniük. A művésztanár ezért döntött úgy, hogy megidézi Makovecz Imre építészeti motívumait az installációban.

A fődíjas installáció elkészítése 10 millió forintba került.

Makói betlehem videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük