Magyarország parlamentjének épülete: Országház videó

Budapest ékességét, a Kossuth téren álló Parlament épületét méltán sorolják a világ legszebb parlamentjeinek sorába. Az Országház videó hitelesen és jól összefoglalva mutatja be a magyar törvényhozás épületét.

Magyar Országház videó

Magyar Parlament épülete

Nehezen fogok hozzá olyan épületek, városok bemutatásának, amiről nagyon sok mondanivalóm és fotóm van. Nehéz megírni a lényeget úgy, hogy annak információértéke is legyen, valami újat is tudjak mondani az olvasónak. A magyar parlament épülete pont ilyen. Ezért is örültem, amikor találtam egy videót, amiben 7 percben összefoglalják a fontosabb tudnivalókat és bemutatják a csodálatos épületet.

Az Országház Budapest egyik legismertebb, legikonikusabb középülete. A szimmetrikus épület a Magyar Országgyűlésen túl egyéb intézményeinek is a székhelye. Bár az épületre vonatkozóan a köznyelvben a Parlament elnevezés is elterjedt, ez valójában az ott ülésező testület, az Országgyűlés idegen eredetű megnevezése.

Magyarország számára egy állandó országház építésére tervpályázatot hirdettek 1881-ben. A tizenkilenc beérkezett pályázat közül négyet díjaztak, közülük Steindl Imre terve valósult meg. A historizáló eklektika jegyében született, barokk alaprajzú, barokk tömeghatású épület, részleteiben alapvetően neogótikus stílusú.

A több mint 150 éves Országgyűlési Könyvtár 1902-ben költözött az épületbe. A nyilvános országos jogi szakkönyvtárba minden 18 éven felüli magyar és külföldi állampolgár beiratkozhat. Az első beiratkozáshoz interneten be kell jelentkezni. A könyvtár látogatásért éves tagsági díjat kell fizetni.

Az Országház épülete szintén látogatható, bár most a járvány miatt bizonytalan ideig zárva tart. Látogatási információkért a Látogatóközpont oldalát érdemes felkeresni.

Magyar Országház videó

Ajánló a videóhoz a Youtube-ról

„Magyarország parlamentjének épületét – amit magyarul Országháznak hívunk – méltón sorolják a világ legszebb parlamentjeinek sorába. A Duna-parti panoráma egyik legfontosabb elemeként 2011-ben a Világörökség részének választott épület felbecsülhetetlen muzeális érték, a magyar nemzet büszkesége.”
– kezdődik a Parlament épületének ismertetése az Országgyűlés weboldalán. „A XIX. század végén, 17 éven át (1885–1902) épülő impozáns alkotás mára Magyarország és a főváros szimbólumává vált. Az építés ideje az ország gazdaságának egyik legdinamikusabban fejlődő korszaka volt. Ekkor épült a Hősök tere, az Andrássy út, a Nyugati pályaudvar, több Duna-híd, valamint a kontinens első földalatti vasútját is ebben az időben adták át. Mindezek mellett a korszak legnagyobb hazai vállalkozásának mégis az Országház létrehozását tekinthetjük, ami önmagában is hatással volt a gazdaság fejlődésére…”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük