Madarasi Hargita, Székelyföld legkedveltebb síközpontja

A Madarasi Hargita (románul Harghita-Madaras) a Hargita-hegység és Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa és a sielők paradicsoma. Összesen 4,8 km-nyi sípályát találhatunk itt 1480-1680 m tengerszint feletti magasságban, ahol december közepétől április elejéig száguldozhatunk a havon.

Madarasi Hargita

Madarasi Hargita, a sielők paradicsoma

A Hargita megyei Hargita-hegység a Keleti-Kárpátok központi csoportjának leghosszabb és legfiatalabb vulkáni hegysége, egy egykori rétegvulkáni kráter peremének északi maradványa. A székelyek „Szent hegyének” is mondják. 1801 méteres csúcsával ma Erdély legnépszerűbb síterepe, üdülő- és kirándulóközpontja Székelyudvarhelytől 36 km-re.

A Hagita minden évszakban elbűvölő, de télen a vakítóan fehér hótakaró álomszerű látványt nyújt.

Különböző nehézségű sípályákat találunk itt, összesen 4,8 km-nyi hosszan, 1480-1680 m tengerszint feletti magasságban. A síszezon december közepétől április elejéig tart a hótaposógép segítségével folyamatosan karbantartott pályákon. Kedvezőtlen időjárás esetén Snowstar hóágyúkkal biztosítják a megfelelő hóminőséget.

Több túrára alkalmas útvonalat is találunk, így aki sítalpak nélkül is kellemesen eltölthetjük az időt. 

A csúcs közvetlen közelében, 1700 méter tengerszint feletti magasságban, különböző szolgáltatást nyújtó és árfekvésű panziók és turistaházak várják a pihenni, túrázni, síelni, üdülni vágyókat. A kényelmes és komfortos panziók mellett önellátós rendszerben üzemelő vendégházakat és szerényebb szolgáltatásokat nyújtó olcsó turistaszállókat is találunk.

A területen éjjel-nappali hegyimentő-szolgálat üzemel.

Hargita

A Hargita számos irodalmi mű legendás színhelye. Sütő András Advent a Hargitán című művéből film és színdarab is készült. 

Nagyon köszönöm Liának a lélegzetelállító fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük