Libanon UNESCO világörökségi helyszínei

A Földközi-tenger partján fekvő piciny ország, Libanon sok csodálatos látnivalóval rendelkezik. Fővárosa Bejrút, melyet a Közel-Kelet Párizsának is szoktak nevezni. Itt megférnek egymás mellett a mecsetek és katolikus templomok, a felhőkarcolók és homokos tengerpartok. Libanon területéről eddig öt helyszín került fel az UNESCO világörökségi listára, tíz helyszín pedig a javaslati listán várakozik a felvételre.

Baalbek romjai Libanonban

Bejrút, a libanoni főváros

Bejrút egy kisebb félszigeten fekszik, tengerpartja változatos, meredek sziklák és homokos partok váltják egymást. Bár nincs az UNESCO világörökségi listán, de Libanonban járva vétek lenne kihagyni.

Bejrút, a libanoni főváros 2020. augusztus elején egy szomorú esemény kapcsán került a média középpontjába. A hírek nem szólnak arról, hogy Bejrút látnivalói is kárt szenvedtek volna, de mivel a fél város romokban hever, gondolom ezek sem úszták meg. A nehéz helyzetbe került ország és fővárosa egy darabig biztos nem lesz a turisták célpontja. Kár érte, rengeteg történelmi látnivalót találunk a városban.

UNESCO világörökségi helyszínek Libanonban

Andzsar

Andzsar 1984-ben került fel az UNESCO listára. Ma is látható romjai a 8. század elejéről származnak, amikor I. al-Valíd omajjád kalifa egy palotavárost építtetett a területen.

A települést a római városeszmény alapján tervezték meg és az Omajjádok alatti várostervezés egyik legkiemelkedőbb példája. Az épületegyüttes alaprajza egy kétszáz méter hosszú négyzet, amelyet az észak-déli főút a cardo és a kelet-nyugati decumanus osztott több részre. A két főút metszéspontjánál állt a tetrapülon, a város középpontját jelző építmény.

A falakkal teljesen körülzárt palota négy kapuját tornyokkal erősítették meg. Fénykorában hatszáznál is több bolt, valamint fürdők, két palota és egy mecset állt a területén. Az uralkodói palota a terület délkeleti részén állt, tőle északra emelték a mecsetet és még északabbra kapott helyet a nők lakrésze.

A palotaváros virágzása mindössze 20 – 30 évig tartott, utána az Abbászidák támadása miatt elnéptelenedett. A romvárosban 1949-ben kezdődtek meg a tervszerű feltárások.

Baalbek

A Csontváry-Kosztka Tivadar festményéről is ismert Baalbek szintén 1984 óta világörökség. Hatalmas, jó állapotban megmaradt építményeivel a közel-keleti római szakrális építészet egyik legfontosabb alkotása.

Baalbek városát tartják a legszebbnek Libanonban. Legfőbb nevezetessége az 58 korinthoszi oszloppal díszített templomegyüttes.

A föníciai várost az i. e. 3 és az I. e. 2. században, a Szeleukida-dinasztia uralkodása alatt Heliopolisznak, a „Nap Városának” nevezték. Ennek a korszaknak a legfontosabb emlékei sziklába vájt sírok.

A terület i. e. 64-ben került római fennhatóság alá, ezután vette kezdetét az a nagyszabású építkezési program, amelynek során Jupiter, Vénusz, Mars és más istenek templomai felváltották a föníciai isteneknek szentelt épületegyüttest.

A legkorábbi, a Jupiter-templom építése Augustus császár korában kezdődött és körülbelül fél évszázadig tartott. Húsz méter magas oszlopaiból napjainkra hat maradt meg, a többit földrengések pusztították el, vagy elszállították.

Az épületegyüttes nagy udvarát Traianus császár idejében kezdték el kialakítani, ahol különböző vallási épületeket és oltárokat emeltek.

Baalbek legjobb állapotban megmaradt épülete a Bacchus-templom, ahol a korábbi Baál isten alakja Dionüszoszéval olvadt össze. A szinte sértetlen épület az i. sz. 2. század első feléből származik. A templomokon kívül figyelemre méltóak még az óriási kőtömbök is, amelyeket a templomegyüttes alapozásához használtak.

„Baalbek hatalmas építményeivel a hanyatló Római birodalom építészetének legszebb példáinak egyike”, jelentette ki az UNESCO, amikor 1984-ben felvette Baalbeket a világörökségi listára. A libanoni templomok építése körül máig sok a rejtély, akárcsak az egyiptomi piramisoknál. Arra, hogy miként lehetett az ősi időkben ezeket a hatalmas sziklatömböket mozgatni, még keresik a választ.

Büblosz (Byblos)

Büblosz szintén 1984-ben érdemelte ki az UNESCO figyelmét. A fővárostól 30 km-re fekvő terület a legrégebb óta lakott a világon, már időszámításunk előtt 5.000 évvel volt itt élet. Az óvárost a mai napig fal veszi körül.

A Bejrúttól északra fekvő kikötőváros Büblosz területe már a neolitikumban lakott volt. A fallal körülvett település később strukturált várossá fejlődött és az i. e. 3. évezred végére Mezopotámia és a Földközi-tenger közötti kereskedelem egyik központjává vált.

I. e. 2150 körül az amoriták elpusztították majd kétszáz évvel később újjáépítették. Az i. e. 2. évezred végétől a föníciaiak egyik legfontosabb települése lett, ahonnan cédrusfát szállítottak Egyiptomba és ahova értékes importcikkek például alabástrom papirusz és arany érkezett.

A város később asszír, babilóniai, perzsa és görög uralom alá került, majd i. e. 332-ben Nagy Sándor csapatai foglalták el és hellenizálták. A bizánci időkben folyamatosan elvesztette jelentőségét, majd 636-ban arabok szállták meg.

A keresztes hadjáratok alatt a lovagok egyik bázisa lett. Legfontosabb épületei az i. e. 1600 körülre datálható Obeliszk-templom, a város istennőjének szentelt Baalat Gebal-templom és a keresztes lovagok erődje.

Türosz

A Libanon déli részén fekvő Türosz azzal érdemelte ki az UNESCO listára kerülést 1984-ben, hogy a föníciaiak idejében a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötővárosa volt. Gazdaságának alapja a bíborkereskedelem volt és jelentős bevételei miatt gyakran vált hódítók célpontjává.

A város legfontosabb műemlékei a római korból és a keresztes hadjáratok idejéből származnak. A császári városból az oszlopsorokkal szegélyezett római utak, egy diadalív, a tornacsarnok, a fürdő és az aréna romjai láthatók. A városfal egy része föníciai eredetű. A falmaradványok egy másik része a keresztesek korára datálható, ezen kívül figyelemre méltóak a katedrális maradványai.

Az i. e. 6. században a babilóniaiak sikertelenül ostromolták meg, de a bevehetetlennek hitt várost i. e. 332-ben Nagy Sándor seregei mégis el tudták foglalni. I. e. 64-ben a Római Birodalomhoz csatolták.

A középkorban folyamatosan elvesztette jelentőségét majd a 13. században a mamelukok csaknem teljesen elpusztították. A 18. században egy részét újjáépítették, de korábbi befolyását nem nyerte vissza.

Vádi Kádísa és Isten Cédrusainak Erdeje

Vádi Kádisa (Kádisa-völgy) a fővárostól, Bejrúttól 120 kilométerre fekszik és a szerzetesség kialakulásának egyik legfontosabb emlékhelye a világon. A völgy az al-Makmal-hegy lábánál terül el, a hegyoldalba kápolnákat és remetebarlangokat vájtak. Az ókeresztény település kolostorai a sziklameredélyekre épültek. Közülük legfontosabb a Kannubin-kolostor.

A közelben található Hors Arz er-Áb (Isten Cédrusainak Erdeje,) amelynek fái Libanon jelképévé váltak. Libanont egykor cédruserdők borították, ezeknek azonban csak töredéke maradt meg. A cédrusfát az ókorban előszeretettel használták vallási építkezésekhez is. A jelenleg mintegy négyszáz fából álló erdő az ország legmagasabb hegycsúcsa a Kusnat-esz-Szauda (3088m) közelében található, egyes fák korát ezerötszáz évesre becsülik.

Az eredeti szakmája szerint gyógyszerész Csontváry Kosztka Tivadar jogot is tanult, maradandót mégis a festészetben alkotott. A különc, magányos, sokat utazó művészt a kortársai nem értettek meg, és csak halála után ismerték fel tehetségét. Két híres festményét vélhetően egy libanoni cédrusligetben festette. Pár éve saját magam is megcsodálhattam az UNESCO világörökségi listára 1998-ban felkerült Hors Arz er-Áb (Isten Cédrusainak Erdeje) természetvédelmi terület Csontvárynak is ihletet adó múzsáit. Ezt láttam a Magányos cédrus nyomában Libanonban!

További látnivalók, nevezetességek Libanonban

 • A Magányos cédrus nyomában Libanonban
  Az eredeti szakmája szerint gyógyszerész Csontváry Kosztka Tivadar jogot is tanult, maradandót mégis a festészetben alkotott. A különc, magányos, sokat utazó művészt a kortársai nem értették meg, és csak halála után ismerték fel tehetségét. Két híres...
 • Baalbek rejtélyes templomai Libanonban
  „Baalbek hatalmas építményeivel a hanyatló Római birodalom építészetének legszebb példáinak egyike”, jelentette ki az UNESCO, amikor 1984-ben felvette Baalbeket a világörökségi listára. A Római Birodalomban sehol nem emeltek olyan magas oszlopokat, mint a Baál napisten völgyében....
 • Libanon UNESCO világörökségi helyszínei
  A Földközi-tenger partján fekvő piciny ország, Libanon sok csodálatos látnivalóval rendelkezik. Fővárosa Bejrút, melyet a Közel-Kelet Párizsának is szoktak nevezni. Itt megférnek egymás mellett a mecsetek és katolikus templomok, a felhőkarcolók és homokos tengerpartok. Libanon területéről...
 • Bejrút, a libanoni főváros látnivalói
  Bejrút, a libanoni főváros 2020. augusztus elején egy szomorú esemény kapcsán került a média középpontjába. A hírek nem szólnak arról, hogy Bejrút látnivalói is kárt szenvedtek volna, de mivel a fél város romokban hever, gondolom ezek...


Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük