Magyar Himnusz-szobor és harangjátéka Budakeszin – videó

A budakeszi Szarvas terén található Magyar Himnusz-szobor közadakozásból jött létre. Vasárnap déli harangjátékkal bűvöl el, ünnepeken pedig a Himnuszt is eljátssza. Most videóin is megnézheted és meghallgathatod.

Magyar Himnusz-szobor Magyar Himnusz-szobor

Magyar Himnusz-szobor és harangjátéka

Január 22-én ünnepeltük A magyar kultúra napját Kölcsey Ferenc himnuszának megszületésére emlékezve. Akkor néhány rendezvényre is felhívtam a figyelmet, most pedig Budakeszi Himnusz-szobrát szeretném bemutatni.

2006. május 7-én avatták fel Budakeszin a Magyar Nemzeti Himnusz szobrát. Az emlékmű elkészítéséhez szükségespénzt, adományokból gyűjtötték össze. A cél egy szabadtéri oltár illetve imahely létrehozása volt, amely a nemzeti himnusz „megelevenítésével” fejezi ki a nemzet egységét.

Kölcsey Ferencnek nincs kötődése Budakeszihez, Erkel Ferencnek annál inkább. A himnusz zeneszerzője itt töltötte nyarait, amiről a háza falán elhelyezett emléktábla, és a Fő téren álló mellszobor is tanúskodik.

V. Majzik Mária kilenc méter hosszú, négy és fél méter magas alkotása egy kör sugarai mentén jeleníti meg Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén 1823. január 22-én befejezett versének sorait.

A márványból, mészkőből és bronzból készült műalkotás közepén egy kétméteres, bronzból készült Isten-alak látható. A „Himnusz” szó rovásírással is olvasható.

A szobor hét ívből álló szerkezetében hétszer három bronzharang szólaltatja meg az ünnepeken Erkel Ferenc művét.

A szobor hivatalos leírása: „kilenc méter hosszú és négy és fél méter magas kompozíció gerincét hét boltíves süttői kőoszlop adja. Középpontjában Isten bronzképmása látható, körülötte a Himnusz teljes szövege olvasható. Fölötte huszonegy harang őrzi a hatvanhárom vármegye nevét. Minden harangot – a honfoglalás évét jelölve – 896 gyöngy díszít…”

A szobrot PSZÜART, a lélek művészete alapítvány állítatta. Tervezője: Nagy Attila Gábor. Harangjátékát a RANCZ Első Magyar Toronyóragyár Kft. készítette.

Magyar Himnusz Harangjáték – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük