Madurodam, a mosolygós holland miniváros

A hágai Madurodam Hollandia kicsinyített mása, legismertebb helyeinek, műemlékeinek és hagyományainak színes, mozgó, éneklő és táncoló kavalkádja egy ilyen hely. Egyetlen belépő jeggyel pár óra alatt bejárható, felfedezhető az ország. Minden megtalálható itt, ami Hollandiára, a hollandokra jellemző.

Modurodam

Madurodam – mini Hollandia

Egy országot egy turista nem tud igazán megismerni az egy-két napos, jó esetben egy hetes látogatás során. Gyakran a fő látványosságok némelyike is kimarad a programból, vagy megtekintése kutyafuttában történik. Így van ez akkor is, ha a fél Magyarországnyi területű Hollandiát próbáljuk meghódítani. Időhiány esetén jól jön, ha van egy makettpark, egy miniváros, ahol minden nevezetesség koncentrálódik.

Modurodam, a gyalogutakkal átszőtt mini csoda izgő-mozgó látványáról 19 vonat, 4,5 km hosszú sínpár, 27 híd, 338 műemlék, 3150 lámpaoszlop, 5236 miniatűr fa, 4552 autó és teherautó, 30 ezer virághagyma, 50 ezer izzó, 66 ezer lakos és 80 ezer vasúti talpfa, na és 35 karbantartó gondoskodik.

A park állandó mozgásban van, folyamatosan bővül, az aktuális évszaknak megfelelően átalakul. Minden holland ünnep és esemény megelevenedik. Karácsonykor az óváros központját karácsonyi lámpafüzérekkel díszítik.

Modurodam

A méretarányos kiállítási tárgyak 1:25-ös kicsinyítéssel készülnek, hű másai az eredeti alkotásoknak.

Modurodam

Évente több új makett készül, amikhez manapság már poliuretánt használnak, ami sokkal ellenállóbb, kevesebb karbantartást igényel, mint a fa. Madorudam megnyitásakor még minden darabot kézzel faragtak, festettek. Ma már a makettek tervezése és kivitelezése is számítógépek segítségével történik.

Modurodam

A parkban az eredeti környezet, hangulat visszaadására is nagy hangsúlyt fektetnek. Bloemendaal tengerpartján akkora a nyüzsgés, mint a valóságban. Strandnapernyők, homokvárakat építő gyereket, a habokat szelő vízisízők népesítik nyáron a part szakaszt. Ősszel és télen a strandnapernyők átadják helyüket a hajóknak, a lovagló és kutyát sétáltató embereknek.

Modurodam

A zsúfolt Schiphol repülőtéren természetesen a Holland Királyi Légitársaság, a KLM kék gépei gurulnak a felszállópályán.

Modurodam

Modurodam

A sietve jövő-menő sajtszállítók mellől nem hiányoznak a virágos bódék sem.

Modurodam

A híres holland vadvirág és tulipán mezők, valamint az Európa virágoskertjeként is hívott Keukenhof park mini szépségei is szemünk elő tárulnak. Természetesen itt a virágok is miniatűrök.

Modurodam

A híres Aalsmeeri Virágtőzsdén bárki kipróbálhatja licitálási képességeit. A virágóra használatával percek alatt kiderül sikerül-e megkötnünk életünk nagy virágüzletét.

Modurodam

Modurodam

A legértékesebb holland műkincseket, köztük Rembrandt Éjjeli őrjáratát rejtő Rijsk Múzeum épülete és környezete is már a pár évvel ezelőtti restaurálás utáni állapotot tükrözi.

Modurodam

Madurodamban 5236 miniatűr fa van, amik a rendszeres metszéseknek köszönhetően nem nőnek 60 centiméternél magasabbra. A legidősebb fákat Madurodam megnyitásának évében, 1952-ben ültették.

Modurodam

Modurodam

Alkonyatkor ezernyi apró izzó teremt esti hangulatot a minivárosban. Lámpafénynél veszi kezdetét Hansje Brinker legendáját elmesélő látványos videó, lézer-, és vízi show. Működő szökőkutak, füstgépek, lézerfények segítenek megérteni, hogy tudta a leleményes fiú a puszta kezével a gátba vájt lyukkal megmenteni egész Hollandiát.

Madurodam egyetlen kivétellel teljesen hasonlít Hollandiához. A makettek mindent bemutatnak, amik egy holland számára fontosak. Megelevenedik a virág-, és zöldségtermesztés, a sajtgyártás. Kimaradhatatlan a foci stadion. Kiderül, hogy a mennyire fontos közlekedési eszköz a kerékpár. Viszont minden hiányzik, ami rossz érzéseket, szomorúságot kelthetne. Itt nincsenek kórházak, rendőrőrsök és temetők, ezért is viselheti büszkén a „Mosolygós város” nevet.

Modurodam

A képek Modurodam hivatalos oldaláról származnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük