Magyar vonatkozású Amerikai kert titka Opatijában

Horvátország egyik legszebb tengerparti városa Opatija (Abbázia) több magyar vonatkozású emléket is rejt. Bármilyen hihetetlen, de még a 2019 tavaszán megnyitott zöld oázis, az Amerikai kert építtetője is magyar volt. A hegyoldalon megbújó titkos kert a béke zöld szigete, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Kvarner-öbölre és bájos szigeteire.

Amerikai kert Opatijában

Magyar vonatkozású Amerikai kert Opatija központjában

Opatija legújabb látnivalója, a 8000 m2-es Amerikai kert évtizedekig nem volt látogatható, hosszas felújítás után 2019-ben újra megnyitották a nagyközönség számára.

Az Amerikai kertet akár magyar kertnek is hívhatnák, hisz gazdag magyar vállalkozó, Kurucz Mihály építette feleségének az 1900-as évek elején. Kurucz Mihály szegedi paprikát importált Amerikába, ezzel szerezte hatalmas vagyonát. Valószínű ezért kapta a kert az amerikai jelzőt.

A növényekkel teli kert évekig állt elhagyatottan, majd Opatija vezetői úgy döntöttek, hogy turisztikai célponttá varázsolják.

A régi épület és fennmaradt kőfalak elé új növényeket, többek között rózsabokrot, citromfákat, magnóliákat ültettek, füvesítettek, sétautakat pedig apró kavicsokkal szórták fel. A kert alapítójának emlékére természetesen magyarországi paprikapalántákat is ültettek a kertbe.

A felújítás még nem ért véget. A közeljövőben a kertben található régi épületet is restaurálják. Tervezik egy kaktusz-ital bár kialakítását is, ahol bájitalokat kortyolhatnak majd a mesés kilátású kertbe betérők.

A helyszín nemcsak kirándulóhelyként működik, hanem ünnepi rendezvényeknek is otthont ad, akár esküvőre is ki lehet bérelni.

A kerthez meredek út vezet felfelé, közben elhaladunk a Slatina bevásárlóközpont és a kerttel közel egyidős Angyali üdvözlet templom mellett. A kertbe a forgalmas úton átívelő gyalogos hídon át léphetünk be.

A kert az év minden napján ingyenesen látogatható.

A kertben is meg kell küzdenünk néhány lépcsővel, de minden fáradtságért busásan kárpótol a sok zöld növény szépsége és az amerikai kertből elénk táruló gyönyörű panoráma.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük