Luca-nap ünneplése Svédországban: fényfesztivál és Luca-cica

A december 13-i Luca-nap Svédországban az egyik legnépszerűbb ünnep. Luca-napi fényfesztivál a karácsonyi ünnepségek kezdete. Az Alfred Nobel által alapított Nobel-díj átadására rendezett ünnepségek zárónapján gyertyás-koronás Luca menyasszonyok köszöntik a frissen kitüntetetteket.

Luca-nap Svédországban

Szent Luca (Santa Lúcia) tisztelete

A december 13-ai Luca-napon egy szentre, Szent Lucára (Santa Lúcia) emlékezünk. Mi magyarok nem sokat tudunk róla és a kereszténység sem tartja fontos alaknak az előkelő szicíliai családban nevelkedett lányt. Olaszországban és a skandináv népek körében azonban a mai napig igen nagy tisztelet övezi, nevét a fénnyel társítják. A vakok és gyengén látók mellett az utcalányok, a szűzek, a menyasszonyok és a torokfájósok is a védőszentjüknek tekintik.

A 4. század elején élt szép fiatal leány – anyja súlyos betegségből való kigyógyulása után -, szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelje. Nem volt hajlandó hozzámenni pogány jegyeséhez. A szüleitől kikért örökrészét pedig szétosztotta a szegények között. Az elhagyott vőlegény nem tudott beletörödni a kikosarazásba, ezért feljelentette a hatóságoknál.

Mivel Luca kitartott a hite mellett, a helytartó bordélyba akarta vitetni. Luca teste azonban egy csoda hatására olyan nehézzé vált, hogy 50 ökörrel sem tudták elvontatni. A sok verést, karóba húzást és egyéb kínzásokat, mjad a máglyán való égetést nem élte túl a lány. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták.

Luca fesztivál

Luca-nap Svédországban

A fiatal, hitéért mártírhalált halt lány történetét viking hajósok vitték el Skandináviába. A vikingek Lucát fénnyel körülvett, ragyogó lénynek képzelték el. Az északi országokban a hosszú zord tél miatt még inkább vágynak a fényre az emberek. Azért is lehet, hogy Luca-napja lényegesen jelentősebb ünnep a svédeknél, mint nálunk. A Luca-napi fényfesztivál a karácsonyi ünnepségek kezdete.

A tradició szerint ezen a napon a család legidősebb lánya kel fel elsőként. Fehér ruhát húz, derekára piros szalagot köt. A fejére pedig egy égő gyertyákkal díszített zöld koszorút erősít és hagyományos Luca napi dalokat énekel. A később ébredő családtagokat kávéval és süteményekkel várja.

A Luca-napi ünnepségek részeként minden nagyobb város megválasztja a saját Luca-menyasszonyát. A legszebbet a fővárosban, Stockholmban jelképesen megkoronázzák. Az iskolák már délben bezárnak.

A nagyobb áruházakat, idősotthonokat fehérbe öltözött Lucák keresik fel. Este pedig jelmezes, gyertyás felvonulást tartanak. Tradicionális dalokat énekelve kínálgatják az embereket a Luca-cicákkal („Lussekatter”), ami a Luca ünnepre sütött hagyományos „cica formájú” sáfrányos, mazsolás kalács.

Luca-cica. Lussekatter

Alfred Nobel által alapított Nobel-díj átadására rendezett ünnepségek zárónapján, a stockholmi városházán rendezett díszvacsorán, december 13-án gyertyás-koronás Luca menyasszonyok köszöntik az új Nobel-díjasokat.

Itt megtalálod a sáfrányos Luca cica receptjét.

Sáfrányos Luca cica egy hagyományos svéd édesség, amit Luca-napra, december 13-ra sütnek. A különleges ízű sáfrány a tésztát is ragyogó sárgává varázsolja, így nagyon jól illik a fényünnepéhez, amit ilyenkor a skandináv országban ünnepelnek. A puha kelt tészta szaftosságát a tésztába kevert krémtúró adja.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük