Lillafüred kihagyhatatlan látnivalói fotókkal

Lillafüred Magyarország egyik legszebb fekvésű települése. Bármely évszakban tökéletes hely akár szerelmes pároknak egy kis romantikázásra, akár gyerekekkel családi kikapcsolódásra. A csodálatos függőkertek, a vízesés, a barlangok, köztük a cseppkőbarlang és Hámori-tó gyalogos túrákra csábít. Emellett választhatunk kisvasutat vagy libegőt is, de sport és kalandparkban is próbára tehetjük ügyességünket és bátorságunkat. Összegyűjtöttem hát, hogy mit érdemes megnézni a népszerű üdülőhelyen és melyek Lillafüred látnivalói. 

Lillafüred

Lillafüred látnivalói, nevezetességei

Miskols városrészéből, Diósgyőrből erdei szerpentin vezet a hegyekkel körülölelt Lillafüredre. A Molnár-szikla tetején kereszt emlékeztet az egykori molnárlegényés molnárgazda lányának tragikus szerelmére.

Gróf Bethlen András az 1890-es évek elején határozta el, hogy a Hámori-tó közelébe kormányüdülőt építtet. A település nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt.

A Palotaszálló építése teljesen új lendületet adott a terület fejlődésének.

Lillafüred - Palota szálló

Hámori-tó

A Hámori-tó egy mesterségesen megnagyobbított tó Felső-Hámor és Lillafüred határában. Sokiág nem is volt neve, egyszerűen csak Taj néven emlegették (a német Teich – tó szó után). De hívták Diósgyőri tónak is, a helyiek gyakran a „feneketlen tó”-ként utalnak rá. Az átlagos mélysége kilenc méter, ezzel lekörözi a Balatont.

Lillafüredi vízesés

Lillafüred függőleges esésű vízesése húsz méteres magasságával Magyarország legmagasabb vízesése. A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki, tehát mesterséges vízesés.

Télen különösen szép látványt nyújt, amikor a befagy és tündöklő jégcsapok lógnak alá.

Lillafüred vízesés

Lillafüredi Palotaszálló

A Mátyás korabeli vadászkastélyokra emlékeztető szálloda 1925–1929 között, Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban, állami beruházásként épült. Az építkezés miatt a Szinva patakot elterelték, hogy legyen hely a Palotaszállónak, és ne kelljen tartani az árvizektől.

Az építéskor felhalmozódott kőzetanyagból épültek a szálló függőkertjei, a Szinva vízesését és az Anna-barlang bejáratát áthelyezték. A lillafüredi kisvasúton megvalósították a személyszállítást, Miskolc és Lillafüred között autóutat építettek, alagutakat fúrtak.

A Palotaszálló 1930-as átadásától 1945-ig a vendégek elsősorban a korabeli elit köreiből kerültek ki. Kongresszusokat, konferenciákat rendeztek, híres személyiségeket láttak vendégül.

Részben itt forgatták a ma is népszerú, 1934-es Meseautó című filmet.

Az 1950-es évektől SZOT-üdülő lett. 1993-ban a Hunguest Hotels szállodalánc tulajdonába került, ezt követően felújították, korszerűsítették, és a szolgáltatásait jelentősen bővítették.

A Palotaszállóban igazi időutazáson vehetünk részt, visszarepít bennünket a századforduló utáni évtizedekbe. A társalgóban található kandalló, a patinás bútorok, a mesés kilátást garantáló teraszok, a festett ólomüvegablakok a Mátyás étteremben, a toronyszobák, mind egyedi hangulatot és feledhetetlen emlékeket ígérnek. Csakúgy, mint történelmi séta a toronyban.

Függőkertek

A szálloda építésnek köszönhetőek a függőkerteket is. A meredek emelkedő tetejére épített Palotaszálló megerősítésére alakították ki a támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert.

Európai Uniós források felhasználásával 2013-ban teljesen megújultak a kertek.

József Attila szobra

1933-ban – az első lillafüredi írótalálkozón – a táj ihletésében írta József Attila az Óda című versét, a világirodalom egyik legszebb szerelmes költeményét.

2005-ben, József Attila születésének 100. évfordulójára állították fel a vízesésnél a költő szobrát, Varga Éva Munkácsy-díjas szobrászművész munkáját. A kompozíció különlegessége, hogy a teraszra támaszkodó költő mellett a párkányra vetődő női árnyékban az Óda töredezett sorai jelennek meg.

A hat tematikus terasszal rendelkező Lillafüredi függőkert Lillafüred egyik legkedvelt látnivalója. A Palotaszálló építési munkáival egyidőben, száz évvel ezelőtt alakították ki. A támfalakkal megerősített hangulatos sétányrendszer minden évszakban elbűvülő, könnyű sétával bejárható. A csodálatos virágos teraszokon andalogva érintjük a kilenc állomáshelyes tanösvényt, végül az Anna-barlang bejáratához jutunk. Útközben megcsodálhatjuk még József Attila szobrát is, amit annak emlékére állítottak, hogy költő itt írta az Óda című versét 1933-ban.

Anna-barlang

A vízesés közelében található a mésztufabarlang, hazánk egyik egyedi, természeti értéke. Az egész világon csak hat, hozzá hasonló barlang létezik. 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánítottak. Az Anna-mésztufabarlang egy része a vízesés alatt van.

Szent István cseppkőbarlang

A Szent István-barlang, vagy röviden István-barlang idegenforgalmi célokra kiépített cseppkőbarlang. 1991-ben gyógybarlanggá nyilvánított, fokozottan védett barlang.

Szelata-barlang

Egyike a négy, Magyarországon biztos és alapvető, régészeti leletegyüttest szolgáltató barlangnak. Az ásatások bizonították, hogy a középső őskőkorszaktól a korai vaskorig volt a menedéke az őskőkorszak vadászó és gyűjtögető népcsoportjának, illetve a későbbi, földművelő és állattenyésztő, őskori népeknek. A barlangban Hermann Ottó emléktáblát is találunk.

Hermann Ottó Emlékház, múzeum

Herman Ottó természettudós 1898-1903 között építtette a Peleháznak nevezett lillafüredi nyaralóját, felesége (Borosnyay Kamilla) tervei alapján. Az idős tudós az 1900-as évek első évtizedében itt töltötte a nyarakat, és tudományos munkáinak jelentős részét is itt írta. Szobrát is megtaláljuk a településen.

Lillafüredi pisztrángtelep

Halimádóknak kihagyhatatlan a pisztrágtelep, ahol nemcsak megnézhetjük, hol és hogyan nevelik a pisztrángokat, de kérésünkre a választott pisztrángot el is készítik.

Zsófia-kilátó

A Dolka-hegy sziklás déli oldalában 2022-ben épült Zsófia-kilátót sokan az ország egyik legszebb kilátójának tartják, és „a kilátók királynőjének” nevezik. Szépen rálátni a Palotaszállóra és a Hámori-tóra. A kilátó névadója Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia. Érdekesség, hogy maga Lillafüred pedig Vay Béla és Teleki Zsófia lányáról, Vay Erzsébet bárónőről kapta a nevét, akit Lillának becéztek.

Szabadidős tevékenységek Lillafüreden

Gyalogos túrák mellett választhatunk kisvasutat vagy libegőt is, de sport és kalandparkban is próbára tehetjük ügyességünket és bátorságunkat.

Érdekes lehet még az Újmassai Őskohó felkeresése is.

Lillafüred megközelítése

Miskolcról Lillafüredre legegyszerűbben autóval vagy a helyi buszjáratokkal juthatunk el.

Az edzettebb választhatják a hangulatos, nem túl hosszú Szinva tanösvényt is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3,5 km hosszú Szinva tanösvénye a Miskolc északkeleti csücskében található Majális Parkból indul. Nemcsak pazar panorámákkal kecsegtet, de az ország egyik legismertebb „ősember barlangját” is érinti.

A fehér alapon kék ferde vonallal jelölt tanösvény a piros sáv jelzéssel együtt egy darabig a Szinva mellett halad. Az erdőbe beérve erőltetett hegymenet vér ránk. Ennek azonban később meglesz a jutalma, mert szinte végig pazar panorámában lehet részünk a Hámori-völgy feletti sziklákról.

Nagyon köszönöm a fotókat Kiss P. Dórának és Baloghné Anderkó Anikónak!

Lillafüred télen videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük