Lipari-szigetek a Tirrén-tengerben

Szicíliától északra, Olaszországtól délre fekvő csodálatos szépségű Tirrén-tengerben találhatók a Lipari-szigetek (más néven Éoli-szigetek). Az UNESCO által védett szigeteken minden adott amire egy turista vágyik: természeti szépség olajfaültetvényekkel és szőlőlugasokkal, parázsló vulkánok és fekete homokos strandok, ínycsiklandó ételek és borkülönlegességek.

Lipari-szigetek

Lipari-szigetek

A Lipari-szigetek (olaszul Isole Eolie) vulkanikus szigetvilág a Tirrén-tengerben. A „Lipari-szigetek” elnevezés a hely turisztikai népszerűsítése miatt terjedt el, mivel ezt a nevet könnyebb megjegyezni és kiejteni, mint azt, hogy „Éoli”. Természeti szépsége és borászati, halászati hagyományai miatt egyre népszerűbb turisztikai célpont, évente mintegy 200 ezren látogatnak el a szigetekre. Legfőbb látványosságai Stromboli és Vulcano aktív tűzhányói és Vulcano melegvízű fürdői.

Lipari-szigetek

A Lipari-szigetek 7 önálló szigetből áll:

  • Alicudi,
  • Filicudi,
  • Lipari, (a szigetcsoport névadója egyben legnagyobb tagja)
  • Panarea,
  • Salina,
  • Stromboli,
  • Vulcano.

Valamennyi sziget 400–1000 méter magasra emelkedik ki az 1000–2000 méter mély tengerből. A szigetek közelében vívta Róma és Karthágó Kr. e. 260-ban a híres lipari csatát.

1999-ben a Lipari-szigeteket az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Lipari-szigetek

Tóthné Éva képekkel és pár szóval ajánlotta figyelmünkbe a gyönyörű szigetcsoportot.

Szicíliai üdülésünk során érdemes egy hajó kirándulást tenni a Lipari- vagy másik nevén, Éoli-szigetekre.

Ez a gyönyörű vulkanikus szigetcsoport Szicíliától északra emelkedik ki a Tirrén-tengerből. Az 1000-2000 m mély tengerből 400-1000 m magasságig nyúló vulkánok közül a Sztomboli többnyire működik, ha kis intenzitással is. Érdekesek a szigetek fekete homokos partjai is.”

Lipari-szigetek

Nagyon köszönjük Évának az ajánlást és a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük