Maglódi úti sörgyár, Budapest legszebb gyárépülete

A Maglódi úti sörgyár épületét joggal nevezhetjük Budapest legszebb gyárépületének. A szebb napokat is megélt százéves épületet többször fenyegette már a ledózerolás veszélye. Egyelőre még állnak a falak, de ki tudja meddig.

Maglódi úti sörgyár

Maglódi úti sörgyár története

A Budapest X. kerületében található Kőbánya szerepe kiemelkedő a magyarországi sörgyártás történetében. Ezen a területen számos sörgyár működött a 19. század második felétől. A legtöbb sörgyár kapcsolatban állt a Dreher családdal, illetve az államosított sörgyártás időszakában a Kőbányai Sörgyárral.

A Kőbányai szó mint márkanév használata csak az államosítással vette kezdetét. A Kőbányai márkájú sört jelenleg kizárólag a Dreher Sörgyárak Zrt. gyártja.

Kezdetek

A Maglódi út 47 alatt álló sörgyár már a hatodik volt Kőbányán. A báró Deutsch Ignác és fia céget üzemeltető gabonanagykereskedő család is üzletet látott a sör főzésében, ezért megvásárolták a sörgyárak szomszédságában lévő telkeket.

1912-ben a Hazai Bank pénzével megalakították a Fővárosi Serfőző Rt.-t és pompás gyárépületeket terveztettek a német Zimmermann építészprofesszorral. A tégla gyárépület hónapok alatt felépült, így 1914. március 15-én a gyárban főzött sörrel koccintottak az átadáskor. A területen malátaüzemet és sörpalackozót  létrehoztak.

A homlokzaton mai napig ott díszeleg az építtető, a Fővárosi Serfőző védjegye. A Mátyás királyt ábrázoló eozinmázas védjegyet a pécsi Zsolnay porcelángyárban készítették 1914 körül. Ez a gyár védjegye is lett, hiszen itt gyártották a Mátyás sört. A gyár az első világháború elején épült, így hamarosan a Mátyás sör mellett megjelent a Hősök söre is.

A komplexumot 1943-ban a Dreher Sörgyárak Zrt. vásárolta meg.

Államosítás után

Az államosítás után, 1948-tól a Fővárosi Konzervipari Nemzeti Vállalat üzemét helyezték ide. 1958-tól Budapesti Konzervgyár néven üzemelt, dobozos készételeket is gyártva. A privatizáció után 1991-tól Globus Konzervgyár néven működött tovább az üzem. A Globus 2009-ben eladta védjegyeit egy csehországi cégnek és bezárta a gyárat. A Globus székháza a mai napig a telep területén van, a gyár épületeit pedig raktáraknak, üzemeknek adják ki.

Folyamatosan kísérleteznek az ipartelep hasznosításával, jelenleg is több része bérelhető vagy eladó raktárnak, üzlethelyiségnek.

Várkonyi Gertrúd a napokban járt ott és fedezte fel a különleges gyártelepet.
„Tegnapelőtt a Maglódi úton sétáltam. Megmutatom, milyen a volt sörgyár, később konzervgyár épülete. Csoporttal, vezetett sétál voltam. A séta érdekes volt, de én a sörgyártás helyett inkább a régi épületeket belülről néztem volna meg. Viszont azok szerintem életveszélyesek már. 

Igényes korszak volt. A mai gyárak már csak fémből épülnek. Anno a gyárépületeket sem engedélyezte a városi mérnökség, ha nem voltak benne építészeti díszítő elemek. De ez rég volt.

Sajnos senkinek sincs pénze a régi ipari épületek bontására, felújítására, olcsóbb újat építeni. Maximum egy-egy film forgatására használják.

Ez a mozaik keltette fel az érdeklődésemet először. Tudtam, ide egyszer el kell jönnöm.

Maglódi úti sörgyár

Az ívekkel, ablakokkal külön szép!

Maglódi úti sörgyár

A boltív hátulról. Látszik, a tetőszerkezet erősen sérült, még az állagmegóvásra sem adnak. Pedig védett épület.

Maglódi úti sörgyár

A legapróbb részletek is kidolgozottak, pedig „csak” gyárépület. És igen, a kémény is omladozik…

Maglódi úti sörgyár

Elölről piros, belülről sárga téglás, kevésbé díszes.

Enyészet mindenütt.

Maglódi úti sörgyár

Most több kisebb kézműves sör készül a területen.

Maglódi úti sörgyár

Van modern része is

Maglódi úti sörgyár

Jellegzetes látvány.

Maglódi úti sörgyár

Udvarkép

Maglódi úti sörgyár

Sörüzemben.

Maglódi úti sörgyár

Jellemző az óra is. 

Maglódi úti sörgyár

Hopmestert eddig csak a cirkuszban láttam.

Maglódi úti sörgyár

Kívülről is megcsodáltam. Szívesen laknék itt.

Maglódi úti sörgyár

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Várkonyi Gertrúdnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük