Machu Picchu, az inkák szent városa

Machu Picchu, az inkák 15. századi szentélye rendkívül szép környezetben, egy hegyi trópusi esőerdő közepén áll, 2430 méterrel a tengerszint felett. Peru legkedveltebb úti céljánál a turisták nagy száma miatt már korlátozásokat is bevezettek: egy ember maximum négy órán át tartózkodhat a romváros területén.

Machu Picchu romvárosa

Tóthné Évától kaptunk egy alapos beszámolót a pár évvel ezelőtti utazásáról.

“A Világ Hét Új Csodájának egyike. 2450 m magasan fekszik az Urubamba folyó felett az Andok láncai között. A 15. sz. közepén építették olyan simára csiszolt, különböző nagyságú gránit tömbökből, hogy kötőanyagra sem volt szükség a falak felrakásához. A várost lakói ismeretlen okok miatt elhagyták. 1911-ben fedezték fel.

Machu Picchu romvárosa Peruban

Egy 18 napos út voltunk. Peru számos részét és Boliviát is érintette. Limából Cuzcoba repültünk, onnan pedig vonattal és busszal vitték bennünket. Így gyalogolni csak a romok között kellett, sok idő kell a bejáráshoz. A busz útvonala elég félelmetes volt, következő évben egy nagy esőzés és föld csuszamlás miatt el is tűnt egy része. Ha jól emlékszem, a turistákat helikopterekkel mentették ki. A látvány persze mindent megért.

Körülbelül 5-6 óránk volt a romvárosban. Ebben megmutogatták a leglényegesebb dolgokat, azután mindenki szabadon nézelődhetett. Miután elég földrengéses vidék, lenyűgözött az inkák tudása a kövek összeillesztésével kapcsolatban. Ezt nehezen tudná szétrázni egy ilyen természeti katasztrófa.”

Az inkák öröksége

Machu Picchu (ejtsd: macsu pikcsu, kecsua nyelven a. m. „Öreg csúcs”) az egykori Inka Birodalom romvárosa az Urumba folyó egyik kanyarulatát uraló gránithegy leltőin. Az Andok hegyláncai között, egy csaknem megközelíthetetlen hegynyergen megbúvó kis erődített várost 1450 körül Pacsakutek Jupanki inka király (1438-1471) parancsára építettek klasszikus inka építéstechnológiával.

A 325 km²-es területével a fénykorát élő Inka Birodalom legnagyszerűbb városépítészeti vívmánya volt. Úgy tűnik, mintha hatalmas falait, teraszait és rámpáit a természet szabta volna ki az összefüggő, meredek sziklafalak oldalában. A tökéletesre csiszolt, hibátlanul illeszkedő vörös gránittömbökből rakott robusztus falak kötőanyag nélkül, száraz falazással épültek.

A romok közt több önálló negyedet fedezhetünk fel. A “földműves” negyed teraszainak lejtőit függőkertekké alakították át. De volt itt “ipari”, “királyi” és “vallási” negyed is. Az inka társadalom uralkodó osztályai számára épített templomokból, palotákból és obszervatóriumokból álló komplexumban a Nap különleges tiszteletének nyomai is megtalálhatók.

A Machu Picchu-t 1570-ben hagytak el, csak 1911-ben fedezték fel.

Machu Picchut és természetes környezetét 1981-ben „perui történelmi szentély” címmel ruházták fel. 1983-ban az UNESCO az Emberiség Kulturális és Természeti Örökségévé nyilvánította.

Még többet megtudhatsz az inkák különleges szentélyről a wikipédiában.

Machu Picchu romvárosa

Tipp: Peruban járva a rejtélyes Nazca-vonalak felfedezésére is szánj pár órát és pár tízezer forintot.

Nagyon köszönjük a beszámolót és a csodálatos fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük