Lillafüredi függőkertek és József Attila emlékezete

A Lillafüredi függőkertek 100 éves múltra tekintenek vissza, a Palotaszálló építési munkáival egyidőben alakították ki. A sok csodálatos látnivalót kínáló Lillafüredet vétek lenne elhagyni a függő kertek és József Attila emlékművének megtekintése nélkül. A hangulatos függőkertben csodálatos virágos teraszokon sétálhatunk, amely végén az Anna-barlang bejáratához jutunk. Útközben megcsodálhatjuk József Attila szobrát is, a költő itt írta híres Óda című versét 1933-ban.

Lillafüredi függőkertek

Lillafüredi függőkertek

A függőkertek egy támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszer, amit a Palotaszálló építési munkálatai alatt alakították ki az 1920-as, 1930-as években. A kertet 2012 és 2014 között megújították, így minden évszakban páratlan látványt nyújt.

A szálló építésekor elterelték a Szinva patakot, és létrehozták Magyarország legmagasabb vízesését. A 20 méter magasból „lezúduló” patak különösen nagyobb esőzések után, hóolvadáskor, valamint a téli fagyok esetén a leglátványosabb.

A Palota szálló és függőkertek 1942-ben

A függőkert hat teraszán kilenc állomáshelyes tanösvény vezet végig. A megállók a költészetről, a költőkről, a természettudósokról, a szerelemről szólnak. Persze nem marad ki a vízesés, az Anna-barlang, a Garadna-patak, a József Attila-szobor, a kőbe vésett Óda idézet ismertetése sem.

Fiatalság és a találkozások terasza: a legnagyobb, egybefüggő tér játszóterülettel várja a kicsiket

Vízesés terasza: csodálatos, közeli kilátás nyílik a Szinva vízesésére.

Virágok terasza: A főleg egynyári virágokkal beültetett terasz tavasztól őszig színes virágpompát kínál.

Zene terasza: kamarakoncertek és a szólómuzsikálás helyszíne színpaddal és nézőtérrel.

Költészet terasza:  József Attila szobora és környezete a költészettel, irodalommal kapcsolatos események színhelyéül szolgál.

Szobrászat terasza: szobrok, képzőművészeti alkotások kiállítóhelye.

A függőkert legalsó teraszáról nyílik az Anna-barlang.

Lillafüred és József Attila

1933-ban – az első lillafüredi írótalálkozón – a táj ihletésében írta József Attila az Óda című versét, a világirodalom egyik legszebb szerelmes költeményét. Ennek állít emléket a Költészet teraszán a költő szobra és versének néhány kőbe vésett sora.

József Attila szobra Lillafüreden

A helyet korábban csak emléktábla jelölte. 2005-ben, József Attila születésének 100. évfordulójára, április 11-re készítette el Varga Éva Munkácsy-díjas szobrászművész az Óda költőjének szobrát. A teraszra támaszkodó költő mellett a párkányra vetődő női árnyékban az Óda című vers töredezett sorai jelennek meg.

A függőkert minden évszakban szabadon látogatható. A terület nem akadálymentesített, a teraszokat lépcsősorok kötik össze.

Lillafüredi függőkertek – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × négy =