Luxus szállóként újult meg a déli Klotild-palota (Matild-palota)

Budapest ikonikus épületei az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél fekvő Klotild-paloták. Az egykori Belvárosi kávéház épülete, a déli palota – amit a népnyelv Matild-palotának hív – több évtizetes zárvatartás után most luxus szállóként újul meg. A két ikerpalota egymás szimmetriája, hivatalosan nincs külön nevük, együttes nevük a Klotild-paloták.

Klotild-paloták

Klotild-paloták története

A Klotild paloták Budapest V. kerületében, a Ferenciek terén (volt Apponyi tér, majd Felszadulás tér) fekszenek. Nevüket József Károly főherceg nejéről, Klotild Mária főhercegnéről kapták, akinek a kezdeményezésére megépültek. Az Erzsébet híd tervezett építése miatt az 1880-as években lebontották az itteni házakat, így az üres telkekre ikerpelotákat terveztettek.

A paloták 1899–1902 között épültek Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján angol neobarokk, eklektikus sítlusban. Az épületek vasszerkezetét faragott kőburkolattal borították be, az üvegablakok Róth Miksa műhelyében készültek. A 48 méter magas tornyokat a főherceg koronájának felnagyított másolata díszíti. Érdekesség, hogy Budapesten elsőként ezekbe az épületekbe szereltek be liftet. A kályhák a pécsi Zsolnay csempegyárban készültek.

1901-től a déli épületben működött a Belvárosi Kávéház. Krúdy Gyula itt írta a Szindbád történetek nagy részét. A hatvanas évek második felétől önkiszolgáló étterem működött a helyén. Ma ugyanitt kaszinó, fölötte étterem van.

A második világháborúban súlyosan megsérültek, az északi palotát csak 1950 után hozták helyre, a déli mintájára. A második világháború után a déli palotában lévő kávéház nyílt meg elsőként a fővárosban, amit közben a népnyelv, rímelve a Klotildra, Matildnak nevezett el. Talán innen az a tévhit is, hogy az ikerpaloták egy ikerpárról kapták a nevüket.

1968-ban külsőleg renoválták az épületeket, majd 1977-ben műemlékké nyilvánították.

Az északi palotában évtizedekig a BÁV régiségboltja működött, ma az ötcsillagos Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace működik benne.

A Fortepan.hu oldalon találtam egy 1929-ből származó fotót. Itt a paloták előtt egy-egy szobrot is láthatunk, amik azóta már nem láthatók itt. Az egyik szobor Radnai Béla alkotása, Pázmány Pétert ábrázolja. Ezt áthelyezték, ma a Horváth Mihály téren, a Szent József templom előtt áll. A másik Werbőczy Istvánt ábrázolta, az eltűnt a háború után.

Klotild-paloták

Fotó: Fortepan.hu, Képszám: 32570

Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest

A fotó baloldalán található déli palota, vagy ahogy sokan hívják, a Matild-palota épületét 2012-ben életveszélyessé nyilvánították, azóta zárva volt. 2021 júniusában luxusszállóként nyit újra Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest néven.

A történelmi bejárat passzázsát porcelánelemekből álló csillár ékesíti a hagyományos magyar Zsolnay kerámiaművészet tiszteletére. Az egész épületben felbukkannak a türkiz, az arany és a réz árnyalatok, amelyek átgondolt színpalettája Budapest ikonikus épületeinek színárnyalatait, valamint jellegzetes háztetőit tükrözi vissza. A lobbyban a belépőket a Főhercegné portréja és történelmi fotók gyűjteménye fogadja, amelyek betekintést engednek Budapest történelmébe és a régi palota mindennapjaiba.

A szálloda vendégei 111 elegánsan berendezett signature szoba és 19 fejedelmi lakosztály közül választhatnak. A Magyarország hagyományos termálfürdőit idéző, spa-stílusú fürdőszobák mindegyike olasz, öntött fürdőkádakkal és esőzuhannyal lett felszerelve.

Matild Palace

A szállodát kiegészíti egy exkluzív tetőtéri italbár, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra, egy magyar termálfürdők ihlette spa részleg, valamint három egyedi gasztronómiai koncepció,

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük