Magyarország legjobb gyógyfürdői

A fürdőzés nemcsak remek időtöltés, de az egészségünkért is sokat tehet. Látogassunk el hazánk egyik gyógyfürdőjébe, és élvezzük a kényeztető, pihentető felüdülést. Választék van bőven. Már is mutatom, véleményem szeirnt hol találhatók Magyarország legjobb gyógyfürdői.

Hajdúszoboszló

Magyarország gyógyfürdői

Magyarország világszerte ismert gyógyvizeiről, ezek turisztikai szerepe is jelentős. Hazánk területének 80%-a alatt található termál-, illetve gyógyvíz. Termálvízkészletünket tekintve Japán, Izland, Olaszország, és Franciaország után az ötödikek vagyunk a világon. Mi a termálvíz és a gyógyvíz, és hol találhatók gyógyvizek Magyarországon? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ a termál-, ásvány-, és gyógyvizeket taglaló cikkemben.

Magyarország közel 150 gyógy- és wellnessfürdőjének mindegyike a szolgáltatások óriási választékával várja a gyógyulni vágyókat. A fenti cikkben meg is említettem néhényat ezek közül. Most pedig kiválasztottam néhányat, amelyek szolgáltatásaikat, népszerűségüket tekintve kiemelkednek a gyógyvizes mezőnyből.

Magyarország legjobb gyógyfürdői – szubjektív válogatás

Bükfürdő

Bükfördőn van az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, ahol 34 m medence várja az idelátogatókat. Az egyedi összetételű – alkáli-hidorgénkarbonátos, magas kálcium-, magnézium- és fluortartalmú – gyógyvíz rendkívül magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, így kedvező hatással van az egészségre.

A nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kalcium, a fluor a csontok regenerálódását segíti, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja.

Gyulai Várfürdő

gyulán már évszázadokkal ezelőtt virágzott a fürdőkultúra, ma pedig egy remek komplexum várja az idelátogatókat.

A Várffürdőnek 5000 m2 vízfelülete és összesen 16 medencéje van. A 2005 méter méylről feltörő 72 fokos, alkáli-hidrokarbonátos-kloridos gógyvíz elsősorban kopásos eredetű mozgászservi megbetegedésekre, krónikus idegbántalmakra, balesetek, műtétek utáni rehabilitációs kezelésekre és krónikus gyulladásos nőgyógyászati panaszok esetén nyújthat segítséget.

A strandon hullámmedence, csúszdás medence és a kisebbek számára ygerekmedence is található. A fedett élménykomplexumban található sodrófolyosó, álló- és fekvőmasszázsiok, vízesések, buzgárok, nyakzuhanyok, ugrómedence, családi csúszda, fényalagút testcsúszda is.

A legnagyobb attrakció a Magyarországon eygedülálló módon felefelé tartó „fel(l)ejtő” fánkos csúszda.

Gyulát legtöbben a fürdője és kolbász fesztivája miatt keresik fel, pedig a Békés megyei város ettől sokkal több izgalmas programot és látnivalót ígér.

Hajdúnánási Gyógyfürdő

A hajdúnásái strand 14 hektáros területen található. Csendes, árnyas parkosított zöldterületeivel tökéletes hely a kikapcsolódásra, pihenésre, gyógyulásra.

A föld méyléből feltörő nagy sókoncentrációjú mátruim-kloridos, jódos-brómos ásványvíz, amelyet 1989-ben nyilvánítottak gyógyvízzé, elsősorban ízületi, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.

Egy feszített víztükrű úszómedence, eyg pancsoló medence, két tanmedence csúszdákkal és két gyógymedence nyújt felfrissülést vagy épp felehetetlen élményt az idelátogatóknak.

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő

A Hajdúszoboszlón található gyógyfürdő Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, amely sok külföldi vendéget is idevonz. A húsz medencéje között olyan különleges élménymedencék is találhatók, melyek különböző korokat és helyszíneket idéznek meg. Ilyen a tróousi fürdő, a jégbarlangfürdő, a mozifürdő, a Pávai termálfürdő, a Gangesz-fürdő, a római fürdő, a tengeri fürdő és a barlangfürdő.

A jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas, de az idült mozgászservi betegségek, kopásos betegségek esetében is jelentős javulást eredményez.

A gyógyfürdő csarnokában három fedett, 32, 36, 38 oC-os gyógyvizes medence található. A 13 különböző élmény-, úszó-, hullám-, pezsgő- és gyermekmedence közül minden korosztály kedvérea választhat.

A gyógyfürdő mellett másik fő vonzereje az Aquapark. A csúszdaparkban 15 különböző pályából választahtunk. Van itt versenycsúszda, kamikáze és óriás csavarcsúszda, de van egy extrém zóna is, ahol 16 méter magasról indulnak a csúszdák.

Hajdúszoboszló látnivalói túl mutatnak Európa legnagyobb fürdőkomplexumán. A Debrecentől 22 km-re fekvő település népszerűségét mutatja, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország harmadik legnépszerűbb települése Budapest és Hévíz után. A parkosított üdülővárosban minden adott a családok és gyógyulni, felüdülni vágyók aktív és passzív kikapcsolódásához az év minden szakában.

Hévíz Tófürdő

A világhírű Hévízi-tó Európa legnagyobb gyógyhatású meleg vízű tava, és hazánk legrégebbi és leghíresebb nyílt vizű fürdője. A tó 38 méter mély barlangnyílásból tör a felszín felé. A víz rengeteg gyógyhatású ásványi anyagot tartalmaz. Ezek közül is kiemelkedő a tó medrét vastagon borító gyógyiszap. A tó fölött kialakuló úgynevezett párasapka inhalátorként funkcionál. Az enyhén radonos víz fizioterápiás kezelésekkel együtt reumatikus és mozgásszervi betegségekre kiváló.

Miskolctapolca Barlangfürdő

A miskolctapolcai barlagfürdő az egyik legkülönlegsebb fürdő Magyarországon. Páratlan élmény a barlangban úszkálni, nemcsak a gyerkeknek, a felnőtteknek is. A 30 oC-os víz gyógyhatású, ráadásul az alacsony sótartalomnak köszönhetően korlátlan ideig lehet benne tartózkodni.

Főleg légzőszervi, szív- és érrendszeri, valamint gyomor- és bélrendszeri betegségek enyhítésére alkalmas.

A komplexumban hét beltéri és hat élményelemekkel felszerelt medence található. De természetesen van szaunapark és egy gyógyászati rész is.

A festői természeti környezetben, a Hejő-patak völgyében fekvő Miskolctapolca Miskolc egyik városrésze. Családi szórakoztató élményparkja és csónakázó tava a kicsiket és a nagyokat elbűvöli. A Békás-tó meleg vízének köszönhetően békák, halak és vízililiomok fontos élettere. Miskolctapolca látnivalói között kiemelkedő jelentőségű barlangfürdője, ami egész Európában egyedülálló.

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Győgyfürdő, élményfürdő és aquapark is egyben, ahol szaunarészleg, gyógyászat, nyáron pedig strand is üzemel. A fürdő rendkívül gyermekbarát: külön családi élményfürdő is található babcsúszdás kismedencével, játékokkal felszerelet gyerekmedencével, hullámmedencével és három óriás csúszdával.

A 43 fokos alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz elsősorban mozgásszervi betegségekre, sportsérülések utókezelésére, neurológiai panaszokra javallott. Emellett külön légzőszervi btegségre és nőgyógyászati gyulladásra is jótékony hatással van.

A szabadtéri strandon található fejesugróöböl, négypályás versenycsúszda, hullámmedence, hét óriás csúszda. A szauna részlegesn több finn szauna, gőzkabinok, Kneipp-medence, aromakabinok, merülőmednecék frissítik fel a vendégeket.

A fürdő mögött van egy kalandpark is, így gyerekkel tökéletes program lehet ide ellátogatni.

A velem egykorúak és az idősebbek biztos emlékeznek még az ikonikus reklámra, amiből megismertük Sárvár nevét. Még ma is a fülembe cseng a régi dal: „Köszönjük néked Sárvár, sárvári termálkristály…”. Sárváron lakó olvasóm bemutatja a Sárvári látnivalók sorát, és azt, milyen valójában az 50 évvel ezelőtt városi rangot (vissza)kapott település.

Zalakarosi Fürdő

A Balatonhoz közeli fürdő nemcsak gyógyfürdő, hanem élményfürdő és csúszdás aquapark is egyben. Összesen 20 medence, 9 csúszda és 6 szauna található itt. A beltéri élménymedencében többféle vízi kaland kapott helyet, többek között egy vadvízi áramlatot szimuláló medence.

A közel 2500 méterről feltörő 96 fokos gyógyvíz jód-, bróm- fluor és kéntartalma is magas, ami egyszerre nagyon ritka. Bőrbetegségek, emésztőrendszeri, idegrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi, nőgyógyászati és szív és érrendszeri betegségek estén hatásos.

Zalakaros látnivalói, pontosabban legkedveltebb helyi között híres termálfürdője áll az élen, de máltán érdemelte ki a ligetek és parkok városa címet is. Különösen szép a város tavasszal, a tavaszi hagymások és a díszcseresznyék virágzása idején. Olvasónk mutatják meg, milyennek látták ők Zalakrost, a Kis-Balaton fővárosát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük