Lipari-szigetek, a Tirrén-tenger vulkanikus ékszerdoboza

Szicíliától északra, Olaszországtól délre fekvő csodálatos szépségű Tirrén-tengerben találhatók a Lipari-szigetek. Lipari valójában az Éoli-szigetcsoport (olaszul Isole Eolie) legnagyobb szigete, de mivel a Liparit könnyebb kimondani, sokan csak így utalnak a vulkanikus területre. Az UNESCO által védett szigeteken minden adott amire egy turista vágyik: természeti szépség olajfaültetvényekkel és szőlőlugasokkal, parázsló vulkánok és fekete homokos strandok, ínycsiklandó ételek és borkülönlegességek. Pihenés és kaland egyaránt várja az utazókat, feltéve, hogy az égiek, pontosabban a vulkánok gyomrában fortyogó erők engedik.

Lipari-szigetek

Lipari-szigetek

A Lipari-szigetek (olaszul Isole Eolie) vulkanikus szigetvilág a Tirrén-tengerben. A „Lipari-szigetek” elnevezés a hely turisztikai népszerűsítése miatt terjedt el, mivel ezt a nevet könnyebb megjegyezni és kiejteni, mint azt, hogy „Éoli”. Természeti szépsége és borászati, halászati hagyományai miatt egyre népszerűbb turisztikai célpont, évente mintegy 200 ezren látogatnak el a szigetekre. Legfőbb látványosságai Stromboli és Vulcano aktív tűzhányói és Vulcano melegvízű fürdői.

A Lipari-szigeteken összesen tizenötezren élnek, de nyáron nagy a nyűzsgés a turisták miatt. Legegyszerűbben Szíciliából érkezhetünk menetrend szerinti komppal.

A Lipari-szigetek 8 önálló szigetből áll:

  • Alicudi,
  • Basiluzzo.
  • Filicudi,
  • Lipari, (a szigetcsoport névadója egyben legnagyobb tagja)
  • Panarea,
  • Salina,
  • Stromboli,
  • Vulcano.

Vulcano

A rómaiak úgy vélték, Vulcano sziget volt a tűz istenének lakphelye. A legenda szerint az i. e. 20 körül történt vulkánkitörés ihlette meg Vergiliust, hogy az Aeneisben leírja Vulcanus isten kovácsműhelyét.

Vulcano fő látványossága a Laghetto di Fahghi, a forró iszapfürdő. A sziget névadó vulkánjára az esti órákban érdemes felmenni, mert akkor már elviselhető a meleg. A vulkán az 1880-as években tört ki utoljára, de a knes pöfékelés mége nagyban zajlik. Izgalmas a négyszáz méter magasan lévő kráteren körbesétálni, egészen egyedülálló, hogy egy vulkánt iylen közelről láthatunk. Odafentről csodálatos panoráma nyílik a tengerre.

Lipari-szigetek

Lipari

Lipari kikötőjének környékén éttermek, butikok sorakoznak, mindig hömpölyög a tömeg. Remek starndok és igazi finomságok kényeztetik a turistákat.

Régen a sziget egyik fő exportcikke volt az obszidián, a vulkáni üveg. Ma már csak habkövet találni, ami szintén vukáni üveg, csak nem olyan nemes, és jól el lehet vele szórakozni, ahogy lebeg a vizen.

Valamennyi sziget 400–1000 méter magasra emelkedik ki az 1000–2000 méter mély tengerből. A szigetek közelében vívta Róma és Karthágó Kr. e. 260-ban a híres lipari csatát.

1999-ben a Lipari-szigeteket az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Stromboli

A Lipari-szigetekre érkezők többségének célja, hogy feljuson Európa legaktívabb vulkánjára, ami Strombolin található. Liparin több hajó is szervez egynapos szigetnéző, vulkánmászó túrákat.

A vulkánmászó túrán két és fél óra alatt juthatunk fel a 920 méteres magasságra.

Lipari-szigetek

Tóthné Éva képekkel és pár szóval ajánlotta figyelmünkbe a gyönyörű szigetcsoportot.

Szicíliai üdülésünk során érdemes egy hajó kirándulást tenni a Lipari- vagy másik nevén, Éoli-szigetekre.

Ez a gyönyörű vulkanikus szigetcsoport Szicíliától északra emelkedik ki a Tirrén-tengerből. Az 1000-2000 m mély tengerből 400-1000 m magasságig nyúló vulkánok közül a Sztomboli többnyire működik, ha kis intenzitással is. Érdekesek a szigetek fekete homokos partjai is.”

Lipari-szigetek

Nagyon köszönjük Évának az ajánlást és a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük