Lillafüred látnivalói

Lillafüred Magyarország egyik legszebb fekvésű települése. Bármely évszakban tökéletes hely akár szerelmes pároknak egy kis romantikázásra, akár gyerekekkel családi kikapcsolódásra. Összegyűjtöttem hát mit érdemes megnézni, ha ott járunk, melyek Lillafüred látnivalói. 

Lillafüred - Palota szálló

Lillafüred látnivalói

Diósgyőrből erdei szerpentin vezet a hegyekkel körülölelt Lillafüredre. A Molnár-szikla tetején kereszt emlékeztet az egykori molnárlegényés molnárgazda lányának tragikus szerelmére.

Gróf Bethlen András az 1890-es évek elején határozta el, hogy a Hámori-tó közelébe kormányüdülőt építtet. A település nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt.

A Palotaszálló építése teljesen új lendületet adott a terület fejlődésének.

Hámori-tó

A Hámori-tó egy mesterségesen megnagyobbított tó Felső-Hámor és Lillafüred határában. Sokiág nem is volt neve, egyszerűen csak Taj néven emlegették (a német Teich – tó szó után). De hívták Diósgyőri tónak is, a helyiek gyakran a „feneketlen tó”-ként utalnak rá. Az átlagos mélysége kilenc méter, ezzel lekörözi a Balatont.

Lillafüredi vízesés

Lillafüred függőleges esésű vízesése húsz méteres magasságával Magyarország legmagasabb vízesése. A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki, tehát mesterséges vízesés.

Télen különösen szép látványt nyújt, amikor a befagy és tündöklő jégcsapok lógnak alá.

Lillafüred vízesés

Palotaszálló

1925–1929 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban, állami beruházásként épült a Lillafüredi Palotaszálló. Az építkezés miatt a Szinvát elterelték, hogy legyen hely a Palotaszállónak, és ne kelljen tartani az árvizektől.

Az építéskor felhalmozódott kőzetanyagból épültek a szálló függőkertjei, a Szinva vízesését és az Anna-barlang bejáratát áthelyezték. A lillafüredi kisvasúton megvalósították a személyszállítást, Miskolc és Lillafüred között autóutat építettek, alagutakat fúrtak.

A Palotaszálló 1930-as átadásától 1945-ig a vendégek elsősorban a korabeli elit köreiből kerültek ki. Kongresszusokat, konferenciákat rendeztek, híres személyiségeket láttak vendégül.

Az 1950-es évektől SZOT-üdülő lett. 1993-ban a Hunguest Hotels szállodalánc tulajdonába került, ezt követően felújították, korszerűsítették, és a szolgáltatásait jelentősen bővítették.

Függőkertek

A szálloda építésnek köszönhetőek a függőkerteket is. A meredek emelkedő tetejére épített Palotaszálló megerősítésére alakították ki a támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert.

Európai Uniós források felhasználásával 2013-ban teljesen megújultak a kertek.

József Attila szobra

1933-ban – az első lillafüredi írótalálkozón – a táj ihletésében írta József Attila az Óda című versét, a világirodalom egyik legszebb szerelmes költeményét.

2005-ben, József Attila születésének 100. évfordulójára állították fel a vízesésnél a költő szobrát, Varga Éva Munkácsy-díjas szobrászművész munkáját. A kompozíció különlegessége, hogy a teraszra támaszkodó költő mellett a párkányra vetődő női árnyékban az Óda töredezett sorai jelennek meg.

Anna-barlang

A vízesés közelében található a mésztufabarlang, hazánk egyik egyedi, természeti értéke. Az egész világon csak hat, hozzá hasonló barlang létezik. 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánítottak. Az Anna-mésztufabarlang egy része a vízesés alatt van.

Szent István cseppkőbarlang

A Szent István-barlang, vagy röviden István-barlang idegenforgalmi célokra kiépített cseppkőbarlang. 1991-ben gyógybarlanggá nyilvánított, fokozottan védett barlang.

Szelata-barlang

Egyike a négy, Magyarországon biztos és alapvető, régészeti leletegyüttest szolgáltató barlangnak. Az ásatások bizonították, hogy a középső őskőkorszaktól a korai vaskorig volt a menedéke az őskőkorszak vadászó és gyűjtögető népcsoportjának, illetve a későbbi, földművelő és állattenyésztő, őskori népeknek. A barlangban Hermann Ottó emléktáblát is találunk.

Hermann Ottó Emlékház, múzeum

Herman Ottó természettudós 1898-1903 között építtette a Peleháznak nevezett lillafüredi nyaralóját, felesége (Borosnyay Kamilla) tervei alapján. Az idős tudós az 1900-as évek első évtizedében itt töltötte a nyarakat, és tudományos munkáinak jelentős részét is itt írta. Szobrát is megtaláljuk a településen.

Szabadidős tevékenységek

Gyalogos túrák mellett választhatunk kisvasutat vagy libegőt is, de sport és kalandparkban is próbára tehetjük ügyességünket és bátorságunkat.

Érdekes lehet még az Újmassai Őskohó és a Pisztrángtelep felkeresése is.

Nagyon köszönöm a fotókat Kiss P. Dórának és Baloghné Anderkó Anikónak!

Lillafüred télen videó

Köszönöm a megosztásokat!
  • 393
  • 4
  •  
  •  
  • 393
  •  
  • 4
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük