Lillafüred kihagyhatatlan látnivalói fotókkal

Lillafüred Magyarország egyik legszebb fekvésű települése. Bármely évszakban tökéletes hely akár szerelmes pároknak egy kis romantikázásra, akár gyerekekkel családi kikapcsolódásra. A csodálatos függőkertek, a vízesés, a barlangok, köztük a cseppkő barlang és Hámori-tó gyalogos túrákra csábít. Emellett választhatunk kisvasutat vagy libegőt is, de sport és kalandparkban is próbára tehetjük ügyességünket és bátorságunkat. Összegyűjtöttem hát, hogy mit érdemes megnézni a népszerű üdülőhelyen és melyek Lillafüred látnivalói. 

Lillafüred - Palota szálló

Lillafüred látnivalói

Diósgyőrből erdei szerpentin vezet a hegyekkel körülölelt Lillafüredre. A Molnár-szikla tetején kereszt emlékeztet az egykori molnárlegényés molnárgazda lányának tragikus szerelmére.

Gróf Bethlen András az 1890-es évek elején határozta el, hogy a Hámori-tó közelébe kormányüdülőt építtet. A település nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt.

A Palotaszálló építése teljesen új lendületet adott a terület fejlődésének.

Hámori-tó

A Hámori-tó egy mesterségesen megnagyobbított tó Felső-Hámor és Lillafüred határában. Sokiág nem is volt neve, egyszerűen csak Taj néven emlegették (a német Teich – tó szó után). De hívták Diósgyőri tónak is, a helyiek gyakran a „feneketlen tó”-ként utalnak rá. Az átlagos mélysége kilenc méter, ezzel lekörözi a Balatont.

Lillafüredi vízesés

Lillafüred függőleges esésű vízesése húsz méteres magasságával Magyarország legmagasabb vízesése. A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki, tehát mesterséges vízesés.

Télen különösen szép látványt nyújt, amikor a befagy és tündöklő jégcsapok lógnak alá.

Lillafüred vízesés

Palotaszálló

1925–1929 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban, állami beruházásként épült a Lillafüredi Palotaszálló. Az építkezés miatt a Szinvát elterelték, hogy legyen hely a Palotaszállónak, és ne kelljen tartani az árvizektől.

Az építéskor felhalmozódott kőzetanyagból épültek a szálló függőkertjei, a Szinva vízesését és az Anna-barlang bejáratát áthelyezték. A lillafüredi kisvasúton megvalósították a személyszállítást, Miskolc és Lillafüred között autóutat építettek, alagutakat fúrtak.

A Palotaszálló 1930-as átadásától 1945-ig a vendégek elsősorban a korabeli elit köreiből kerültek ki. Kongresszusokat, konferenciákat rendeztek, híres személyiségeket láttak vendégül.

Az 1950-es évektől SZOT-üdülő lett. 1993-ban a Hunguest Hotels szállodalánc tulajdonába került, ezt követően felújították, korszerűsítették, és a szolgáltatásait jelentősen bővítették.

Függőkertek

A szálloda építésnek köszönhetőek a függőkerteket is. A meredek emelkedő tetejére épített Palotaszálló megerősítésére alakították ki a támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert.

Európai Uniós források felhasználásával 2013-ban teljesen megújultak a kertek.

József Attila szobra

1933-ban – az első lillafüredi írótalálkozón – a táj ihletésében írta József Attila az Óda című versét, a világirodalom egyik legszebb szerelmes költeményét.

2005-ben, József Attila születésének 100. évfordulójára állították fel a vízesésnél a költő szobrát, Varga Éva Munkácsy-díjas szobrászművész munkáját. A kompozíció különlegessége, hogy a teraszra támaszkodó költő mellett a párkányra vetődő női árnyékban az Óda töredezett sorai jelennek meg.

Anna-barlang

A vízesés közelében található a mésztufabarlang, hazánk egyik egyedi, természeti értéke. Az egész világon csak hat, hozzá hasonló barlang létezik. 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánítottak. Az Anna-mésztufabarlang egy része a vízesés alatt van.

Szent István cseppkőbarlang

A Szent István-barlang, vagy röviden István-barlang idegenforgalmi célokra kiépített cseppkőbarlang. 1991-ben gyógybarlanggá nyilvánított, fokozottan védett barlang.

Szelata-barlang

Egyike a négy, Magyarországon biztos és alapvető, régészeti leletegyüttest szolgáltató barlangnak. Az ásatások bizonították, hogy a középső őskőkorszaktól a korai vaskorig volt a menedéke az őskőkorszak vadászó és gyűjtögető népcsoportjának, illetve a későbbi, földművelő és állattenyésztő, őskori népeknek. A barlangban Hermann Ottó emléktáblát is találunk.

Hermann Ottó Emlékház, múzeum

Herman Ottó természettudós 1898-1903 között építtette a Peleháznak nevezett lillafüredi nyaralóját, felesége (Borosnyay Kamilla) tervei alapján. Az idős tudós az 1900-as évek első évtizedében itt töltötte a nyarakat, és tudományos munkáinak jelentős részét is itt írta. Szobrát is megtaláljuk a településen.

Szabadidős tevékenységek

Gyalogos túrák mellett választhatunk kisvasutat vagy libegőt is, de sport és kalandparkban is próbára tehetjük ügyességünket és bátorságunkat.

Érdekes lehet még az Újmassai Őskohó és a Pisztrángtelep felkeresése is.

Nagyon köszönöm a fotókat Kiss P. Dórának és Baloghné Anderkó Anikónak!

Lillafüred télen videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük