Elkészült a Magyar Zene Háza a Városligetben – videó

Átadásra került a Magyar Zene Háza formabontó épülete budapesti Városligetben az egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervét nyílt pályázaton 168 pályamű közül választották ki 2014-ben. A természetközeliség érzetét keltő, lebegő tetőszerkezetes intézmény 2022 január végén izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a közönség előtt.

Magyar Zene Háza a Városligetben

Magyar Zene Háza a Városligetben

Elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete, mely 2022 január végén izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a közönség előtt!
A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ház egy ikonikus kortárs építészeti remekmű: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt, nem véletlen, hogy világszerte 2021 legjobban várt új épületei között tartja számon a nemzetközi szakma.
A formabontó külső pedig egy komplex zenei beavató intézményt rejt, amely sokszínű programkínálatával jövő év elején a zene számtalan élményét tárja majd a látogatók elé. A Zene Háza a korábban itt álló egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, az új épület környékén pedig egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy ➡7000 négyzetméternyi zöldfelület került megújításra és válik ismét a Városliget szabadon látogatható parkfelületévé. – olvasható az intézmény Facebook oldalán, ahonnan a fotók is származnak.

Magyar Zene Háza a Városligetben

Magyar Zene Háza a Városligetben

Az épület több szempontból is különleges. A hatalmas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli homlokzati üvegfalaknak köszönhetően a Liget és az épület belső tere közötti határok elmosódnak. A lebegő tetőszerkezetben egyáltalán nincsenek szögletes szerkezetek, kizárólag hullámformák alkotják.

A hármas szinten elkülönülnek az egyes programok. A térszint alatti közel 2000 négyzetméteren kapnak helyet az állandó és időszaki kiállítások és a hangdóm. A hangdómban hatalmas vetítővásznat feszítettek körbe és több mint 30 hangszóróból hallhatók a minket körülvevő hangok.

A park szintjén található koncerttermek és szabadtéri színpadok élőzenei előadásoknak adnak majd otthont.

Az emelet az elmélyüléshez és az oktatáshoz kínál jól tagolt tereket. Itt található a digitális archívum, a multimédiás könyvtár és klub, valamint a zenepedagógiai termek.

A szükséges energiákat főleg megújuló energiaforrásokból fedezik. 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a geotermikus energiát szolgáltatják. Az épület hűtését távhűtés biztosítja, amelyet a közeli Műjégpálya energiakapacitása biztosít.

A Magyar Zene Háza kivitelezését a Magyar Építő Zrt. és a T-Systems Magyarország végezte, a műszaki ellenőr és a lebonyolító az Óbuda-Újlak Zrt. és FŐBER Zrt. konzorcium volt, Sou Fujimoto magyar tervezőpartnere az M-Teampannon Kft.

Magyar Zene Háza videón

A Magyar Zene Háza már a sokadik építmény, ami a Liget projekt keretében épült vagy újult meg. A Madárbarátok Tanösvénye és a Mőcsényi Mihály botanikus kert a természet szerelmeseit vonzza, míg a Millennium Háza a kultúra iránt érdeklődőket várja.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

13 − 6 =